Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Zelf zonnepanelen plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen kan u honderden euro’s besparen. Een installateur rekent toch al snel € 800,- aan installatiekosten voor pakweg 12 zonnepanelen. Maar zelf zonnepanelen plaatsen is niet voor iedereen weggelegd. U dient een handige klusser te zijn en geen last te hebben van hoogtevrees. Bovendien moet de installatie aangesloten worden op de meterkast. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

Cursus volgen? Lees alles over de 1-daagse cursus zelf zonnepanelen plaatsen.

1 daagse cursus
‘Zelf zonnepanelen
plaatsen’

Cursus zelf zonnepanelen plaatsen

Cursusdata

Zaterdag 24 april 10:00 uur
Zaterdag 29 mei 10:00 uur
Zaterdag 26 juni 10:00 uur

Locatie cursus

Almere

Kosten cursus

€ 139,-
nu inschrijven

Volgorde van zelf zonnepanelen plaatsen

Voor het plaatsen van zonnepanelen dient u het volgende in genoemde volgorde uit te voeren:

  • Bepaal de plaats van zonnepanelen, bevestigingsmateriaal, bekabeling en dakdoorvoer
  • Plaats het bevestigingsmateriaal (dakhaken, aluminium frames e.d.)
  • Bepaal de strings (lussen) van de zonnepanelen
  • Plaats de dakdoorvoer (flexibele doorvoerbuis of dakdoorvoer plat dak)
  • Leg de DC-kabels (kabels van zonnepanelen naar omvormer)
  • Bevestig alle stekkers aan de DC-kabels
  • Plaats de zonnepanelen terwijl u de DC-kabels van de panelen doorlust, gebruik eventueel verlengkabels
  • Plaats een aardlekautomaat in de meterkast
  • Sluit de AC-kabel van de omvormer aan op de meterkast
  • Klik de DC-kabels aan de omvormer

Voor een schuin dak en plat dak zijn er enige verschillen. Hieronder vindt uitleg plaats.

zelf-zonnepanelen-plaatsen

Zelf zonnepanelen plaatsen voor SCHUIN dak

Het werken op een schuin dak brengt extra risico’s met zich mee. U dient zich te realiseren dat u  zonnepanelen plaatst met een gewicht van 25 kilo. Tegelijkertijd dient u uzelf in evenwicht te houden. En als de zon intensief schijnt kunnen losse zonnepanelen, ook als ze niet zijn aangesloten, al onder spanning staan en een schokeffect teweeg brengen. Kies dus altijd voor een valbeveiliging en plaats bij voorkeur een stijger tot de dakrand.

Het meest lastige bij het plaatsen van de zonnepanelen is de uitlijning. Veel daken zijn namelijk helemaal niet waterpas. Of vaak loopt de nok niet eens parallel met de dakrand. In veel gevallen moet u dan een keuze maken hoe u de zonnepanelen op gaat uitlijnen. U wilt immers niet dat u na het plaatsen tot ontdekking komt dat de zonnepanelen cosmetisch schuin lijken te liggen, terwijl u netjes de waterpas had gebruikt.

Het principe van monteren is als volgt (zie bovenstaande foto). Op het dak (onder dakpan of op golfplaat) worden dakhaken geplaatst. Op deze dakhaken wordt vervolgens de rails gemonteerd. Per rij zonnepanelen dienen 2 railzen gebruikt te worden. Vervolgens worden de zonnepanelen op de rails geklemd.

De keuze voor het bevestigingsmateriaal wordt grotendeels bepaald door de dakhaken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen geschroefde- en geklemde dakhaken. Geschroefde dakhaken worden onder de dakpan vastgezet aan de dakconstructie. Geklemde dakhaken worden om de daklat en dakpan geklemd. De montage van laatstgenoemde is veel eenvoudiger, echter wel zwakker.

 

Zelf zonnepanelen plaatsen voor PLAT dak

zelf-zonnepanelen-plaatsen-plat-dakHet plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is eenvoudiger dan op een schuin dak. Maar ook hier dient u er rekening mee te houden dat het dak glad kan zijn en dat u een schok kunt krijgen indien u de zonnepanelen aanraakt, ook als deze nog niet zijn aangesloten.

Het meest lastige is de voorbereiding. U dient namelijk te bepalen hoe u de zonnepanelen gaat plaatsen:

Maak als eerste een legplan. Download hiervoor onze handige legplan designsheets voor platte daken.

Het is verstandig om het plaatsen van zonnepanelen op een bitumen dak op een bewolkte dak uit te voeren. Het materiaal is meestal niet geschikt om veelvuldig op te lopen.

U dient bevestigingsmateriaal speciaal voor platte daken ssn te schaffen. In de regel ligt het bevestigingsmateriaal los op het dak. Door middel van ballast (stenen of tegels) wordt de installatie gefixeerd. Het vastschroeven van de frames aan het dak zou immers lekkages kunnen veroorzaken. Heel belangrijk is het gewicht van de ballast dat u nodig heeft. De dakconstructie dient de gehele installatie moeiteloos te kunnen dragen, ook indien er nog een dik pak sneeuw bijkomt. Zo is het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel over het algemeen af te raden.

Doorvoer van de bekabeling

Het meest lastige bij een plat dak is nog wel het maken van een waterdichte doorvoer voor de bekabeling. Hiervoor zijn speciale doorvoerpijpen beschikbaar. Daarbij dient u een gat van circa 2 cm te maken. Vaak is er een alternatieve doorvoer mogelijk, bijvoorbeeld via een ventilatiepijp of net over de dakrand door de muur naar binnen.

Het plaatsen van omvormer

De plaats van de omvormer is gebonden aan een aantal restricties. Er dient voldoende ruimte en ventilatie te zijn. Lees alles over beste plaats omvormer.

 

Aansluiten zonnepanelen op de omvormer

De zonnepanelen worden in een string (een lus) aangesloten. In bepaalde situaties kan het verstandig zijn om meerdere strings te maken (ketens van doorgeluste panelen). Per string worden 2 DC-kabels (een plus en een min) op de omvormer aangesloten.

LET OP! Zorg dat u de DC-kabels altijd voorziet van een stekker, voordat u een zijde aansluit. Op een ader die bloot ligt kan een zeer hoge spanning staan. Aanraking is levensgevaarlijk.

 

Aansluiten van omvormer op groepenkast

Uw omvormer sluit u via een AC-kabel (doorgaans 3-aderig) aan op uw meterkast. Daarvoor plaatst u een aparte aardlekautomaat, tenzij u minder dan 2 zonnepanelen gaat plaatsen. Meer over omvormers en zekeringen leest u op zonnepanelen aansluiten op groepenkast.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.