Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Opbrengst zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen of wil je die laten plaatsen? Dan wil je vast weten hoeveel groene stroom ze produceren (in kWh). Gelukkig kan je zelf de opbrengst van je zonnepanelen berekenen per jaar en zelfs per maand of per dag. Hoe doe je dat precies? En van welke factoren hangt je zonnepanelen opbrengst grotendeels af? We leggen het je uit in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe opbrengst zonnepanelen berekenen?
Zonnepanelen opbrengst + kosten
Welke factoren beïnvloeden de opbrengst?
Veelgestelde vragen
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

Bereken snel je zonnepanelen opbrengst!

De opbrengst van je toekomstige zonnepanelen eenvoudig en gedetailleerd berekenen? Dat kan in een handomdraai met onze opbrengstscan. Deze handige calculator berekent je zonnepanelen opbrengst op basis van de zoninstraling voor je woonplaats, de hellingshoek van je zonnepanelen en de oriëntatie ervan ten opzichte van het zuiden.

Doe nu gratis je opbrengstscan!

 

Hoe opbrengst zonnepanelen berekenen?

Je kan ook zelf met een eenvoudige formule de opbrengst van je zonnepanelen inschatten. Daarvoor heb je de volgende 2 factoren nodig:

 

  • FACTOR 1 = totale vermogen van je zonnepanelen: wil je weten welk vermogen je nieuwe zonnepanelen-installatie moet hebben om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken? Doe dan onze gratis opbrengstscan. Bij een bestaande installatie check je gewoon de info van je installateur. Niet zeker van dat totale vermogen? Neem dan contact op met je installateur.
  • FACTOR 2 = benutte capaciteit van je zonnepanelen: zonnepanelen leveren niet constant elektriciteit (in kWh) volgens hun piekvermogen in Wattpiek (Wp). Gemiddeld benutten ze ongeveer 85% van hun capaciteit. Kortom, je krijgt ongeveer 0,85 kWh elektriciteit per 1 Wp aan vermogen. Let op: sommige zonnepanelen benutten meer van hun capaciteit dan anderen. Dat hangt o.a. af van invloedsfactoren als de zoninstraling, de hellingshoek en oriëntatie van de panelen, het soort zonnepaneel en de kwaliteit ervan, …

Met deze 2 factoren kan je nu eenvoudig de opbrengst van je zonnepanelen per jaar en per maand berekenen. Ook de gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen kan je snel inschatten. Hieronder vind je een rekenvoorbeeld.

 

Opbrengst zonnepanelen per jaar

Zonnepanelen opbrengst per jaar = totale vermogen (in Wp) x 0,85 (benutte capaciteit)

Voorbeeld (gezin 4 personen): 4.706 Wp x 0,85 = 4.000 kWh 

In dit voorbeeld gaan we uit van een gezin met een zonnepanelen-installatie met een vermogen van 4.706 Wp. Als we dat vermogen vermenigvuldigen met 0,85 (gemiddelde benutte capaciteit van 85%) komen we uit op een jaarlijkse zonnepanelen opbrengst van ongeveer 4.000 kWh aan groene stroom.

 

Opbrengst zonnepanelen per maand

Zonnepanelen opbrengst per maand = (totale vermogen x 0,85) / 12

Voorbeeld (gezin 4 personen): 4.000 kWh / 12 = 333 kWh 

Om de zonnepanelen opbrengst per maand te berekenen, delen we de jaaropbrengst gewoon door 12 (maanden). Voor het gezin in ons voorbeeld komt dat uit op een maandopbrengst van 333 kWh aan groene stroom. Let op: dit gaat om een gemiddelde maandopbrengst. Tijdens de lente- en zomermaanden brengt een zonnepanelen-installatie uiteraard meer op dan tijdens de herfst- en wintermaanden.

 

Opbrengst zonnepanelen per dag

Zonnepanelen opbrengst per dag = (totale vermogen x 0,85) / 365

Voorbeeld (gezin 4 personen): 4.000 kWh / 365 = 11 kWh 

Benieuwd naar de gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen-installatie? Dan deel je de jaaropbrengst gewoon door 365 (dagen). Voor het gezin in ons voorbeeld komt dat uit op een gemiddelde dagopbrengst van 11 kWh aan groene stroom. Ook hier geldt uiteraard dat zonnepanelen een grotere opbrengst hebben op een zonnige zomerdag dan op een sombere winterdag.

 

 

TIP: vraag advies aan een erkende installateur

Wil je er zeker van zijn dat je zonnepanelen opbrengst ongeveer even groot is als je energieverbruik? Vraag dan zeker advies aan een erkende installateur actief in je buurt. Hij berekent het vereiste vermogen voor je zonnepanelen-installatie op maat van jouw situatie. Bovendien werkt zo’n vakman enkel met kwalitatieve panelen en zorgt hij voor een correcte plaatsing. Zo ben je zeker van een optimaal rendement en dus ook van een dito zonnepanelen opbrengst.

Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Ontvang gratis voorstellen op maat bij verschillende installateurs via onze offerteservice.

 

Zonnepanelen opbrengst + kosten

De gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen heeft natuurlijk invloed op de kosten van je installatie. Hoe groter je zonnepanelen opbrengst, hoe hoger de prijs van je zonnepanelen. We zetten enkele richtprijzen op een rij in de onderstaande prijzentabel:

 

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.500 kWh2.941 Wp7€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh3.529 Wp9€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh4.118 Wp10€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh4.706 Wp12€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh5.294 Wp13€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh5.882 Wp15€ 8.200 à 14.500

Benieuwd naar de kosten voor jouw zonnepanelen-installatie? Vraag dan zeker verschillende prijsvoorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook zonnepanelen en omvormers, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

opbrengst zonnepanelen

 

Welke factoren beïnvloeden zonnepanelen opbrengst?

De exacte opbrengst van je zonnepanelen hangt vooral af van hun rendement. Hoeveel elektriciteit (in kWh) kunnen je panelen opwekken aan piekvermogen (in Wp)? In dit artikel gaan we uit van een benutte capaciteit van 85%, maar dat kan ook iets meer of iets minder zijn. Dat rendement hangt vooral af van de volgende factoren:

 

1. Zoninstraling voor je woonplaats

In een zuidelijk gelegen land als Spanje of Portugal met meer zonne-uren zal de zonnepanelen opbrengst groter zijn. Door de klimaatopwarming neemt de zoninstraling ook voor Nederland en België steeds meer toe. Daardoor loont het om te investeren in zonnepanelen. Woon je meer naar het westen toe? Dan zal de zoninstraling iets groter zijn en hetzelfde geldt logischerwijs ook voor je zonnepanelen opbrengst.

 

2. Hellingshoek en oriëntatie van je zonnepanelen

Zonnepanelen wekken het best elektriciteit op bij een hellingsgraad van 35 graden. Platte daken zijn hiervoor ideaal, want dan kan je die ideale hellingshoek zelf bepalen. Daarnaast is de zonnepanelen opbrengst ook het best als de zonnepanelen gericht zijn op het zuiden. Zo vangen ze het meeste zonlicht. Ook met een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie haal je een goede opbrengst.

 

3. Schaduw op je dak

Deze factor spreekt voor zich. Zorgen omliggende gebouwen of bomen, je schoorsteen of dakkapel, … voor schaduw op je zonnepanelen? Dan zal de zonnepanelen opbrengst lager liggen. Daarom doet een erkende installateur altijd eerst een schaduwanalyse van je dak. Zo kan hij een optimaal legplan uitwerken met zo weinig mogelijk schaduw. Vraag advies op maat aan een installateur actief in je buurt.

 

4. Soort zonnepanelen + kwaliteit

De opbrengst van zonnepanelen kan verschillen volgens het soort paneel (monokristallijne panelen, glas-glas zonnepanelen, …) en de kwaliteit ervan. Er zijn verschillende aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanelen. Vraag daarom voorstellen aan bij verschillende installateurs actief in je buurt. Zo kan je de voorgestelde zonnepanelen en hun prijzen vergelijken. Vraag deze specialisten ook naar de redenen waarom ze met een specifiek merk werken.

 

5. Leeftijd van de zonnepanelen

De opbrengst van je zonnepanelen neemt elk jaar heel lichtjes af. De mate waarin die opbrengst daalt, hangt ook van de kwaliteit af. Zo zullen hoogwaardige panelen na 25 jaar nog een rendement leveren van ongeveer 85% ten opzichte van hun oorspronkelijke jaarlijkse opbrengst. Bij zonnepanelen van lagere kwaliteit ligt dat percentage na 25 jaar lager. Kortom, voor een goede gemiddelde zonnepanelen opbrengst op lange termijn investeer je dus het best in kwaliteit.

 

6. Onderhoud van de zonnepanelen

Idealiter laat je je zonnepanelen jaarlijks schoonmaken. Heb je een plat dak? Dan kan je eventueel ook zelf je zonnepanelen reinigen. Dat is belangrijk, want stof, vuil, vogelpoep, … kunnen de opbrengst van je zonnepanelen meer beïnvloeden dan je denkt. Voor een optimale opbrengst is het dus belangrijk om te investeren in het onderhoud van je zonnepanelen.

 

 

TIP: werk samen met een professionele installateur

Samenwerken met een erkende installateur is een garantie op een goede zonnepanelen opbrengst. Deze specialisten werken namelijk met hoogwaardige panelen en plaatsen die ook volgens de richtlijnen. Met een optimaal legplan en een zo goed mogelijke hellingshoek en oriëntatie van je panelen zorgen ze voor de best mogelijke opbrengst voor jouw situatie.

Gratis voorstellen ontvangen? Je kan gratis offertes op maat aanvragen bij installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

 

FAQ opbrengst zonnepanelen

Heb je nog vragen over de werkelijke opbrengst van je zonnepanelen per jaar, maand of dag? Een erkende installateur vertelt er je graag meer over. Hieronder vind je een antwoord op enkele veelgestelde vragen:

 

1. Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

De opbrengst van zonnepanelen in de winter ligt lager. De dagen zijn namelijk korter en het is vaker bewolkt. Gelukkig produceren ze ook tijdens deze periode bij daglicht nog altijd een beetje elektriciteit en dat is natuurlijk beter dan niets. Toch is vooral de periode van april tot en met september de topperiode voor zonnepanelen. Dan produceren ze ongeveer 70% van hun gemiddelde opbrengst per jaar.

 

2. Hoe bereken ik de opbrengst van mijn zonnepanelen in euro?

Hoe je de opbrengst van je zonnepanelen moet berekenen in kWh, lees je hoger in dit artikel. Maar hoe zit het dan met je opbrengst in euro? Daarvoor moet je het aantal kWh per jaar, maand of dag vermenigvuldigen met de energieprijs van het moment. Produceren je zonnepanelen gemiddeld bv. 11 kWh per dag en bedraagt de energieprijs € 0,25 per kWh? Dan is de gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen per dag ongeveer 3 euro (11 x 0,25).

 

3. Hoeveel bedraagt de opbrengst van mijn zonnepanelen vandaag?

Heb je al zonnepanelen en ben je benieuwd naar de opbrengst vandaag? Bij bepaalde omvormers (bv. SMA en SolarEdge) kan je een app downloaden om de opbrengst van je zonnepanelen te monitoren. Zo zie je in een handomdraai hoeveel stroom je panelen vandaag produceren. Bovendien monitort zo’n app ook je zonnepanelen opbrengst per maand en per jaar (in kWh).

TIP: wil je graag zonnepanelen laten plaatsen met zo’n monitoringsapp? Vraag dan zeker advies op maat bij erkende installateurs actief in je buurt.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs