Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen zijn een zegen voor je energierekening én het milieu. Maar kan je ook zelf zonnepanelen plaatsen om gratis, groene stroom op te wekken? Er bestaan al pakketten voor doe-het-zelvers om de arbeidskosten van een installateur uit te sparen. Dé vraag is natuurlijk of dat financiële voordeel opweegt tegen de risico’s. Hoe ga je te werk en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Hoe zelf zonnepanelen plaatsen?
Prijs zelf zonnepanelen installeren
Aandachtspunten + risico’s
Zonnepanelen zelf plaatsen of vakman? 
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

Zonnepanelen zelf plaatsen: een goed idee of niet?

Waarom zou je zelf zonnepanelen plaatsen? De belangrijkste reden is ongetwijfeld de besparing op de plaatsingskosten door een erkende installateur. Als doe-het-zelver betaal je inderdaad alleen de materiaalkosten. Daar staan wel de volgende nadelen tegenover:

 • Geen garantie: beschadigde zonnecellen tijdens de installatie, gebrekkig gemonteerde panelen die bij een storm loskomen, vochtproblemen door onvoorzichtige dakwerken, … Als klusser ben je zelf verantwoordelijk voor deze mogelijke fouten. Werk je samen met een installateur? Dan draait die expert op voor eventuele herstellingskosten.
 • Risico op foutieve aansluiting: een doe-het-zelver riskeert veel sneller een foutieve plaatsing dan een gecertificeerd installateur. Zo is een goede kennis van elektrische installaties (bv. voor de plaatsing van de omvormer en de bekabeling) een must voor een optimale werking van je panelen.
 • Geen professioneel legplan: een legplan op maat is essentieel voor een maximale opbrengst van je zonnepanelen. Je moet daarbij rekening houden met je benodigde totale vermogen van je installatie, de oriëntatie en hellingsgraad van de panelen, mogelijke schaduwval, … Bij een slecht legplan zullen je panelen veel minder groene stroom produceren dan mogelijk is.
 • Geen financiële voordelen: als je samenwerkt met een erkende installateur geniet je van diverse subsidies en financiële voordelen. Zo kan je de kosten van je zonnepanelen-installatie flink drukken. Ga je zelf zonnepanelen leggen? Dan maak je hier geen aanspraak op.
 • Veel verantwoordelijkheid: na de plaatsing moet je de installatie ook nog registreren bij de netbeheerder, je verplichte elektriciteitskeuring aanvragen, … Een installateur regelt al deze zaken in jouw plaats, waardoor jij op beide oren kan slapen.

CONCLUSIE: loont doe-het-zelven de moeite? Zelf zonnepanelen installeren is een secure, complexe klus. Bovendien brengen de dak- en elektriciteitswerken ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Met een installateur ben je zeker van een snelle, correcte plaatsing zonder administratieve rompslomp. Vraag gratis voorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

zelf zonnepanelen plaatsen

 

Hoe zelf zonnepanelen plaatsen?

Hoe plaats je zonnepanelen? Dit leggen we uit in het onderstaande stappenplan. Belangrijk is dat je de juiste materialen gebruikt en vooraf voldoende tijd besteedt aan het vergelijken van zonnepanelen. Heb je een geschikt doe-het-zelf pakket gevonden? Volg bij de plaatsing dan de volgende stappen:

 

STAP 1: voorafgaande inspectie uitvoeren

Een voorafgaande inspectie van je dak is van fundamenteel belang. Sommige daken kunnen nu eenmaal minder ballast dragen dan andere. Ga tijdens de inspectie na of je dakconstructie nog voldoende stevig is. Let ook goed op de staat van je dakbedekking.

 

STAP 2: legplan opstellen

Hoe moeten de zonnepanelen op je dak liggen voor een maximale opbrengst? En hoeveel zonnepanelen met welk piekvermogen heb je nodig? Dat leg je allemaal vast in je legplan. Bij het uitwerken van dit plan moet je rekening houden met je jaarlijkse stroomverbruik, je dakoriëntatie, de hellingsgraad, … Op basis van deze informatie kan je de nodige zonnepanelen berekeningen maken en bepalen welke panelen, draagstructuur, omvormer en bekabeling je moet gebruiken.

 

STAP 3: draagconstructie monteren

Is het legplan helder? Dan kan je van start gaan. Begin met het monteren van de draagconstructie op je dak. Breng daarvoor dakhaken aan en bevestig daarop de rails. Het is erg belangrijk om het frame te plaatsen met aandacht voor de dakoriëntatie en de hellingsgraad. Heb je een plat dak? Zorg dan voor voldoende ballast zodat je panelen niet kunnen omwaaien bij stormweer.

 

STAP 4: zonnepanelen installeren

Staat de draagstructuur op punt? Dan kan je de zonnepanelen bevestigen. Wees voorzichtig met het vervoer en de montage zodat je de zonnecellen niet beschadigt. Klik de panelen vast in de daarvoor voorziene eindklemmen en leg de koppeling tussen de rails van de profielen. Ga vervolgens verder tot alle panelen bevestigd en met elkaar verbonden zijn.

 

STAP 5: bekabeling plaatsen

Plaats daarna de benodigde kabels. Je moet de DC-kabels vanop je dak tot in je woning brengen om aan te sluiten op de omvormer. Dat kan via een dakdoorvoer, maar bv. ook via boorgaten in je buitenmuur tot in je garage, berging, … Trek de kabels helemaal door tot in de ruimte waar de omvormer komt te hangen. Om je omvormer aan te sluiten op je elektriciteitskast heb je dan weer een AC-kabel nodig.

 

STAP 6: omvormer plaatsen

De laatste stap is het plaatsen van de omvormer. Deze komt het best in een goed geventileerde ruimte te hangen die niet al te stoffig is. Zo raakt het toestel vlot zijn geproduceerde warmte kwijt. Hang de omvormer op volgens de instructies in de bijgeleverde handleiding. Sluit ten slotte eerst de AC-kabel van de omvormer aan op de elektriciteitskast en vervolgens de DC-kabels van je panelen op je omvormer.

LET OP: heb je weinig kaas gegeten van elektriciteitswerken? Twijfel je of je je elektriciteit moet uitbreiden of niet? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende zonnepanelen-installateur actief in je buurt.

 

Benodigdheden om zelf zonnepanelen te leggen

  • Zonnepanelen
  • Draagstructuur
  • Omvormer
  • Solarbekabeling
  • Bevestigingsmaterialen
  • Gereedschap zoals boormachine, ladder, helm, valbeveiliging, …

Advies over welke materialen het best zijn voor jouw zonnepaneleninstallatie? Vraag vrijblijvend advies aan vakmannen actief in je buurt. Zij zorgen voor een veilige en duurzame plaatsing, waardoor een expert inschakelen altijd garant staat voor een slimme keus. Start hier je aanvraag.

 

Prijs zonnepanelen zelf plaatsen

Ga je uiteindelijk zelf panelen kopen en plaatsen? Dan bespaar je op de arbeidskosten van een installateur en betaal je enkel je materialen. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Onderdelen zonnepanelen-installatieGemiddelde prijs (excl. btw)
Zonnepanelen€ 140 à 320 per paneel
Draagstructuur€ 25 à 100 per paneel
Omvormer€ 750 à 1.200
Bekabelinggem. € 2 à 5 per meter

LET OP: de totaalprijs van je zonnepanelen hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie. Hoeveel panelen met welk piekvermogen heb je nodig? Gaat het om een plat of hellend dak? Als doe-het-zelver is het vaak moeilijk om de juiste keuzes te maken. Wil je graag advies op maat van jouw situatie? Dan werk je beter samen met een vakman. Benieuwd? Vergelijk dan gratis offertes van experts actief in je regio.

 

 

Zonnepanelen zelf plaatsen

 

Belangrijke aandachtspunten en risico’s

Zelf je zonnepanelen leggen is geen sinecure. Een correcte plaatsing vergt een grondige voorbereiding en veel technische voorkennis. Je moet onder andere rekening houden met de volgende aandachtspunten:

 • Vermogen op maat: idealiter wek je met je panelen evenveel stroom op als je stroom verbruikt. Kortom, het totale vermogen van je installatie moet perfect afgestemd zijn op je jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Hou er ook rekening mee dat zonnepanelen gemiddeld slechts 85% van hun piekvermogen benutten. Wil je je vermogen gedetailleerd laten berekenen? Contacteer een installateur actief in je buurt.
 • Correcte verankering: het is essentieel om de draagstructuur correct te verankeren op je hellend dak. Anders kunnen je zonnepanelen loskomen bij stormweer, met alle gevolgen van dien. Heb je een plat dak? Zorg dan voor ballast op maat (bv. platte tegels, grind, …). Zo waaien je zonnepanelen niet om en belast je je dakconstructie niet onnodig veel.
 • Optimaal rendement: de opbrengst van je panelen hangt in grote mate af van de oriëntatie en de hellingsgraad. Ook mogelijke schaduwval speelt uiteraard een rol. Hou hier dus rekening mee bij het uitdokteren van je legplan.
 • Schakeling met omvormer: monteer je de zonnepanelen parallel of serieel? Die schakeling heeft een invloed op de keuze van je omvormer. Bij een parallelle schakeling zijn alle panelen apart aan een omvormer gekoppeld. Bij een seriële schakeling zijn alle panelen als een ketting aan elkaar geschakeld en verbonden met een centrale omvormer (in strings).
 • Keuring- en meldingsplicht: na de plaatsing van je zonnepanelen is een nieuwe elektriciteitskeuring verplicht. Die moet je zelf aanvragen. Daarnaast moet je ook je zonnepanelen-installatie officieel laten registreren bij de netbeheerder. Anders zijn je zonnepanelen niet reglementair.
 • Staat van je dakconstructie en -bedekking: kijk eerst je dakconstructie en je dakbedekking na voor je je zonnepanelen plaatst. Het zou zonde zijn om je panelen weer van je dak te moeten halen vanwege een dakrenovatie door bv. een lekkage.

 

Vermijd fouten. Vertrouw op een erkende installateur!

Om zonnepanelen veilig en correct te installeren, is veel voorkennis en expertise vereist. Wil je fouten tijdens de plaatsing en hoge herstellingskosten vermijden? Doe dan een beroep op een gespecialiseerde vakman. Die weet perfect waarmee hij rekening moet houden tijdens het plaatsen van je installatie. Bovendien ben je zeker van advies en een legplan op maat van jouw situatie.

Ervaren installateur nodig? Vul het offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen verschillende offertes op maat van jouw situatie. Start hier je aanvraag.

 

Zonnepanelen zelf plaatsen of laten plaatsen?

Is het uiteindelijk een goed idee om zelf je panelen te installeren? Of laat je die plaatsing toch beter over aan een installateur? Beide opties op een rij:

 

OPTIE 1: zelf zonnepanelen installeren (enkel materiaalkosten)

Begin pas met het installeren van zelfbouw zonnepanelen wanneer je voldoende ervaring en voorkennis hebt. Wil je graag besparen op de arbeidskosten, maar nefaste fouten vermijden? Werk dan samen met een installateur. Monteer bijvoorbeeld zelf de panelen op je dak en laat de aansluiting van de kabels en de omvormer over aan een professional.

 

OPTIE 2: zonnepanelen laten installeren (materiaal- & arbeidskosten)

Wil je absoluut zeker zijn van een kwalitatieve installatie met een maximaal rendement? Schakel dan een zonnepanelen-expert in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Grondige inspectie: een erkende installateur inspecteert eerst grondig de staat van je dak, het risico op schaduwval, … Daarnaast controleert hij ook je jaarlijkse stroomverbruik voor een zonnepanelen-installatie op maat.
 • Gericht advies: Er zijn heel wat aandachtspunten bij de aanschaf van zonnepanen. Welke en hoeveel zonnepanelen met welk piekvermogen heb je nodig? Waar plaats je ze het best? Welk type omvormer past het best bij jouw situatie? Als doe-het-zelver is het moeilijk daar correct over te oordelen. Op basis van zijn inspectie geeft een zonnepanelen-expert je advies op maat.
 • Hoogwaardige zonnepanelen: een installateur werkt enkel met kwalitatieve materialen van hoogwaardige merken. Dit geldt voor alle onderdelen van je installatie: de panelen zelf, de omvormer, de bekabeling, … Hierdoor kan je ook altijd op hem rekenen voor herstellingen of reserveonderdelen.
 • Professionele uitvoering: een vakman installeert je zonnepanelen snel en correct. Zo kan je doorgaans al na 1 dag genieten van groene stroom in je woning. Bovendien geniet je van een garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Zo ben je financieel beschermd tegen eventuele problemen.
 • Periodiek onderhoud: wist je dat je bij je vakman ook terecht kan voor een periodiek onderhoud van je installatie? Daartoe behoren o.a. de reiniging van je zonnepanelen, een inspectie van de omvormer en de bekabeling, een veiligheidscontrole, … Informeer ernaar bij je installateur.
 • Financiële voordelen: alleen met een installateur kan je aanspraak maken op subsidies en financiële voordelen. Zo kan je de kosten van je investering flink drukken. Hij bezorgt je bovendien alle officiële documenten voor de subsidieaanvraag.

 

CONCLUSIE: een ervaren installateur = de beste keuze

Je moet een ervaren klusser zijn om succesvol je zonnepanelen te plaatsen. Wil je fouten vermijden en je eigen veiligheid niet in gevaar brengen? Werk dan samen met een erkende installateur. Zo ben je zeker van een duurzame installatie met hoogwaardige materialen én geniet je ook van subsidies om de kosten te drukken.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs