Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Zonnepanelen oost-west opgesteld, 5 weetjes

Oost-west opgestelde zonnepanelen kunnen in veel situaties een goede oplossing zijn. Weliswaar hebben zonnepanelen die op het zuiden gericht zijn een hoger rendement, de situatie kan zich soms beter lenen voor een oost-west opstelling: een aantal zonnepanelen wordt gericht op het oosten, een aantal wordt gericht op het westen.

 

1 Oost-west zonnepanelen plat dak

Heeft u een plat dak, maar een beperkte dak-oppervlakte, dan is een oost-west opstelling een uitstekende keuze. Bij een zuid opstelling moet er namelijk rekening gehouden met een afstand tussen rijen zonnepanelen omdat de eerste rij een schaduw opwerpt tegen de volgende rij. (zie rekentool rij-afstand berekenen). Dat neemt veel ruimte in beslag. Door de zonnepanelen in oost-west richting te plaatsen kunt u circa 30% meer zonnepanelen plaatsen. De zonnepanelen worden tegen elkaar aan geplaatst onder een flauwe hoek van circa 10 tot 13 graden.

oost-west-zonnepanelen

 

2 Oost-west zonnepanelen schuin dak

Heeft u uw schuine dak niet op het zuiden, maar wel op het oosten en westen, dan kunt u de zonnepanelen uitstekend op beide zijden plaatsen. Een deel wordt dan gericht op het westen, een ander deel op het oosten. Dit betekent dat er minimaal 2 strings (lussen) van aaneengeschakelde zonnepanelen worden gelegd. Die worden vervolgens op één omvormer aangesloten. Heel belangrijk is de keuze voor de omvormer, die dient namelijk aan specifieke eisen te voldoen (zie punt 4).

oost-west-zonnepanelen-schuin-dak

 

3 Rendement oost-west opstelling

Indien u zonnepanelen in oost-west richting plaatst zult u circa 5 tot 7% minder rendement uit uw zonnepanelen halen (lees 5 tot 7% minder per wattpiek). In onderstaande grafiek is te zien dat de installatie eerder opstart en later stopt. Echter levert de installatie minder vermogen op het hoogtepunt van de dag. Het is daarbij wel van belang dat er gekozen wordt voor één omvormer. Wordt er gekozen voor 2  omvormers, dan is het verlies veel groter.

Oost-west-zonnepanelen-rendement

Per saldo circa 5 tot 7% minder rendement met oost-west opstelling

 

4 Keuze omvormer bij oost-west opstelling

Bij een oost-west opstelling is de keuze van de omvormer enorm belangrijk. Niet elke omvormer is geschikt. Er dient namelijk gekozen te worden voor een omvormer met minimaal 2 zogenaamde trackers (zie omvormers vergelijken). De tracker optimaliseert de installatie. Omdat de oost- en westzijde afzonderlijke karakteristieken hebben, dient elke zijde aangesloten te worden op een aparte tracker. Daarnaast dient in de meeste gevallen minimaal 6 zonnepanelen (ca. 1500 WP) op een tracker aangesloten te worden, anders wordt er niet voldoende opstartspanning gehaald om de omvormer überhaupt te laten werken.
Heeft u op één zijde te maken met schaduw, dan is het te overwegen om een omvormer met 3 trackers aan te schaffen. Ook dan geldt dat er minimaal 6 zonnepanelen per tracker aanwezig moeten zijn.

 

Power Optimizer voor meer opbrengst5 Power optimizers voor optimale prestatie

Is het dak te klein voor minimaal 6 zonnepanelen, of hebben beide zijden te maken met schaduw, dan is de enige oplossing een omvormer met zogenaamde power optimizers. Per zonnepaneel wordt een aparte regelunit geplaatst. Dan heeft u niets meer te maken met trackers, de power optimizers zorgen er namelijk voor dat elk los zonnepaneel optimaal presteert.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.