Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen huren

In een markt met schommelende energieprijzen is zonnepanelen huren een interessante oplossing om je energierekening betaalbaar te houden. Het gaat hierbij om constructies waarvoor je een vaste huurprijs per maand betaalt. Meestal heb je de mogelijkheid om de PV-installatie na enkele jaren over te nemen. Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen huren? Hoeveel kost het? En zijn er betere opties? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Zonnepanelen huren of kopen?
Kosten zonnepanelen huren
Voor- en nadelen zonnepanelen huren
Enkele aandachtspunten
CONCLUSIE: is zonnepanelen huren interessant?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom zonnepanelen huren?

Zonnepanelen huren is een goede oplossing wanneer je graag groene, zelf opgewekte stroom wilt gebruiken maar momenteel het budget niet hebt om een zonnepaneelinstallatie te kopen. Door zonnepanelen te huren, geniet je vanaf dag 1 van gratis stroom zonder dat je een grote investering moet doen of een lening moet afsluiten.

Interesse in zonnepanelen huren? Er zijn tegenwoordig steeds meer bedrijven die deze dienst aanbieden. Kom eenvoudig met hen in contact via onze offerteservice.

zonnepanelen huren

 

Zonnepanelen huren of kopen?

Wanneer je zonnepanelen huurt, kan je zonder investeringsbedrag meteen gebruik maken van goedkope, zelf opgewekte stroom. Het enige wat je moet betalen, is een maandelijkse vaste huurprijs. Huren is met andere woorden een interessante optie op korte termijn, wanneer je budget het niet toelaat om zelf te investeren in een eigen installatie. Je hoeft je bovendien ook niks aan te trekken van het onderhoud en eventuele herstellingen van je zonnepanelen. Dit is allemaal voor de rekening van de verhuurder.

Is zonnepanelen huren dan altijd de beste keuze? Neen. Op lange termijn is zonnepanelen kopen voordeliger. Wanneer je kijkt naar de totaalprijs, zal je merken dat je op lange termijn minder betaalt wanneer je zonnepanelen koopt dan wanneer je ze huurt. Nadeel is wel dat je het volledige aankoopbedrag dan in 1 keer moet betalen.

 

Zonnepanelen huren, een rekenvoorbeeld

Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 4000 kWh per jaar aan stroom, waarvoor ze maandelijks ongeveer € 120 betalen aan hun energieleverancier (afhankelijk van de energieprijs). Met een installatie van 13 zonnepanelen kunnen ze hun energieverbruik dekken. Ze betalen hiervoor een maandelijks huurbedrag van € 58. Door zonnepanelen te huren, besparen ze maandelijks € 62, wat neerkomt op een besparing van maar liefst € 744 op jaarbasis.

Bij de meeste zonnepanelenverhuurders kan je het systeem overnemen. Je gaat de zonnepanelen zo als het ware leasen. Soms zit daar een vaste looptijd aan vast en moet je bijvoorbeeld 10 jaar huren voordat je het kan overnemen. Na 10 jaar huren heb je bijna € 7.000 aan huur betaald voor een systeem dat ongeveer € 5.700 zou kosten. Daar komt de overnameprijs van ongeveer 50 euro per paneel nog bij. Wil je de installatie overnemen, dan kost je dat in totaal uiteindelijk € 650 plus € 7.000 = € 7.650.

Conclusie: zonnepanelen huren is voordeliger dan stroom van het net te blijven gebruiken, maar komt op lange termijn duurder uit dan zonnepanelen kopen. Wil je graag zelf de vergelijking maken? Vraag gratis prijsvoorstellen aan via onze offerteservice.

 

Kosten zonnepanelen huren

Onderstaande tabel geeft je een idee hoeveel het je per maand zal kosten om zonnepanelen te huren:

Aantal zonnepanelenGemiddelde huurprijs
2 zonnepanelen€ 10 à 15
6 zonnepanelen€ 20 à 30
10 zonnepanelen€ 40 à 60
14 zonnepanelen€ 60 à 80

OPGELET: de huurprijs is sterk afhankelijk van het bedrijf waarvan je de zonnepanelen huurt. Door goed te vergelijken kan je maandelijks besparen op de huurkost, wat je op jaarbasis een flink bedrag kan opleveren. Vergelijk gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen via onze offerteservice.

 

Alternatief: energiebespaarlening of groene lening

Wil je graag profiteren van zelf opgewekte stroom maar beschik je niet over voldoende budget voor een PV-installatie? Dan is er naast zonnepanelen huren nog een andere optie: een lening afsluiten. In Nederland kan je hiervoor een beroep doen op de Energiebespaarlening. In België kan je bij verschillende banken een “groene lening” afsluiten aan een voordelig rentetarief.

Net zoals bij de huur van zonnepanelen, betaal je maandelijks een vast bedrag af. Het grote verschil is dat de looptijd van de lening (veel) korter is dan de looptijd van een huurcontract én dat je eigenaar bent van je installatie nadat je lening is afbetaald.

 

Voor- en nadelen zonnepanelen huren

 • Geen investering: Je kan zonder investering meteen besparen op je energiefactuur.
 • Vaste huurprijs: je betaalt gedurende de volledige looptijd van het huurcontract een vaste lage huurprijs.
 • Kwalitatieve installatie: verhuurders van zonnepanelen werken enkel met merken en materialen van de beste kwaliteit.
 • Geen onderhoudskosten: in de huurprijs zijn de verzekering, het onderhoud en de herstellingen inbegrepen. Er zijn naast de huurprijs dus geen bijkomende kosten.
 • Ook mogelijk bij huurwoningen: huur je een woning? Ook dan is het mogelijk om zonnepanelen te huren. Informeer je over de mogelijkheden bij verhuurders van zonnepanelen.
 • Geen eigenaar: na jaren te betalen voor zonnepanelen ben je nog steeds geen eigenaar van de installatie. Indien je de installatie na een aantal jaar wilt overnemen, moet je nog een overnamekost betalen.
 • Duurder dan kopen: op lange termijn komt huren duurder uit dan zonnepanelen kopen.
 • Lager rendement: wanneer je huurt, ligt het rendement van je zonnepanelen lager dan wanneer je de installatie koopt.

 

huur zonnepanelen

 

Aandachtspunten bij het huren van zonnepanelen

Heb je alle opties goed overwogen en is je keuze gevallen op de huur van zonnepanelen? Hou dan zeker rekening met volgende aandachtspunten:

 • Overnamekost: na hoeveel jaar heb je de mogelijkheid om de PV-installatie over te nemen? En tegen welke prijs? Het is goed om hier op voorhand naar te informeren, zodat je een goed zicht hebt op de volledige kostprijs van je installatie.
 • Contract opzeggen: bij sommige verhuurders van zonnepanelen is niet zo eenvoudig om je huurcontract op te zeggen. Wanneer je een huurcontract afsluit, lees je dus maar beter alle voorwaarden goed na.
 • Terugverdientijd: wanneer je zonnepanelen huurt, zal de terugverdientijd langer zijn dan wanneer je zonnepanelen koopt.

 

 

Enkele veelgestelde vragen • Kan ik zonnepanelen huren met een huurwoning?
  Dat kan zeker, als je toestemming hebt van de verhuurder van de woning. Ga je verhuizen voordat je huurcontract voor je zonnepanelen is afgelopen? Het contract is meestal overdraagbaar. De nieuwe huurder van de woning kan dus probleemloos het huurcontract van je zonnepanelen overnemen.


 • Is zonnepanelen huren fiscaal aftrekbaar?
  Neen. Zonnepanelen zijn enkel fiscaal aftrekbaar als je ze koopt. Toch blijft het huren van zonnepanelen een rendabele keuze: je bespaart immers meteen op je energierekening.


 • Kan ik minder zonnepanelen huren dan nodig voor mijn energieverbruik?
  Jazeker. Is je dak niet groot genoeg om alle zonnepanelen te plaatsen die nodig zijn om je energieverbruik te dekken? Ook met minder zonnepanelen bespaar je nog steeds op je energierekening. Zonnepanelen huren blijft hoe dan ook een interessante keuze.

 

CONCLUSIE: is zonnepanelen huren interessant?

Zonnepanelen huren is een interessante optie als je de kosten van je PV-installatie wil spreiden over de jaren. Dit kan je echter ook met de Energiebespaarlening of een groene lening. Huren is verder nog een goed idee wanneer je zelf niet wil instaan voor het onderhoud en eventuele herstellingen van je zonnepanelen.

Kortom, zonnepanelen huren is een prima oplossing als je budget de investering in zonnepanelen niet toelaat en als je zorgeloos wilt genieten van je PV-installatie. Huren is bovendien nog altijd beter dan niets doen!

Interesse in zonnepanelen? Vul het offerteformulier hieronder in en ontvang vrijblijvend offertes van meerdere installateurs actief in jouw buurt:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 4 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs