Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terugverdientijd zonnepanelen 5 jaar! Kan dat?

Installateurs van zonnepanelen schermen al te graag met een mooie terugverdientijd. Op sommige websites kom je zelfs een terugverdientijd van zonnepanelen tegen van 5 jaar en een rendement van 15 tot 20% per jaar. Klopt dat en hoe komen ze aan deze waarden?

terugverdientijd-zonnepanelen-redement

Allereerst: de afgelopen 15 jaar is de stroomprijs jaarlijks met 6,4% gestegen.  Dat is substantieel en heerlijk om mee te nemen in de zonnepanelen terugverdientijd. Want hoe hoger de stroomprijs wordt, hoe korter de terugverdientijd, des te interessanter om zonnepanelen te verkopen. Het zou dus betekenen dat we over 25 jaar maar liefst € 1,- per kWh betalen, waar we nu € 0,22 kwijt zijn.

Maar is het wel eerlijk om de stijging van de stroomprijs zo hoog te nemen?

Nee. Hiervoor moet iets duidelijker zijn hoe de stroomprijs in elkaar zit. Je hebt namelijk te maken met de kale stroomprijs, de energiebelasting en de BTW. De kale stroomprijs is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen, zo’n 7 cent. De stroomprijs is vooral gestegen door de energiebelasting (11 cent) en de verhoging van de BTW (3,5 cent). Het is de vraag of de overheid de energiebelasting elk jaar kan verhogen. Naar alle waarschijnlijkheid niet. Het is daarom beter om de inflatiecorrectie van 2,5% als stijging van de stroomprijs te hanteren. Dan reken je jezelf niet rijk.

Soort kostenBedrag per kWh (excl. btw)
Kale stroomprijs€ 0,07
Energiebelasting€ 0,11
btw€ 0,035
Prijs per kWh (excl. btw)€ 0,21

 

Welke zonnepanelen terugverdientijd is dan haalbaar?

Allereerst is het sterk afhankelijk van de kosten van eerste aankoop. Ben je bijvoorbeeld in staat om de zonnepanelen zelf op je dak te leggen, dan bespaar je snel 25% van je aankoop. Daarnaast is de kwaliteit van het complete systeem van belang. Koop je rommel, dan is de opbrengst lager en zodoende ook de terugverdientijd. En last but not least: schaduw is funest voor je systeem.
Ondanks dat niet iedereen een dak op het zuiden heeft, zijn terugverdientijden tegenwoordig zeer interessant. Ook als je een dak hebt tussen oost en west, dan wordt je terugverdientijd interessant. Dus heb je een dak redelijk op het zuiden, zonder schaduw, dan moeten terugverdientijden vanaf 5 jaar al mogelijk zijn. De terugverdientijden in minder gunstige situaties variëren meestal van 5 tot 12 jaar. Wil je het redelijk nauwkeurig weten? Laat de terugverdientijd van zonnepanelen dan berekenen door een installateur:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs