Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen rekentools

Met zonnepanelen ben je veel minder afhankelijk van de wisselende stroomprijzen en wek je zelf groene stroom op. Maar op welke zonnepanelen opbrengst (in kWh) mag je rekenen? Hoeveel bedraagt het rendement en de terugverdientijd van je (toekomstige) installatie? Je kan het allemaal snel en precies berekenen met onze gratis zonnepanelen rekentools. Probeer het zelf!

Ga snel naar:
REKENTOOL 1: opbrengstscan zonnepanelen
REKENTOOL 2: rendement calculator
REKENTOOL 3: terugverdientijd calculator
Vraag gratis en vrijblijvend je offertes aan

 

Waarom investeren in zonnepanelen?

Loont het nog om in zonnepanelen te investeren? Jazeker! Zonnepanelen zijn niet alleen een groene investering, maar ze hebben nog verschillende andere voordelen. We sommen er enkele voor je op:

 • Lagere energierekening: doordat je je eigen stroom opwekt, ben je veel minder afhankelijk van een energieleverancier. Dat is een groot voordeel, zeker door de stijgende energieprijzen.
 • Makkelijk aan te passen aan jouw situatie: zonnepanelen zijn een geschikte oplossing voor elke situatie. Of je nu een groot of klein dak hebt, een huishouden met 2 of 6 personen,… Een erkende installateur vindt voor jou altijd de beste oplossing.
 • Lage onderhoudskosten: zonnepanelen vergen weinig onderhoud. Een jaarlijkse controle en reiniging van je panelen is meer dan voldoende. Een installateur vertelt je graag meer over de mogelijkheden van een onderhoudscontract.
 • Waardevermeerdering van de woning: een zonnepanelen-installatie op je dak doet de waarde van je woning aanzienlijk stijgen. Meer dan 30% van de potentiële kopers geeft aan dat zij zonnepanelen als een groot voordeel beschouwen.

Interesse in zonnepanelen? Dan vraag je het best voorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo kan je hun adviezen, werkwijzen, … en natuurlijk ook prijzen gericht vergelijken en de beste keuze maken. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.

zonnepanelen calculator

 

REKENTOOL 1: opbrengst zonnepanelen berekenen

Met onze opbrengstscan achterhaal je of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel groene stroom je kan opwekken. Die productie verschilt van situatie tot situatie en hangt af van de oriëntatie van je dak, de hellingsgraad van de panelen, mogelijke schaduwval, … Vul je de opbrengstscan nauwkeurig in? Dan ontvang je gratis een gedetailleerde opbrengstberekening op basis van onder meer:

 • Zon-instraling: deze info vind je terug op zonnekaarten. Die brengen de hoeveelheid zon per locatie in beeld. Deze factor helpt de reële opbrengst in kWh van je zonnepanelen te bepalen.
 • Hellingshoek van het dak: de ideale hellingsgraad ligt tussen de 30 à 35°, maar ook tussen de 15 à 55° haal je nog ruim voldoende opbrengst uit zonnestralen.
 • Dakoriëntatie: om een optimaal rendement te behalen, is je dak het best naar het zuiden, het zuidwesten of het zuidoosten gericht. Is dit niet zo? Dan kan je tot wel 20% rendementsverlies hebben.

Het opbrengstrapport verschaft je ook informatie over de rol van de afmetingen van zonnepanelen, de windzone, schaduwval, … Wil je hierover nog meer info op maat? Vraag dan gratis advies aan een professioneel installateur actief in je buurt.

Snel je zonnepanelen opbrengst berekenen? Start hier de opbrengstscan.

 

REKENTOOL 2: rendement zonnepanelen berekenen

Wil je nagaan hoeveel zonlicht je zonnepanelen daadwerkelijk omzetten in stroom? Dan kan je gebruik maken van onze aangepaste rendement calculator. De efficiëntie van een zonnepaneel ligt in de praktijk rond de 85%. Dat rendement hangt af van verschillende factoren zoals de schaduwval, het aantal zonne-uren, de dakoriëntatie en hellingsgraad, … Onze calculator houdt rekening met alle bovengenoemde factoren.

Rendement zonnepanelen berekenen? Lees meer over het rendement van zonnepanelen.

 

REKENTOOL 3: terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Wil je weten wanneer je je zonnepanelen installatie volledig hebt terugverdiend? Doe dan een beroep op onze terugverdientijd rekentool. Deze houdt rekening met enkele doorslaggevende factoren zoals de aanschafkosten, je locatie, het stroomtarief, de subsidies & premies, het aantal zonnepanelen, …

Doorgaans kan je 25 à 40 jaar genieten van je zonnepanelen installatie, met een gemiddelde terugverdientijd van 10 à 15 jaar. Het is dus zeker slim om in zonnepanelen te investeren.

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen? Lees meer over de terugverdientijd van zonnepanelen.

 

Vertrouw op een installateur voor precieze berekeningen

Onze zonnepanelen rekentools geven je een goed beeld van de mogelijke opbrengst, rendement en terugverdientijd van je toekomstige zonnepanelen installatie. Voor een precieze berekening van het vermogen van je installatie, het aantal panelen, … doe je het best een beroep op de expertise van een erkende installateur.

Wil je graag een precieze berekening van je zonnepanelen installatie ontvangen? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en kom in contact met ervaren zonnepanelen installateurs actief in jouw regio. Vul hier het aanvraagformulier in.

 

Waarom vertrouwen op een ervaren zonnepanelen installateur?

Aan het plaatsen van zonnepanelen gaan heel wat voorbereidingen vooraf: een dakinspectie, zonnepanelen legplan, diverse zonnepanelen berekeningen, … Allemaal zaken die je beter overlaat aan een ervaren installateur. Hij staat garant voor…

 • Berekeningen op maat: alle berekeningen die je via onze online tools kan aanvragen, zijn zaken die een vakman nog meer in detail voor je uitrekent. Om deze informatie uit te werken, voert hij eerst een dakinspectie uit waaruit hij alle noodzakelijke data afleidt.
 • Advies op maat: op basis van de dakinspectie kan je vakman gericht advies geven. Hij bepaalt o.a. wat de beste panelen zijn voor jouw situatie, hoeveel je er precies nodig hebt, welk piekvermogen het best is om jouw verbruik te dekken, …
 • Kwalitatieve materialen: een installateur werkt enkel met hoogwaardige panelen van betrouwbare leveranciers. Zo mag je er zeker van zijn dat hij op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen en bovendien makkelijk reservestukken kan vinden voor jouw installatie.
 • Snelle & correcte plaatsing: een installateur staat garant voor een efficiënte en bovendien vlotte plaatsing van je zonnepanelen. Zo kan je snel overschakelen op groene energie en van je duurzame investering genieten.
 • Periodiek onderhoud: vraag je vakman ook om het periodieke onderhoud van je installatie op zich te nemen. Zo ben je verzekerd van een professionele controle op regelmatige tijdstippen, waardoor je installatie zo lang mogelijk kan blijven renderen.
 • Financiële voordelen: wist je dat je flink wat kan besparen als je de plaatsing overlaat aan een professional? Zo kan je genieten van verschillende zonnepanelen subsidies & premies. Je vakman vertelt er je graag meer over.

Gratis offertes van verschillende installateurs vergelijken? Vul het onderstaande aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes op maat van je situatie. Zo kan je niet alleen kostprijzen vergelijken, maar ook adviezen, voorgestelde merken, uitvoeringstermijnen, … Op deze manier kan je de beste keuze maken.

 

TIP: vergelijk zonnepanelen

Heb je interesse in zonnepanelen en wil je zeker zijn van de beste installatie op maat van jouw situatie? Dan doe je er goed aan om te vergelijken. Vraag daarom voorstellen aan bij verschillende zonnepanelen installateurs en vergelijk hun adviezen, voorgestelde prijzen, merken, capaciteit van de installatie, … goed. Zo krijg je beter beeld op de mogelijkheden en kan je een weloverwogen keuze maken.

TIP: ontdek waarop je moet letten voor het kiezen van de beste zonnepanelen of ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van installateurs via onderstaand offerteformulier:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs