Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Opbrengst zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen of wil je er laten plaatsen? Dan wil je vast weten hoeveel groene stroom ze produceren (in kWh). Gelukkig kan je zelf de opbrengst van je zonnepanelen berekenen per jaar en zelfs per maand of per dag. Hoe doe je dat precies? En van welke factoren hangt je zonnepanelen opbrengst grotendeels af? We leggen het uit in dit artikel!

Ga snel naar:
Opbrengst zonnepanelen berekenen
Zonnepanelen opbrengst + kosten
Welke factoren beïnvloeden de opbrengst?
Veelgestelde vragen
Vergelijk zonnepanelen offertes

 

Hoe opbrengst zonnepanelen berekenen?

Om de opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, vermenigvuldig je hun piekvermogen in Wattpiek (Wp) met 0,85. Zonnepanelen leveren namelijk niet constant elektriciteit (in kWh) volgens hun piekvermogen. Gemiddeld benutten ze ongeveer 85% van hun capaciteit. Je krijgt dus ongeveer 0,85 kWh elektriciteit per 1 Wp aan vermogen. Hieronder lees je hoe je de opbrengst van zonnepanelen kan berekenen per jaar, per maand en per dag.

 

Opbrengst zonnepanelen per jaar

Jaaropbrengst zonnepanelen = totale vermogen (in Wp) x 0,85 (benutte capaciteit)

 

Rekenvoorbeeld: we gaan uit van een gezin van 4 personen met een zonnepanelen-installatie met een vermogen van 4.706 Wp en een stroomprijs van € 0,34 per kWh.

Jaarlijkse zonnepanelen opbrengst in kWh: 4.706 x 0,85 = 4.000 kWh aan groene stroom.
Jaarlijkse zonnepanelen opbrengst in euro: 4.000 x 0,34 = € 1.360.

 

Opbrengst zonnepanelen per maand

Maandopbrengst zonnepanelen = (totale vermogen x 0,85) / 12

 

Rekenvoorbeeld: om de zonnepanelen opbrengst per maand te berekenen, delen we de jaaropbrengst door 12 (maanden).

Maandelijkse zonnepanelen opbrengst in kWh: (4.706 x 0,85) / 12 = 333 kWh aan groene stroom.
Maandelijkse zonnepanelen opbrengst in euro: 333 x 0,34 = ongeveer € 113.

Let op: dit gaat om een gemiddelde maandopbrengst. In de lente- en zomermaanden brengt een zonnepaneleninstallatie uiteraard meer op dan in de herfst- en wintermaanden. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de verdeling van de opbrengst van je zonnepanelen per maand. Zo zal een zonnepanelen installatie van 4.706 Wp in januari gemiddeld (4.706 x 0,85) x 0,02 = 80 kWh opleveren, terwijl dit in mei gemiddeld (4.706 x 0,85) x 0,13 = 520 kWh is.

MaandOpbrengstpercentage
Januari3%
Februari5%
Maart8%
April12%
Mei13%
Juni13%
Juli13%
Augustus11%
September10%
Oktober7%
November3%
December2%

 

Opbrengst zonnepanelen per dag

Dagopbrengst zonnepanelen = (totale vermogen x 0,85) / 365

 

Rekenvoorbeeld: om de gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen te weten, deel je de jaaropbrengst gewoon door 365 (dagen). Ook hier geldt uiteraard dat zonnepanelen een grotere opbrengst hebben op een zonnige zomerdag dan op een sombere winterdag.

Dagelijkse zonnepanelen opbrengst in kWh: (4706 x 0,85) / 365 = 11 kWh aan groene stroom.
Dagelijkse zonnepanelen opbrengst in euro: 11 x 0,34 = € 3,74

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

In het ideale geval is je zonnepanelen opbrengst ongeveer even groot als je energieverbruik. Een zonnepanelen installateur berekent het vereiste vermogen voor je zonnepanelen-installatie en bepaalt vervolgens hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Zo ben je zeker van een optimaal rendement en zonnepanelen opbrengst.

TIP: via onze offerteservice ontvang je advies op maat van ervaren installateurs.
Vind snel en eenvoudig een professional in jouw regio.

 

Zonnepanelen opbrengst + kosten

De gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen heeft natuurlijk invloed op de kosten van je installatie. Hoe groter je zonnepanelen opbrengst, hoe hoger de prijs van je zonnepanelen. We zetten enkele richtprijzen op een rij in de onderstaande prijzentabel.

Benieuwd naar een prijs op maat? Via onze offerteservice vergelijk je vrijblijvend zonnepaneel offertes. Start hier jouw aanvraag.

Aantal personenGemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde jaarlijkse opbrengst van de installatieGemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.500 kWh2.941 Wp72.380 kWh€ 4.100 à 7.300
23.000 kWh3.529 Wp93.060 kWh€ 5.000 à 8.800
33.500 kWh4.118 Wp103.400 kWh€ 5.600 à 10.200
44.000 kWh4.706 Wp124.080 kWh€ 6.600 à 11.700
54.500 kWh5.294 Wp134.420 kwh€ 7.500 à 13.000
65.000 kWh5.882 Wp155.100 kWh€ 8.200 à 14.500

 

Lees onder de foto meer over de factoren de die opbrengst beïnvloeden en de FAQ.

zonnepanelen opbrengst

Welke factoren beïnvloeden zonnepanelen opbrengst?

De exacte opbrengst van je zonnepanelen hangt vooral af van hun rendement. Hoeveel elektriciteit (in kWh) kunnen je panelen opwekken aan piekvermogen (in Wp)? We gaan uit van een benutte capaciteit van 85%, al kan dat ook iets meer of minder zijn. Dat rendement hangt vooral af van de volgende factoren:

 1. Zoninstraling voor je woonplaats

  In zuidelijke landen met veel zonne-uren zal de zonnepanelen opbrengst het grootst zijn. Door de klimaatopwarming neemt de zoninstraling echter ook voor Nederland en België steeds meer toe. Daarom loont het om ook hier te investeren in zonnepanelen. Woon je meer in het westen van Nederland of België? Dan zal de zoninstraling en dus ook de zonnepanelen opbrengst iets groter zijn dan in het noorden.

 2. Hellingshoek en oriëntatie van je zonnepanelen

  Zonnepanelen halen het hoogste rendement bij een hellingsgraad van 35 graden. Ook platte daken zijn geschikt voor zonnepanelen, want je kan de hellingshoek van je panelen zelf bepalen. Zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden vangen het meeste zonlicht en hebben dus de hoogste opbrengst. Ook met een zuidwestelijke of zuidoostelijke oriëntatie haal je een goede opbrengst.

 3. Schaduw op je dak

  Zorgen omliggende gebouwen of bomen, je schoorsteen of dakkapel… voor schaduw op je zonnepanelen? Dan zal de opbrengst lager liggen. Daarom doet een erkende installateur altijd eerst een schaduwanalyse van je dak. Zo kan hij een optimaal legplan uitwerken met zo weinig mogelijk schaduw.

 4. Soort zonnepanelen + kwaliteit

  De opbrengst van zonnepanelen kan verschillen volgens het soort paneel (monokristallijne panelen, glas-glas zonnepanelen…) en de kwaliteit. Vraag daarom voorstellen aan bij verschillende installateurs in je buurt en vraag hen ook naar de reden waarom ze met een specifiek merk werken. Zo kan je de voorgestelde zonnepanelen en hun prijzen vergelijken.

 5. Leeftijd van de zonnepanelen

  De opbrengst van je zonnepanelen neemt elk jaar heel lichtjes af. De mate waarin die opbrengst daalt, hangt ook van de kwaliteit af. Zo leveren hoogwaardige panelen na 25 jaar nog een rendement van ongeveer 85% ten opzichte van hun oorspronkelijke jaaropbrengst. Bij zonnepanelen van lagere kwaliteit ligt dat percentage lager. Voor een goede zonnepanelen opbrengst op lange termijn investeer je dus best in kwaliteit.

 6. Onderhoud van de zonnepanelen

  Idealiter laat je je zonnepanelen jaarlijks schoonmaken. Stof, vuil, vogelpoep, … kunnen de opbrengst van je zonnepanelen namelijk meer beïnvloeden dan je denkt. Voor een optimale opbrengst is het dus belangrijk om te investeren in het onderhoud van je zonnepanelen.

 

TIP: na een analyse van je dak adviseert een zonnepanelen installateur je de meest geschikte zonnepanelen installatie. Hij houdt hierbij rekening met alle bovenstaande factoren, je woonsituatie, energieverbruik… Ontvang advies op maat van specialisten in je regio.

 

FAQ opbrengst zonnepanelen

Heb je nog vragen over de werkelijke opbrengst van je zonnepanelen per jaar, maand of dag? Een erkende installateur vertelt je er graag meer over. Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen: • Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?
  De opbrengst van zonnepanelen in de winter ligt lager. De dagen zijn namelijk korter en het is vaker bewolkt. Gelukkig produceren ze ook tijdens deze periode bij daglicht nog altijd een beetje elektriciteit en dat is natuurlijk beter dan niets. Toch is vooral de periode van april tot en met september de topperiode voor zonnepanelen. Dan produceren ze ongeveer 70% van hun gemiddelde opbrengst per jaar.


 • Hoe bereken ik de opbrengst van mijn zonnepanelen in euro?

  Hoe je de opbrengst van je zonnepanelen moet berekenen in kWh, lees je hoger in dit artikel. Maar wat leveren zonnepanelen op in euro? Daarvoor moet je het aantal kWh per jaar, maand of dag vermenigvuldigen met de energieprijs van het moment.

  Produceren je zonnepanelen gemiddeld bv. 11 kWh per dag en bedraagt de energieprijs € 0,34 per kWh? Dan is de gemiddelde opbrengst van je zonnepanelen per dag 3,74 euro (11 x 0,34). • Hoeveel bedraagt de opbrengst van mijn zonnepanelen vandaag?

  Heb je al zonnepanelen en ben je benieuwd naar de opbrengst vandaag? Bij bepaalde omvormers (bv. SMA en SolarEdge) kan je de opbrengst van je zonnepanelen monitoren via een app. Zo zie je in een handomdraai hoeveel stroom je panelen vandaag produceren. Bovendien monitort zo’n app ook je zonnepanelen opbrengst per maand en per jaar (in kWh).

  TIP: wil je graag zonnepanelen laten plaatsen met zo’n monitoringsapp? Vraag dan zeker advies op maat bij erkende installateurs actief in je buurt. • Blijft de opbrengst van mijn zonnepanelen elk jaar even hoog?
  De opbrengst van zonnepanelen neemt elk jaar licht af. Die daling in rendement gaat wel minder snel bij zonnepanelen van goede kwaliteit dan bij zonnepanelen van lagere kwaliteit. Hoogwaardige zonnepanelen hebben na 25 jaar nog altijd een opbrengst van 85%. Dit percentage kan heel wat lager liggen bij zonnepanelen van inferieure kwaliteit. Voor een optimale opbrengst doe je er tijdens de aanschaf dus niet alleen goed aan om prijzen te vergelijken, maar ook de verschillende merken en types zonnepanelen.


 • Wat is de opbrengst van 8, 10 en 12 zonnepanelen?
  De meeste zonnepanelen die vandaag geplaatst worden, hebben een piekvermogen van 400 Wp. De jaaropbrengst van een installatie met 8 zonnepanelen bedraagt dus gemiddeld 400 x 8 x 0,85 = 2720 kWh. Een installatie met 10 zonnepanelen heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 400 x 10 x 0,85 = 3400 kWh. Voor een installatie met 12 zonnepanelen mag je rekenen op een gemiddelde jaaropbrengst van 400 x 12 x 0,85 = 4080 kWh.


 • Bij hoeveel kWh zijn zonnepanelen rendabel?
  Hoeveel kWh zonnepanelen moeten leveren om rendabel te zijn, hangt af van jouw energieverbruik, de energieprijzen, … In het ideale scenario leveren je zonnepanelen evenveel stroom als je verbruikt. Om rendabel te zijn, is het dus belangrijk om je zonnepanelen installatie goed af te stemmen op jouw persoonlijke situatie. Een installatie die niet is aangepast aan je verbruik heeft immers een langere terugverdientijd en levert je ook minder op.


 • Wanneer hebben zonnepanelen de hoogste opbrengst?
  Zonnepanelen hebben de hoogste opbrengst in de lente en de zomer. Daarnaast leveren ze ook meer op als ze in een hellingsgraad van 30 tot 45 graden liggen en gericht zijn op het zuiden.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs