Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is een belangrijke factor om te bepalen hoe rendabel een zonnepaneleninstallatie is. Er zijn tal van factoren die de terugverdientijd kunnen beïnvloeden. Maar wat is nu de gemiddelde terugverdienperiode van zonnepanelen? Hoe kan je die berekenen? Wat zijn die bepalende factoren? En hoe interessant zijn zonnepanelen dan eigenlijk? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Terugverdientijd zonnepanelen berekenen
Welke factoren bepalen de terugverdientijd?
Conclusie: zonnepanelen nog steeds rendabel
Kom in contact met zonnepaneel installateurs

 

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen?

Gemiddeld kan je je zonnepanelen terugverdienen op 6 à 10 jaar. De laatste jaren is de terugverdientijd sterk gedaald. Dat heeft vooral te maken met enerzijds een daling in de aankoopprijs van zonnepanelen en anderzijds de stijging in stroomprijzen de voorbije jaren. Hoe hoger die stroomprijs, hoe korter de terugverdientijd, en dus hoe interessanter om zonnepanelen te kopen.

Benieuwd naar de terugverdientijd voor jouw installatie? Een zonnepaneel installateur berekent hoe snel jij je zonnepanelen kan terug verdienen. Kom in contact met installateurs in de buurt.

zonnepanelen terugverdientijd berekening

 

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Om de terugverdientijd van zonnepanelen te kunnen berekenen, moet je in principe de aanschafkosten delen door de jaarlijkse besparing. We leggen de berekening hieronder uit aan de hand van een voorbeeld:

 

1. Aanschafkosten zonnepanelen

FORMULE:

Aanschafkosten = prijs zonnepanelen (incl. plaatsing en – eventuele premies)

 

VOORBEELD: als voorbeeld nemen we een gemiddeld gezin met een energieverbruik van ongeveer 4.000 kWh. Om in dit verbruik te voorzien, wordt een installatie met een vermogen van 4.700 Wp aangeraden. De gemiddelde kostprijs voor zo’n installatie bedraagt ongeveer € 8.500 (incl. omvormer, btw en plaatsing). Maak je nog aanspraak op landelijke of gemeentelijke subsidies? Dan kan je dit bedrag nog van de aankoopprijs aftrekken.

 

2. Jaarlijkse besparing

FORMULE:

Jaarlijkse besparing = jaarlijkse opbrengst x energieprijs

 

VOORBEELD: wat je jaarlijks kan besparen met je zonnepanelen, is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan het aantal zonuren, de oriëntatie van je zonnepanelen, het rendement… Gaan we uit van een jaarlijkse besparing van ongeveer 3.995 kWh en een gemiddelde stroomprijs van 0,30 euro per kWh (April 2024)? Dan krijg je een jaarlijkse besparing van € 1.198,50 (= 3.995 kWh x € 0,30 / kWh).

 

3. Terugverdientijd zonnepanelen

FORMULE:

Terugverdientijd = aanschafkosten zonnepanelen ÷ jaarlijkse besparing

 

VOORBEELD: om tot slot de terugverdientijd te berekenen, hoef je enkel nog de aanschafkosten te delen door de jaarlijkse besparing. In ons voorbeeld komt dat dus neer op een terugverdientijd van 7,1 jaar (= 8.500 ÷ 1.198,50).

TIP: laat de terugverdientijd berekenen door een ervaren professional! Deze houdt rekening met alle factoren en kan je zo een duidelijk beeld geven over de terugverdientijd en rendabiliteit van jouw zonnepanelen. Vind een zonnepaneel expert in de buurt.

 

zonnepanelen terugverdienperiode

Welke factoren bepalen de terugverdientijd?

De exacte terugverdienperiode van zonnepanelen is afhankelijk van tal van factoren. We zetten hieronder de belangrijkste op een rij:

 

1. Aanschafkosten installatie

De terugverdientijd is op de eerste plaats sterk afhankelijk van de aankoopkosten. Hoe groter je installatie, hoe groter die kosten zullen zijn. Ook het merk van je zonnepanelen, de soort omvormer, de bevestingsmaterialen… hebben een invloed op de aankoopprijs. En ben je bijvoorbeeld in staat om de zonnepanelen zelf op je dak te leggen, dan bespaar je al snel tot 25% van je aankoop.

 

2. Elektriciteitsverbruik

Ten tweede speelt ook je eigen stroomverbruik een rol voor de terugverdientijd. Een hoger stroomverbruik betekent dat je ook meer zonnepanelen nodig hebt om dat verbruik te kunnen dekken. Anderzijds geldt ook wel dat je meer kan besparen waneer je verbruik hoger ligt (op voorwaarde dat je zonnepanelen voldoende opwekken).

 

3. Stroomprijs

Zoals uit de berekening al duidelijk werd, is ook de stroomprijs van belang voor de terugverdientijd. Een hogere stroomprijs betekent namelijk een grotere besparing met je zonnepanelen, omdat je zelf je eigen gratis energie opwekt en die energieprijs dus niet moet betalen. Door de sterke stijging in de stroomprijs de voorbije jaren is de terugverdientijd van zonnepanelen dan ook flink wat korter geworden.

 

4. Rendement

De terugverdientijd zal ook heel wat korter worden wanneer je zonnepanelen een optimaal rendement hebben. Dat rendement is op zijn beurt wel weer afhankelijk van een aantal andere factoren zoals het type zonnepanelen, de oriëntatie, de hellingshoek, de schaduwinval, het aantal zonuren, de temperatuur… Er zijn dus ook een aantal zaken waar je zelf kan op letten om dat rendement te verhogen.

 

5. Premies en subsidies

In Nederland kan je genieten van enkele voordelen wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Dat zijn bijvoorbeeld het btw-nultarief, de energiebespaarlening, de SDE++ subsidie en gemeentelijke subsidies. Ook in België kan je de kosten voor je installatie drukken met enkele financiële voordelen zoals de Mijn VerbouwLening, het verlaagde btw-tarief en de premie voor zonnepanelen in combinatie met asbestverwijdering. Met deze voordelen, kan je de prijs drukken en dus de terugverdientijd inkorten.

 

6. Bijkomende kosten

Tot slot moet je bij het berekenen van je terugverdientijd ook nog rekening houden met eventuele bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan eventuele aanpassingen aan de meterkast, de kosten voor het onderhoud van je zonnepanelen, aanpassingen aan je dak… Deze kosten kunnen de terugverdientijd opnieuw wat langer maken.

 

CONCLUSIE: zonnepanelen zijn nog steeds rendabel!

Zonnepanelen zijn vandaag dus in ongeveer 6 à 10 jaar terug te verdienen. Als je weet dat zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 25 jaar hebben, is het duidelijk dat een zonnepaneelinstallatie vandaag nog steeds een erg rendabele investering is. Met de vooruitgang in de kwaliteit van zonnepanelen kan die terugverdientijd zelfs nog korter worden. Daardoor kan je met zonnepanelen flink wat besparen.

Zonnepanelen plaatsen? Een zonnepaneel installateur kan je verder informeren over de mogelijkheden en prijzen. Vergelijk vrijblijvend offertes & prijsvoorstellen op maat.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs