Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Rode zonnepanelen

Momenteel zijn zwarte zonnepanelen de norm. Toch neemt de populariteit van panelen in andere kleuren steeds meer toe. Heb je bv. een woning met rode dakpannen? Dan bieden sommige fabrikanten ook rode zonnepanelen aan. Zo bespaar je op je energierekening zonder de uitstraling van je huis te verpesten. In dit artikel lees je meer over de prijs, uitvoeringen, … van zonnepanelen in het rood!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Voordelen en nadelen
Rode zonnepanelen prijs
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Hoe maakt een fabrikant rode zonnepanelen?

De kleur van zonnepanelen hangt vooral af van de tint van de zonnecellen en het glas erboven. Zo zijn polycellen doorgaans (donker)blauw en monocellen zwart. Het is echter mogelijk om de kleur van die zonnecellen en de glaslaag aan te passen. Zo pakken sommige fabrikanten uit met zonnepanelen in het donkerrood, terracotta, … Vooral bij rode daken combineren dit soort panelen esthetiek met efficiëntie!

LET OP: slechts enkele merken fabriceren op dit moment rode zonnepanelen. De kans is dus groot dat installateurs zulke panelen (nog) niet aanbieden. Wil je meer info over de mogelijkheden voor jouw zonnepanelen-installatie? Start je aanvraag hier!

rode zonnepanelen

 

Mogelijke uitvoeringen van rode zonnepanelen

Zwarte of blauwe zonnepanelen op een rood dak: het is niet altijd een stijlvol zicht. Gelukkig beginnen sommige fabrikanten ook in te zetten op rode tinten. Maar wat zijn nu de mogelijkheden bij zulke zonnepanelen in het rood? Een kort overzicht:

 

1. Soort zonnepanelen

Er zijn 2 grote mogelijkheden als je groene stroom wil opwekken met rode zonnecellen. Je hebt aan de ene kant de klassieke rode zonnepanelen die een installateur op je dak monteert met een frame (eventueel ook in het rood). Aan de andere kant heb je ook nog zonnedakpannen in het rood. Let wel op: zulke zonnepannen in het rood zijn duurder en je kan ze natuurlijk moeilijker meenemen bij een verhuizing.

 

2. Type zonnecellen

Blauwe en zwarte zonnepanelen zijn verkrijgbaar in 2 types zonnecellen. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen in het rood:

 • Polykristallijne rode zonnepanelen: in dit geval bevat elke zonnecel meerdere samengesmolten kristallen. Die liggen ook door elkaar, waardoor de rode kleur iets minder strak en effen is. Dergelijke panelen presteren vooral goed bij diffuus zonlicht (bv. als een dak niet helemaal zuidelijk georiënteerd is). Belangrijk: polykristallijne panelen worden tegenwoordig bijna niet meer verkocht.
 • Monokristallijne rode zonnepanelen: hier bevat elke zonnecel telkens 1 kristal. Door die structuur halen zulke panelen een iets hoger rendement dan polykristallijne panelen. Zo heb je minder panelen nodig. Ze presteren ook het best bij direct zonlicht. Ideaal dus als je een zuidgericht, kleiner dak hebt.

 

3. Piekvermogen

Zonnepanelen in het rood kunnen meerdere piekvermogens hebben (in Wattpiek of Wp). Dat vermogen geeft aan hoeveel stroom (in kWh) een paneel jaarlijks produceert onder ideale omstandigheden. Gemiddeld levert een paneel dan ongeveer 85% van dat piekvermogen (vanwege bewolking, lage zon, …). Rode zonnepanelen kopen kan met piekvermogens van 255 Wp tot 400 Wp.

 

4. Afmetingen

Rode zonnepanelen zijn doorgaans een klein beetje groter dan panelen in het blauw of het zwart. Het gaat om een gemiddeld formaat van 1,75 à 1,80 m². De afmetingen kunnen natuurlijk verschillen per fabrikant. Zo zijn rode zonnepanelen van Bisol vaak ongeveer 1,7 m lang, 1, 1 m breed en 30 à 35 mm dik. Bij andere fabrikanten kan het dan weer om afwijkende afmetingen gaan.

 

TIP: ontvang gratis advies op maat van een erkende installateur!

Zoek je de ideale zonnepanelen voor een rood dak? Dan neem je het best contact op met meerdere installateurs voor advies op maat. De meeste installateurs bieden doorgaans geen rode zonnepanelen aan, maar ze werken wel een legplan op maat uit. En zo’n uitgekiend plan heeft vaak een grotere impact op visueel vlak dan de kleur van de zonnepanelen zelf.

Voorstellen aanvragen bij meerdere zonnepanelen-installateurs? Het kan snel en volledig vrijblijvend via onze offerteservice!

 

Voor- en nadelen van zonnepanelen in het rood

Naast rode zonnepanelen kan je ook voor klassieke zwarte panelen kiezen. Wat zijn nu de voor- en nadelen van zonnepanelen in het rood ten opzichte van die traditionele kleur? We zetten ze even op een rij:

 

Voordelen rode zonnepanelen

 • Prachtige uitstraling: zwarte panelen kunnen behoorlijk vloeken met rode dakpannen. Is dat kleurcontrast voor jou een echte doorn in het oog? Dan zijn rode zonnepanelen dé oplossing. Zulke panelen harmoniëren perfect met een rood dak. Zo behoudt jouw woning zijn prachtige uitstraling en bespaar je tegelijk op je energiekosten.
 • Verschillende uitvoeringen: net als andere panelen kan je ook rode zonnepanelen in verschillende uitvoeringen verkrijgen. Heb je bv. een kleiner dak en wil je panelen met een hoger piekvermogen? Of verkies je rode dakpannen met zonnecellen boven panelen? Het is allemaal mogelijk!
 • Europese producten van topkwaliteit: rode zonnepanelen van Bisol zijn het bekendste merk op de markt momenteel. Het gaat om een Europese fabrikant die producten maakt met de hoogste kwaliteitsnormen. Je kan dan ook rekenen op 15 jaar productgarantie en 25 jaar vermogensgarantie.
 • Grotere kans op vergunning: in sommige gevallen krijg je voor klassieke zonnepanelen op je dak geen vergunning, bv. als het gaat om beschermde gebouwen. Deze regels verschillen van gemeente tot gemeente. Als rode panelen beter aansluiten bij de stijl van het gebouw, is de kans op een vergunning een pak groter.

 

Nadelen rode zonnepanelen

 • Iets duurder: de kostprijs van rode zonnepanelen ligt vanwege die afwijkende kleur iets hoger dan bij zwarte zonnepanelen. Betaal je voor een standaard zwart paneel bv. 450 à 500 euro (excl. btw)? Dan ligt de gemiddelde kostprijs voor een rood zonnepaneel op 500 à 550 euro (excl. btw).
 • Lagere gemiddelde opbrengst: je leest wel vaker dat de opbrengst van rode zonnepanelen flink lager zou liggen dan die van standaard zonnepanelen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat het verschil in productie duidelijk minder groot is dan gedacht. Gemiddeld zou de opbrengst van rode zonnepanelen ongeveer 10% minder zijn dan bij traditionele zonnepanelen.

 

Rode zonnepanelen prijs

Rode zonnepanelen kosten iets meer dan hun zwarte tegenhangers. Maar hoeveel betaal je dan in totaal voor een volledige installatie met rode panelen? Je vindt de richtprijzen in de onderstaande tabel:

Aantal personenVereist aantal rode panelen (400 Wp)Jaarlijkse opbrengst Prijs (incl. btw, omvormer & installatie)
172.380 kWh€ 4.100 à 7.300
293.060 kWh€ 5.000 à 8.800
3103.400 kWh€ 5.600 à 10.200
4124.080 kWh€ 6.600 à 11.700
5134.420 kWh€ 7.500 à 13.000
6155.100 kWh€ 8.200 à 14.500

Benieuwd naar de totale kosten voor jouw zonnepanelen? Dan vraag je het best prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs in je buurt. Zo kan je namelijk hun adviezen, merken, uitvoertermijnen en natuurlijk de kosten zelf vergelijken. Start je aanvraag voor een zonnepanelen-installatie op maat!

 

zonnepanelen rood

 

Mogelijke alternatieven

Rode zonnepanelen versmelten mooi met een rood dak en eventueel ook een bakstenen muur. Ze zijn dus vooral aanbevolen als de uitstraling van je woning voor jou essentieel is. Heb je echter geen rode dakbedekking? Stoort het kleurcontrast je niet? Of heb je het extra budget niet over voor rode zonnepanelen? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor de klassieke zonnepanelen. Een woordje uitleg!

 

ALTERNATIEF 1 = blauwe zonnepanelen

Blauwe zonnepanelen hebben doorgaans polykristallijne zonnecellen. Aangezien de kristallen willekeurig door elkaar liggen, ligt het rendement van zulke polykristallijne panelen iets lager dan bij monokristallijne panelen. Ze presteren wel optimaal bij diffuus zonlicht (als de zon niet direct op de panelen schijnt). Bovendien zijn ze gemiddeld ook iets goedkoper dan monokristallijne panelen. Let op: dit type panelen wordt bijna niet meer gemaakt en verkocht vandaag de dag.

Een goede keuze als… je een behoorlijk groot dak hebt dat niet volledig zuidelijk georiënteerd is.

 

ALTERNATIEF 2 = zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen zijn bijna altijd van de monokristallijne soort. Elke zonnecel telt 1 kristal en daardoor ligt het rendement ook hoger. Zeker bij direct zonlicht presteren zwarte zonnepanelen dus beter dan polykristallijne blauwe panelen. Bovendien ben je ook zeker van een mooi effen paneel zonder mogelijke vlekken. Gemiddeld zijn zulke panelen wel iets duurder dan polykristallijne panelen. Belangrijk: bijna elke zonnepanelen-installateur werkt tegenwoordig met zwarte panelen.

Een goede keuze als… je een zuidgericht dak hebt, je een zwarte dakbedekking hebt (pannen, EPDM, …).

 

Welke zonnepanelen kies ik het best?

Dat hangt van verschillende factoren af: je persoonlijke voorkeuren, je dakoriëntatie en de grootte van je dak, je budget, … Een installateur analyseert eerst jouw volledige situatie en stelt dan panelen op maat voor. Wil je graag meerdere merken, vermogens, … vergelijken? Dan neem je best contact op met 2 à 3 installateurs in je buurt!

Advies op maat nodig? Je kan vrijblijvend verschillende zonnepanelen-offertes aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs