Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren wordt steeds vaker aangeboden door bedrijven. Vaak gaat het dan om constructies waar je een vast bedrag per maand betaalt en het zonne-systeem ter zijner tijd kan overnemen. Deze oplossing kan interessant zijn, hieronder zetten we de voordelen en nadelen voor jou op een rij.

Zonnepanelen huren: klinkt als gratis zonnepanelen

Het huren van zonnepanelen heeft een aantal voordelen. Het allergrootste voordeel is dat je geen geld beschikbaar hoeft te hebben om te kunnen genieten van zelf opgewekte stroom. De huurkosten die je maandelijks betaalt, worden weer verrekend met de minderkosten die je aan stroom hebt. Klinkt goed. Als je de investering niet direct kan doen om zonnepanelen aan te schaffen, zou je kunnen beginnen met het huren en het systeem daarna kopen ofwel overnemen.

Zonnepanelen huren, een rekenvoorbeeld

Op een website van een zonnepanelenverhuurder kwam ik het volgende tegen. Daarbij werd een situatie geschetst waar je jaarlijks ruim €200,- bespaart, uitgaande van een maandelijks huurbedrag van €58,-. De 13 zonnepanelen die bij dit voorbeeld horen wekken ruim 4.000 kWh op, waar je normaal ongeveer €75,- per maand voor zou betalen, maar dit ligt aan het contract wat je met je energieleverancier bent aangegaan, het zou misschien nog iets goedkoper kunnen.

Bij de meeste zonnepanelenverhuurders kan je het systeem overnemen, soms zit daar een vaste looptijd aan vast en moet je 10 jaar huren voordat je het kan overnemen. Na 10 jaar huren heb je bijna €7.000 aan huur betaald voor een systeem dat ongeveer €5.700,- zou kosten. Daar komt de overnameprijs van ongeveer 50 euro per paneel nog bij, dat is €650,- plus €7.000,- = €7.650,-.

Zonnepanelen huren

Bij andere aanbieders zit geen vaste looptijd en kan je met een korting het systeem overnemen wanneer je wil. De korting die je krijgt hangt af van hoelang je huurt. Om uit te rekenen wat voor jou de beste aanbieder is zijn de volgende gegevens belangrijk: Maandelijkse huurprijs, overnameprijs en nieuwprijs van het systeem, het aantal panelen en hoeveel kWh die opwekken. Als je berekent wat de huurprijs is die je jaarlijks betaald, en dat deelt door het aantal kWh die het systeem jaarlijks opwekt, weet je de prijs die je per kWh betaald. Neem dit ook zeker mee in je beslissing.

Zonnepanelen huren, waar zit het addertje?

Ik probeer me dan altijd te verplaatsen in de verkopende partij, of eigenlijk de partij die de zonnepanelen verhuurt. Ik vermoed dat het partijen zijn die hun winstmarge pakken op de verkoop van de installatie. Meestal is die winstmarge hoog, er wordt immers niet meer gepraat over de aanschafkosten maar slechts alleen over de huurkosten. Vast en zeker zullen er financiers aangetrokken zijn die 5 tot 7% rendement willen hebben en het plaatje is compleet. Op zich is er natuurlijk niets mis met het huren van zonnepanelen. Als je geen geld hebt maar toch zonnepanelen wil hebben dan is dat natuurlijk prima. Je betaalt iets meer, maar nog altijd interessanter dan niets doen. Dan gaat het geld immers naar de energiemaatschappij.

Zonnepanelen lening ipv zonnepanelen huren

Maar als je geen geld hebt, is het dan niet interessanter om gewoon geld te lenen? Een paar banken hebben hier financieringen voor. Je bent vervolgens in staat om tussen de aanbiedingen van zonnepaneleninstallaties de meest interessante zelf uit te kiezen. Je kunt dat zelfs uitonderhandelen zodat de aanschafprijs en dus de financiering zo laag mogelijk is. Vervolgens komen de zonnepanelen in je bezit en hoef je na 10 jaar zonnepanelen huren niet nog eens een bedrag voor afkoop neer te leggen. Dat moet veel interessanter zijn. Houdt er wel rekening mee dat lenen ook geld kost en niet iedereen in aanmerking komt voor een duurzaamheidslening. Ook wordt je bij de BKR registreert en kan het lang duren voordat deze lening wordt goedgekeurd.

Waarom dan toch zonnepanelen huren?

Het grote voordeel van het huren van zonnepanelen is dat je zich geen zorgen hoeft te maken over de werking van het systeem. Gaat er iets aan de installatie kapot dan wordt dat netjes opgelost. Alle kosten voor onderhoud en reparaties zijn voor de verhuurder, die een goed werkend systeem garandeert. Bij sommige zonnepanelenverhuurders wordt in de Algemene voorwaarden genoemd dat je geen huur hoeft te betalen als je systeem niet werkt. Zo is de prikkel voor de verhuurder om zo snel mogelijk problemen op te lossen veel groter.

 

 

 

Offertes voor zonnepanelen huren ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes voor zonnepanelen huren, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen