Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatiefout zonnepanelen, zo word dit opgelost

Isolatiefout zonnepanelen, dit betekent dat er gelijkstroom lekt naar de aardedraad. Dit kan door vele oorzaken komen. Die worden hieronder verder uitgelegd. Hier zie je ook een uitleg voor het opsporen van een isolatiefout.

Zo ontstaat een isolatiefout

Wanneer de bekabeling beschadigd is geraakt kan er kortsluiting ontstaan. Daarnaast kan een isolatiefout zonnepanelen ook door vocht worden veroorzaakt. Het kan ook een combinatie zijn. Bijvoorbeeld dat de bekabeling is beschadigd en dat het daar vochtig is gaan worden. Deze vorm van een isolatiefout is dan vaak te merken tijdens regen. Ook kan het komen door een slechte verbinding van de aansluit-box van het paneel.

De oorzaken van een isolatiefout:

 • De connectoren krijgen te veel vocht of bevinden zich in het water.
 • De connectoren zijn niet goed aangeknepen.
 • De bekabeling slijt ergens, dit kan komen doordat er iets tegen aan schuurt.
 • De bekabeling is van slechte kwaliteit.
 • De connectoren zijn van slechte kwaliteit.

Dit hoe een isolatiefout word gevonden

LET OP! Begin hier alleen mee wanneer je weet wat je doet en de juiste technische kennis hebt. Door de kabels gaat stroom en dit kan bij aanraking ernstige verwondingen opdoen. Verder zijn alle stappen die u zelf onderneemt op eigen risico!

Klik hier als je een installateur nodig hebt voor deze procedure. Daar kan je jouw gegevens achterlaten. En bij de opmerking aangeven dat je een isolatiefout wil laten opsporen door de installateur.

zonnepanelen isolatiefout multimeter Dit hebt je nodig:

 1. Een CAT III multimeter
 2. Wanneer kabels zich in de omvormer bevinden heb je het juiste gereedschap hiervoor nodig.

 

Isolatiefout vinden bij een geaard systeem

 1. Schakel de DC-verbinding uit van de omvormer en wacht 5 minuten voor stap 6 wordt uitgevoerd.
 2. Schakel de AC-verbinding uit.
 3. Bij sommige omvormers zijn de kabels afgedicht in een behuizing. Wanneer dit het geval is zal je de behuizing eraf moeten halen. Die zit meestal vast met een aantal schroeven of met een klik systeem.
 4. Haal de PE (AC-aarding) uit de omvormer. Bij bepaalde omvormers heeft deze bekabeling een blootgesteld stukje, indien dit het geval is hoeft die niet worden losgemaakt.
 5. Koppel de DC-bekabeling los. Wanneer er meerdere string zijn houd dan de plus DC en min DC van elke string bij elkaar.
 6. Schakel de DC-verbinding weer op actief. LET OP! Er staat nu spanning op alle DC-kabels, bij aanraking van een geleidend deel kan je hier ernstige verwondingen door oplopen.
 7. Maak bij de multimeter gebruik van de COM aansluiting en de aansluiting voor voltage.
zonnepanelen isolatiefout Voltage gelijkstroom
Voltage gelijkstroom
 1. Zet de multimeter op gelijkstroom voltage (VDC)
 2. Meet de voltage van de plus DC samen met de PE. Hierna meet je de min DC samen met de PE van elke string. Noteer deze gegevens per string.
 3. Alle metingen die meer dan 0 volt aangeven hebben een isolatiefout. Doordat je alles hebt genoteerd zie je welke kabel(s) er een isolatiefout hebben. Hierdoor is het niet nodig om de andere kabels te controleren.
 4. Bij de DC-connectoren die meer dan 0 volt aangaven kan je de volledige bekabeling bekijken en controleren op schade of andere factoren waardoor die niet goed geïsoleerd is.

Isolatiefout vinden bij een niet geaard systeem

Dit wordt sterk afgeraden om zelf te doen. Voor het opsporen van een isolatiefout bij een zonnesysteem dat niet geaard is zal je elke kabel van het systeem handmatig moeten controleren. Wanneer je besluit dit toch zelf te doen is dit geheel op eigen risico. Klik hier als je een installateurs nodig hebt voor deze procedure. Daar wordt gevraagd om je gegevens en kan je als opmerking neerzetten dat je een isolatiefout wilt laten opsporen door een installateur.

Voor deze procedure is er geen stappenplan. Je zal handmatig alle DC-bekabelingen moeten controleren op beschadigingen of plekken waar die schuurt.. In laatste geval zal je naast het vervangen van de kabel ook een oplossing moeten vinden zodat de kabel niet meer schuurt of beschadigd kan raken.

Wij adviseren voor een niet geaard systeem altijd een installateur te benaderen en dit niet zelf te proberen.

Hoe kan een isolatiefout worden voorkomen?

Wanneer een isolatiefout optreedt komt dit bijna altijd door een slordige installatie. Maar kan ook door een verbouwing komen of door plekken waar de bekabeling ergens tegen schuurt. In het laatste geval is alleen de kabel vervangen niet de juiste oplossing, je moet er ook voor zorgen dat de kabel nergens meer tegenaan schuurt.

Wil je nou zonnepanelen installeren of een installateur benaderen? Klik hier en via jouw postcode zie je dan alle installateurs in de omgeving. Zonnepanelen.net is een onafhankelijk adviesbureau en beoordeeld zo ook de installateurs. Alle kwaliteiten van de installateurs die daar worden getoond zijn bekend.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs