Zonnepanelen oost-west opgesteld, 5 weetjes
Oost-west opgestelde zonnepanelen kunnen in veel situaties een goede oplossing zijn. Weliswaar hebben zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn een hoger rendement, de situatie kan zich soms beter lenen voor een oost-west opstelling: een aantal zonnepanelen wordt gericht op het oosten, een aantal wordt gericht op het westen.
1. Oost-west zonnepanelen plat dak
Heb je een plat dak, maar een beperkte dak-oppervlakte, dan is een oost-west opstelling een uitstekende keuze. Bij een zuid opstelling moet er namelijk rekening gehouden met een afstand tussen rijen zonnepanelen omdat de eerste rij een schaduw opwerpt tegen de volgende rij. Dat neemt veel ruimte in beslag. Door de zonnepanelen in oost-west richting te plaatsen kan je circa 30% meer zonnepanelen plaatsen. De zonnepanelen worden tegen elkaar aan geplaatst onder een flauwe hoek van circa 10 tot 13 graden.
2. Oost-west zonnepanelen schuin dak
Is jouw schuine dak niet gericht op het zuiden, maar wel op het oosten en westen, dan kan je de zonnepanelen uitstekend op beide zijden plaatsen. Een deel wordt dan gericht op het westen, een ander deel op het oosten. Dit betekent dat er minimaal 2 strings (lussen) van aaneengeschakelde zonnepanelen worden gelegd. Die worden vervolgens op één omvormer aangesloten. Heel belangrijk is de keuze voor de omvormer, die dient namelijk aan specifieke eisen te voldoen (zie punt 4).
3. Rendement oost-west opstelling
Indien je zonnepanelen in oost-west richting plaatst zal je circa 5 tot 7% minder rendement uit jouw zonnepanelen halen (lees 5 tot 7% minder per wattpiek). In onderstaande grafiek is te zien dat de installatie eerder opstart en later stopt. Echter levert de installatie minder vermogen op het hoogtepunt van de dag. Het is daarbij wel van belang dat er gekozen wordt voor één omvormer. Wordt er gekozen voor 2 omvormers, dan is het verlies veel groter.
4 Keuze omvormer bij oost-west opstelling
Bij een oost-west opstelling is de keuze van de omvormer enorm belangrijk. Niet elke omvormer is geschikt. Er dient namelijk gekozen te worden voor een omvormer met minimaal 2 zogenaamde trackers (zie omvormers vergelijken). De tracker optimaliseert de installatie. Omdat de oost- en westzijde afzonderlijke karakteristieken hebben, dient elke zijde aangesloten te worden op een aparte tracker. Daarnaast dient in de meeste gevallen minimaal 6 zonnepanelen (ca. 1500 WP) op een tracker aangesloten te worden, anders wordt er niet voldoende opstartspanning gehaald om de omvormer überhaupt te laten werken.
Heb je op één zijde te maken met schaduw, dan is het te overwegen om een omvormer met 3 trackers aan te schaffen. Ook dan geldt dat er minimaal 6 zonnepanelen per tracker aanwezig moeten zijn.
5. Power optimizers voor optimale prestatie
Is het dak te klein voor minimaal 6 zonnepanelen, of hebben beide zijden te maken met schaduw, dan is de enige oplossing een omvormer met zogenaamde power optimizers. Per zonnepaneel wordt een aparte regelunit geplaatst. Dan heb je niets meer te maken met trackers, de power optimizers zorgen er namelijk voor dat elk los zonnepaneel optimaal presteert.