Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen op garagedak

Beschik je over een aangebouwde of een vrijstaande garage? Dan kan het interessant zijn om ook zonnepanelen te plaatsen op je garagedak. Let wel: niet op elke garage kan je zomaar zonnepanelen monteren. Hoe weet je of je garagedak geschikt is voor zonnepanelen? En welke mogelijke valkuilen vermijd je best? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Is mijn garage geschikt voor zonnepanelen?
Welke mogelijke valkuilen?
Kosten zonnepanelen op garagedak
Waarom kiezen voor erkende installateur?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wanneer kiezen voor zonnepanelen op een garagedak?

De meeste mensen plaatsen zonnepanelen op het dak van hun woning zelf. Toch kan je in vele gevallen ook panelen laten monteren op het dak van een schuur, tuinhuis en dus ook je garage. Zonnepanelen op een garage zijn een goed idee als je…

 • geen plaats meer hebt op het dak van je woning voor zonnepanelen.
 • het uitzicht van je woning niet wil ontsieren met zonnepanelen.
 • slechts een deel van je stroomverbruik wil dekken met zonnepanelen.

Wil je zonnepanelen op je garage plaatsen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat van jouw project bij meerdere erkende installateurs in je buurt via onze offerteservice.

zonnepanelen op garagedak

 

Is mijn garage geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op je garage kunnen een uitstekende aanvulling zijn voor de panelen op het dak van je woning. Is je stroomverbruik gestegen, bv. door het laden van je elektrische auto? Dan kan je dankzij een garage met zonnepanelen dat extra verbruik makkelijk opvangen. Uiteraard enkel op voorwaarde dat je plat of hellend garagedak geschikt is voor zonnepanelen. Enkele aandachtspunten op een rij!

 

1. Zonnepanelen op plat dak garage

De meeste garagedaken zijn plat. Het plaatsen van zonnepanelen op zo’n garagedak verschilt dan amper van de werkwijze voor een plat woningdak, op voorwaarde dat je dakbedekking en -constructie in goede staat zijn. Een installateur houdt vooral rekening met de volgende factoren:

 • Hellingsgraad van 35°: zonnepanelen wekken het meest elektriciteit op bij een hellingshoek van 35°. Bij een plat garagedak kan de installateur die ideale hellingsgraad zelf bepalen.
 • Voldoende ruimte tussen de rijen panelen: op een plat garagedak heb je voldoende ruimte nodig tussen de rijen zonnepanelen. Anders loop je het risico dat de ene rij zonnepanelen een schaduw werpt op de andere rij.
 • Voldoende afstand tot de dakrand: wil je zeker zijn dat je panelen bij stormweer geen wind kunnen vangen? Dan mogen je zonnepanelen op een plat dak niet te dicht bij de dakrand liggen. Daar is de wind namelijk het sterkst. Hoe dichter bij de dakrand, hoe meer ballast nodig is om je panelen te verankeren.
 • Juiste ballast voor je panelen: op een plat garagedak zal een vakman je zonnepanelen niet vastmaken door gaten te boren. Anders loop je het risico op een lekkage. In plaats daarvan verankert hij de frames van de panelen met de juiste hoeveelheid ballast (afhankelijk van de hoogte van je garagedak, de windzone, de afstand tot de dakrand, …).

TIP: zonnepanelen op een plat garagedak hebben vele voordelen. Ze liggen uit het zicht, de plaatsing gaat sneller, … Een erkende installateur kan correct inschatten of jouw platte garagedak geschikt is voor zonnepanelen. Ontvang gratis advies op maat!

 

2. Zonnepanelen op hellend dak garage

Ook bij zonnepanelen op een hellend garagedak zijn vooral de goede staat van de dakconstructie en de dakbedekking van belang. Daarnaast houdt een vakman vooral rekening met de volgende elementen:

 • Hellingsgraad van 30° tot 35°: voor een goed rendement van je zonnepanelen mag je garagedak niet steiler zijn dan 60°. De zonnepanelen op je garagedak zullen het best presteren bij een hellingsgraad van 30° tot 35°.
 • Gericht naar het zuiden: idealiter zijn de zonnepanelen op je garage gericht naar het zuiden. Ook met een zuidwestelijke en zuidoostelijke oriëntatie haal je nog een prima rendement. Is je garagedak gericht naar het oosten of het westen? Ook dan kan je zonnepanelen plaatsen, maar de terugverdientijd zal langer zijn.
 • Afstand tot de dakgoot en de nok: net als bij een plat garagedak is het belangrijk om zonnepanelen niet te dicht bij de rand te plaatsen. Anders kunnen de panelen loskomen bij felle rukwinden.
 • Zowel verticaal als horizontaal: is er geen schaduwval op je garagedak? Dan kan een installateur de panelen zowel horizontaal als verticaal plaatsen.

TIP: een professionele installateur kan perfect inschatten of je hellende garagedak geschikt is voor zonnepanelen. Bovendien kan hij die panelen ook snel en correct plaatsen met het oog op een optimaal rendement. Ontvang gratis advies op maat!

 

Valkuilen bij zonnepanelen op een garagedak

In sommige gevallen is de plaatsing van zonnepanelen op een garage iets minder vanzelfsprekend dan op een woningdak. Welke valkuilen moet je zeker vermijden om een slecht rendement te voorkomen? De belangrijkste mogelijke risico’s op een rij:

 • Beperkt draagvermogen van de dakconstructie: de kans bestaat dat de draagstructuur van je garagedak minder gewicht aankan dan het dak van je woning. Laat daarom zeker dat draagvermogen checken door een professionele installateur. Indien nodig kan een dakdekker eerst je garagedak verstevigen voor je panelen laat plaatsen.
 • Geen zuidelijk gericht garagedak: is je garagedak gericht naar het oosten of het westen? Dan kan de opbrengst van je zonnepanelen al dalen met gemiddeld 20%. In dat geval moet je je afvragen of het plaatsen van zonnepanelen op je garagedak wel de moeite loont. Een zo zuidelijk mogelijke oriëntatie van je panelen is ideaal.
 • Dakbedekking in slechte staat: of het nu gaat om roofing, EPDM, dakpannen, … De dakbedekking van je garagedak moet in goede staat zijn om zonnepanelen op te plaatsen. Anders bestaat de kans dat je zonnepanelen weer van je dak moeten om die dakbekleding later te herstellen.
 • Schaduwval op je garagedak: een garagedak ligt doorgaans lager dan het dak van een woning. Daardoor is de kans op mogelijke schaduw door bomen, je eigen huis of dat van je buren, … ook groter. In dat geval brengen je zonnepanelen veel minder op. Laat daarom zeker eerst een schaduwanalyse van je garagedak uitvoeren door een professionele installateur.
 • Te weinig bruikbare oppervlakte: de oppervlakte van je garagedak moet uiteraard voldoende groot zijn om minstens 6 à 8 zonnepanelen op te plaatsen. Anders loont deze investering niet de moeite. Heb je een dubbele garage? Dan kan je allicht zelfs 9 à 12 zonnepanelen op je garage kwijt.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van een optimale opbrengst van de zonnepanelen op je garage? Werk dan zeker samen met een erkende installateur. Hij houdt rekening met alle aandachtspunten, geeft je advies op maat en zorgt voor een correcte plaatsing. Contacteer vrijblijvend meerdere installateurs in je buurt!

 

Kosten zonnepanelen op garagedak

Hoeveel betaal je nu gemiddeld voor zonnepanelen op je garagedak? Die kosten hangen vooral af van hoeveel extra groene stroom je wil opwekken met je installatie. Volstaat bv. een extra productie van jaarlijks 2.500 kWh als aanvulling op je andere panelen? Of plaats je enkel panelen op je garage en heb je een grotere opbrengst nodig? Hieronder een overzicht van de richtprijzen voor zonnepanelen van 400 Wp op je garage:

Gemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(400 Wp)
Gemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
2.500 kWh2.941 Wp7€ 4.100 à 7.300
3.000 kWh3.529 Wp9€ 5.000 à 8.800
3.500 kWh4.118 Wp10€ 5.600 à 10.200
4.000 kWh4.706 Wp12€ 6.600 à 11.700

Benieuwd naar een precieze prijs voor jouw project? Vraag dan vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht de verschillende kostenposten, maar ook adviezen, zonnepanelen merken, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

zonnepanelen garage

 

Waarom kiezen voor een erkende installateur?

Wil je zonnepanelen leggen op het plat of hellend dak van je garage? Dan doe je best een beroep op een erkende installateur. Dankzij zijn ervaring en expertise kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Inspectie van je garagedak: een installateur begint met een nauwgezette analyse van je garagedak. Zijn je dakbedekking en -constructie nog in goede staat? Welke oriëntatie heeft je dak? En is er sprake van mogelijke schaduwval? Die inspectie is de 1e stap op weg naar een optimaal rendement van je panelen.
 • Advies op maat: op basis van zijn analyse stelt de installateur dan een legplan op maat op. Hij houdt daarbij rekening met je stroomverbruik, de bruikbare oppervlakte op je garagedak, het vereiste totale vermogen van de zonnepanelen-installatie op je garage, …
 • Correcte en snelle plaatsing: is het legplan opgemaakt? Dan plaatst de installateur de zonnepanelen op je garagedak. Hij houdt daarbij rekening met alle mogelijke aandachtspunten voor een optimaal rendement (hellingshoek, oriëntatie, schaduwval, …). Door zijn ervaring gaat het monteren ook snel en liggen je zonnepanelen op minder dan 1 dag op je garagedak.
 • Kwalitatieve zonnepanelen: erkende installateurs werken enkel met hoogwaardige panelen van kwalitatieve merken (SunPower, Solarwatt, …). Zo ben je zeker van een lange levensduur van je zonnepanelen, een uitstekende vermogens- en productgarantie, …
 • Goede service na verkoop: daalt het rendement van 1 van je panelen? Is er sprake van schade? Of is het tijd voor een onderhoud van je panelen? Je installateur is je aanspreekpunt van dienst. Bij eventuele problemen komt hij snel bij je langs voor een oplossing op maat.
 • Subsidies & financiële voordelen: werk je samen met een erkende installateur? Dan kan je de kosten van je investering drukken met meerdere zonnepanelen subsidies en andere financiële voordelen. Zo’n specialist bezorgt je trouwens alle nodige documenten voor een correcte en vlotte aanvraag.

Op zoek naar een installateur in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij meerdere specialisten via onze offerteservice.

 

FAQ zonnepanelen op garagedak

Wil je graag (extra) zonnepanelen leggen op je garage? Dan kan je met al je vragen terecht bij een professionele installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je al het antwoord op enkele veelgestelde vragen over een garagedak met zonnepanelen.  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn garagedak?

   Idealiter wek je met je zonnepanelen evenveel groene stroom op als je elektriciteit verbruikt. Hoeveel panelen je daarvoor nodig hebt, hangt af van de ruimte op je garagedak en het piekvermogen van die panelen. Heb je bv. plaats voor slechts 6 zonnepanelen op je garage? Dan kies je beter voor panelen met een hoger piekvermogen. Zo heb je minder panelen nodig om het vereiste totale vermogen te bereiken.

   TIP: een installateur kan precies berekenen hoeveel zonnepanelen met welk piekvermogen je nodig hebt op je garagedak. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere installateurs in je buurt!  • Wat met de omvormer in een vrijstaande garage?
   Bij een aangebouwde garage bevindt de meterkast zich vaak in die garage zelf. In dat geval kan een installateur de omvormer vlakbij die meterkast plaatsen. Maar ook bij een vrijstaande garage is het mogelijk om een omvormer te hangen. Een installateur kan dan gebruikmaken van een bestaande kabel tussen je huis en je garage om de meterkast in je woning te bereiken.


  • Welk totaal vermogen hebben de zonnepanelen op mijn garagedak nodig?
   Dat hangt vooral af van je huidige en toekomstige stroomverbruik. Wil je bv. investeren in een warmtepomp of ben je van plan om een elektrische auto te kopen? Dan kan je dat stijgende elektriciteitsverbruik opvangen met extra zonnepanelen op je garage. Wil je het benodigde totale vermogen van je zonnepanelen-installatie correct inschatten? Maak dan gebruik van onze gratis opbrengstscan!


  • Hoe zonnepanelen plaatsen op een garagedak met golfplaten?

   De dakbedekking van garages kan uiteraard verschillen. Zonnepanelen plaatsen op een hellend dak met pannen of een plat dak met bitumen is geen enkel probleem, maar wat met bv. golfplaten? Zulke platen kunnen het gewicht van panelen en het montagemateriaal vaak niet dragen. Daarom monteert een vakman de panelen niet op de golfplaten zelf, maar op de onderliggende draagstructuur. Hij maakt daarbij gebruik van speciale schroeven en montagerails.

   BELANGRIJK: twijfel je of het mogelijk is om zonnepanelen te plaatsen op jouw garage? Vraag dan zeker advies aan een installateur in je buurt. Na een grondige inspectie van je garage weet je onmiddellijk waar je aan toe bent. Contacteer direct een zonnepanelen installateur actief in je buurt!

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs