Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen 400 Wp

Weinig ruimte voor zonnepanelen op je dak? Dan bieden 400 Wp zonnepanelen uitkomst. Deze panelen hebben een hoog piekvermogen en dus heb je er minder van nodig om je jaarlijkse stroomverbruik mee te dekken. Welke uitvoeringen van zonnepanelen van 400 Wp zijn er? Hoeveel kosten ze en wat zijn de mogelijke alternatieven? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Voordelen en nadelen
Zonnepanelen 400 Wp prijs
Mogelijke alternatieven
FAQ 400 Wp zonnepanelen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wanneer zijn zonnepanelen van 400 Wp een goede keuze?

Zonnepanelen van 400 Wp kies je wanneer je weinig beschikbare ruimte hebt voor veel zonnepanelen. Deze panelen hebben namelijk een relatief hoog piekvermogen, waardoor je er weinig nodig hebt om je jaarlijkse energieverbruik op te wekken. Ook maken deze panelen gebruik van de nieuwste technologie en geniet je dus van een hoge betrouwbaarheid en kwaliteit.

Geen ruimte voor veel zonnepanelen met een laag piekvermogen? Dan zijn 400 Wp zonnepanelen een goede keuze. Ontvang gratis voorstellen van vakmensen actief in je buurt via onze offerteservice

zonnepanelen 400 wp

 

Mogelijke uitvoeringen

Zonnepanelen van 400 Wp zijn nog niet zo lang op de markt. Toch kan je al kiezen uit verschillende uitvoeringen. Welke keuzes kan je zoal maken? Een kort overzicht:

 

1. Type paneel

Er zijn zowel monokristallijne als polykristallijne zonnepanelen van 400Wp. Monokristallijne varianten komen wel het vaakst voor. Het verschil ligt in de manier waarop de kristallen zijn verspreid over de zonnecellen. Waar de kristallen van monokristallijne zonnepanelen even zijn verdeeld (1 kristal per zonnecel) liggen ze in polykristallijne panelen juist samengesmolten en door elkaar.

 

2. Afmetingen

Doorgaans zijn 400 Wp zonnepanelen ongeveer 1 meter breed en 2 meter lang. Ook zijn ze gemiddeld 40 millimeter dik. Dit soort panelen zijn dus gemiddeld groter dan andere panelen met lagere piekvermogens. Dit is ook de voornaamste reden dat 400 Wp panelen zo’n hoog piekvermogen hebben. Ze zijn niet veel efficiënter, maar hebben simpelweg meer ruimte voor extra zonnecellen om energie mee op te wekken.

 

3. Merken

PV panelen van 400 Wp zijn van hoge kwaliteit en dus worden ze doorgaans geproduceerd door betrouwbare merken. Denk hierbij aan SunPower, LG, Longi Solar, …

 

4. Kleur

Er zijn 2 kleuren beschikbaar voor zonnepanelen van 400Wp: zwart en blauw. Wil je gaan voor zonnepanelen die zo weinig mogelijk opvallen op je dak? Dan zijn all black panelen een aanrader. Ook het aluminium frame en de backsheet van deze panelen zijn zwart. Zo vormen ze 1 groot zwart geheel zonder witte lijntjes.

 

5. Garantie

Doorgaans geniet je van 10, 12 of zelfs 25 jaar productgarantie als je kiest voor zonnepanelen van 400 Wp. Die garantie wisselt dus behoorlijk van merk tot merk. Wel ben je bij elke producent zeker van een goed rendement. De vermogensgarantie van 400 Wp panelen is dan ook relatief hoog.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere installateurs!

Zijn 400 Wp zonnepanelen voor jou een goede keuze? Of kies je beter voor panelen met een lager piekvermogen? Voor een goed overzicht van de mogelijkheden en advies op jouw maat vraag je best voorstellen aan bij 2 à 3 erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de panelen zelf vergelijken, maar ook prijzen, uitvoertermijnen, …

Gratis offertes aanvragen? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat bij verschillende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Voor- en nadelen zonnepanelen 400Wp

Naast 400 Wp panelen zijn er ook zonnepanelen met lagere piekvermogens. Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen van 400Wp ten opzichte van die andere panelen? We zetten het kort op een rij:

 

Voordelen zonnepanelen 400 Wp

 • Hoog vermogen: 400 Wp is 1 van de hoogste piekvermogens per paneel van dit moment. Sommige fabrikanten bieden al zonnepanelen van 500 Wp aan en nog hogere piekvermogens komen eraan. Die zijn echter nog duurder. Met zonnepanelen van 400 Wp ben je dus zeker van panelen met een hoog vermogen én een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Geschikt voor kleine daken: aangezien zonnepanelen van 400Wp een hoog piekvermogen hebben, zijn ze ideaal voor kleinere daken. Je hebt namelijk minder panelen nodig op je dak. Hou wel rekening met het formaat en gewicht van deze zonnepanelen en laat een installateur eerst je dak nakijken.
 • Nieuwe technologie: 400 Wp zonnepanelen zijn relatief nieuw en zijn dus erg betrouwbaar, duurzaam en kwalitatief sterk.

 

Nadelen zonnepanelen 400 Wp

 • Moeilijke plaatsing: zonnepanelen van 400Wp zijn groter en zwaarder dan panelen met een lagere capaciteit. Dat zorgt voor een iets complexere plaatsing.
 • Hoge investeringskosten: 400 Wp zonnepanelen zijn duurder dan panelen met een lager piekvermogen. Het is dus niet altijd aangeraden om voor panelen met zo’n hoog vermogen te kiezen. Benieuwd wat voor jou de beste panelen zijn? Laat je gratis adviseren door een erkende installateur actief in je buurt.

 

Zonnepanelen 400 Wp prijs

Hoeveel kost een installatie met 400 Wp zonnepanelen? Gemiddeld mag je rekenen op € 350 à 500 (incl. btw) voor een 400Wp zonnepaneel. Daarbovenop moet je nog rekening houden met de gekozen omvormer, de plaatsing, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Doorgaans kan je uitgaan van de volgende richtprijzen:

Aantal personenVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen (400 Wp)Zonnepanelen opbrengst Gemiddelde prijs (incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.941 Wp82.500 kWh€ 5.000 - 5.700
23.529 Wp93.000 kWh€ 6.400 - 7.000
34.118 Wp113.500 kWh€ 7.600 - 8.000
44.706 Wp124.000 kWh€ 8.100 - 8.500
55.294 Wp144.500 kWh€ 8.800 - 9.300
65.882 Wp155.000 kWh€ 10.100 - 11.000

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. De kosten kunnen ook variëren van installateur tot installateur. Wil je gericht prijsvoorstellen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Ontvang vrijblijvend offertes van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

400 wp zonnepanelen

 

Mogelijke alternatieven voor zonnepanelen 400Wp

Naast 400 Wp zonnepanelen kan je ook nog kiezen voor panelen met een lager of zelfs een nog hoger piekvermogen. Welk panelen zijn de beste keuze in welke situatie? Een kort overzicht van deze alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: zonnepanelen 350 Wp

Zonnepanelen van 350 Wp zijn een goed alternatief als je wat minder wil investeren in je installatie en je voldoende ruimte op je dak hebt. Dit type zonnepanelen is steeds meer de norm en dat is eigenlijk niet zo gek. Zo zijn er veel verschillende uitvoeringen, ben je zeker van de laatste innovaties op vlak van zonnepanelen en zijn ze gemiddeld goedkoper dan panelen met een hoger piekvermogen.

Ontvang gratis offertes op maat

 

ALTERNATIEF 2: zonnepanelen 500 Wp

Hoewel 400 Wp al een hoog piekvermogen is, zijn er zonnepanelen die nog verder gaan. Zo kies je op dit moment best voor zonnepanelen van 500 Wp als je een zo hoog mogelijk piekvermogen wil. Bovendien werken enkele fabrikanten al aan zonnepanelen van 600 Wp tot wel 1000 Wp. Kies je voor 500Wp panelen? Dan geniet je nu al van minder panelen op je dak en een kwalitatief hoogstaande installatie.

Ontvang gratis offertes op maat

 

Welk type zonnepanelen kies ik best?

Welke zonnepanelen je best kiest, is afhankelijk van je budget, de ruimte op je dak, … Laat je van tevoren dus goed adviseren door een erkende installateur. Die vind je snel en eenvoudig via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

FAQ 400 Wp zonnepanelen

Heb je vragen over 400Wp zonnepanelen? Laat je dan adviseren door een erkende installateur. Hieronder beantwoorden we ook een aantal van de meest gestelde vragen: • Hoeveel zonnepanelen van 400 Wp heb ik nodig?
  Het aantal 400Wp zonnepanelen is afhankelijk van hoeveel kWh je jaarlijks verbruikt. Dit is doorgaans in verband te brengen met de hoeveelheid mensen waar je mee samen woont. Zo heb je 9 panelen nodig als je samenwoont met je partner, maar loopt dit op naar 12 als je bijvoorbeeld 2 kinderen hebt.


 • Hoe bereken ik het piekvermogen van mijn zonnepanelen?
  Het piekvermogen van je zonnepanelen staat vast vanaf de aankoop en hoef je dus niet te berekenen. Dit is aangegeven in Wp. Wel kan je achterhalen hoeveel groene stroom in kWh je opwekt met jouw installatie. Hiervoor gebruik je de volgende formule: Hoeveelheid zonnepanelen X maximale piekvermogen (Wp) X 0,85. Door wisselende weersomstandigheden wek je in praktijk zo’n 85% op van je maximale piekvermogen.


 • Welk piekvermogen voor mijn zonnepanelen kies ik best?
  Welk piekvermogen je kiest, is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de hoeveelheid beschikbare ruimte op je dak, je jaarlijkse energieverbruik, … Ga het gesprek aan met een erkende installateur actief in je buurt voor een zonnepanelen-installatie op maat. Start je aanvraag hier.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs