Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen in tuin of weiland

zonnepanelen-tuin Het verdient in de meeste gevallen de voorkeur om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Maar er zijn redenen om de zonnepanelen liever in de tuin of het weiland te plaatsen:

a) Je krijgt geen vergunning voor plaatsing op het dak (bijvoorbeeld bij monumentale panden)
b) Op het dak valt teveel schaduw

Je dient je te realiseren dat een zonnepanelensysteem in de tuin altijd duurder is dan een systeem op het dak. Dit heeft te maken met enerzijds het montagesysteem en anderzijds de installatiekosten. Zo dient er een fundering te worden gemaakt of een alternatief zoals schroefpalen of ballast (stenen/tegels).

 

Begroeiing onder de zonnepanelen tuin

De ondergrond is iets waar je goed over na moet denken. Zorg ervoor dat er geen overwoekering gaat ontstaan. Opties zijn grind of verharding. Gras is mogelijk, maar je moet dan wel de mogelijkheid hebben om het onder de zonnepanelen te kunnen snoeien.

 

Diefstal zonnepanelen uit tuin of weiland

Zonnepanelen in een tuin zijn diefstalgevoelig. Zeker indien de zonnepanelen in een weiland staan, ver van de woning. Een hek of diefstalbeveiliging kan diefstal voorkomen.

 

Bekabeling

Je dient je te realiseren dat er lange lengtes bekabeling nodig is. De plaats van de omvormer bepaalt de lengte van enerzijds de DC bekabeling (van zonnepanelen naar omvormer) en anderzijds de AC bekabeling (van omvormer naar meterkast). De verliezen over de DC bekabeling zijn kleiner dan over de AC-bekabeling, dus het verdient de voorkeur om lange lengtes te overbruggen met DC-kabels. Raadpleeg jouw elektricien indien je de DC kabels als grondkabels gebruikt. Vaak dient er een extra DC-zekering toegepast te worden en dienen de kabels in een buis geplaatst te worden.

 

Vergunning zonnepanelen in tuin

Wil je zonnepanelen in jouw tuin of weiland te plaatsen dan dient dit te voldoen aan de volgende voorwaarden:
• De constructie mag niet hoger zijn dan 5 meter.
• De constructie dient te voldoen aan het geldende bestemmingsplan.

Informeer bij jouw gemeente of je de zonnepanelen vergunningsvrij mag plaatsen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs