Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen 500 Wp

Zonnepanelen met een piekvermogen van maar liefst 1.000 Wp zijn nog toekomstmuziek, maar op dit moment is 500 Wp 1 van de hoogste vermogens per paneel. Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen van 500 Wp ten opzichte van panelen met een lagere capaciteit? Hoeveel kosten ze ongeveer? En welk piekvermogen per paneel is voor jou de beste keuze? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Voordelen en nadelen
Zonnepanelen 500 Wp prijs
Mogelijke alternatieven
FAQ 500 Wp zonnepanelen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wanneer zijn zonnepanelen van 500 Wp een goede keuze?

De zonnepanelen-technologie staat niet stil. Zo’n 10 jaar geleden waren panelen van 250 Wp de norm, maar vandaag ontwikkelen fabrikanten panelen met een vermogen dat dubbel zo hoog ligt. In ideale omstandigheden levert zo’n 500 Wp zonnepaneel jaarlijks 500 kWh aan groene stroom op. Door bewolking, lage zon, … ligt de reële opbrengst iets lager (zo’n 85% van de maximale capaciteit). Zulke 500 Wp zonnepanelen zijn een goede keuze als je…

 • wil gaan voor zonnepanelen met 1 van de grootste vermogens op de markt.
 • voldoende budget hebt voor panelen met zo’n hoog vermogen.
 • wil genieten van de laatste technologische innovaties in de zonnepanelen-industrie.
 • minder zonnepanelen op je dak wil om je elektriciteitsverbruik te dekken.
 • strakke, esthetische panelen verkiest die zo weinig mogelijk opvallen op je dak.

zonnepanelen 500 wp

 

Mogelijke uitvoeringen

Intussen zijn er verschillende uitvoeringen van 500 Wp zonnepanelen op de markt. Welke mogelijkheden zijn er en welke keuzes kan je maken? Een kort overzicht:

 

1. Type paneel

In alle gevallen gaat het om monokristallijne zonnepanelen van 500 Wp. In deze panelen zijn kristallen evenredig over zonnecellen verdeeld en liggen ze allemaal in dezelfde richting. Bij sommige uitvoeringen gaat het om glas-glas zonnepanelen. Bij deze recente technologie bestaat ook de achterkant van de panelen uit glas en niet uit kunststof. Deze panelen gaan erg lang mee en halen ook een erg hoog rendement.

 

2. Afmetingen

Zonnepanelen van 500 Wp zijn doorgaans groter en zwaarder dan panelen van bv. 350 Wp. In plaats van een formaat van 1,6 m² à 1,7 m² gaat het eerder om 2 à 2,5 m² per paneel (ongeveer een dikke 2 m lang en 1 m breed). Die grotere afmetingen zijn ook nodig om dat grote vermogen te verkrijgen.

 

3. Merk

Zonnepanelen van 500 Wp zijn relatief nieuw, waardoor (nog) niet alle merken deze panelen op de markt brengen. Naast SunPower zonnepanelen van 500 Wp pakt ook de Chinese fabrikant Trina Solar uit met deze technologie. In de toekomst zullen allicht ook andere merken als LG, Longi, … volgen.

 

4. Kleur

De meeste 500 Wp zonnepanelen zijn zwart van kleur. Die ogen strakker en hebben een moderne uitstraling. Wil je zeker zijn dat je panelen nog minder opvallen op je dak? Dan kan je kiezen voor all black panelen van 500 Wp. Bij deze zwarte panelen is ook het frame én de backsheet in het zwart. Zo vormen je panelen 1 homogeen, zwart geheel zonder witte lijntjes tussen de zonnecellen.

 

5. Garantie

500 Wp zonnepanelen zijn een recente technologie. Daardoor kan je rekenen op een lange levensduur en een grote betrouwbaarheid. Toch kunnen zowel de vermogens- als de productgarantie verschillen van fabrikant tot fabrikant. Die termijnen kunnen variëren van 12 jaar tot maar liefst 25 jaar. Het is dus belangrijk om deze garantietermijnen goed te vergelijken.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere installateurs!

Zijn zonnepanelen van 500 Wp een goede optie voor jouw situatie (dak, stroomverbruik, …)? Of kies je beter voor panelen met een lager piekvermogen? Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden, vraag je best voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen de panelen zelf vergelijken, maar ook legplannen, kosten, uitvoertermijnen, …

Gratis offertes aanvragen? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat bij verschillende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Voor- en nadelen 500 Wp zonnepanelen

Kies je beter voor zonnepanelen van 500 Wp of voor panelen met een lager piekvermogen (bv. 320 of 350 Wp)? We wegen de voor- en nadelen van zonnepanelen van 500 Wp kort tegen elkaar af:

 

Voordelen zonnepanelen 500 Wp

 • Recente technologische innovatie: 500 Wp zonnepanelen zijn het technologische neusje van de zalm op de zonnepanelen-markt. Met deze recente panelen ben je dus zeker van een optimale kwaliteit, lange levensduur, groot rendement, …
 • 1 van de grootste vermogens op de markt: zonnepanelen van 1.000 Wp zijn nog toekomstmuziek, maar op dit moment is 500 Wp 1 van de grootst mogelijke vermogens per paneel.
 • Minder panelen op je dak: door dat grote vermogen heb je minder panelen van 500 Wp nodig op je dak om je elektriciteitsverbruik te dekken. Verbruik je bv. ongeveer 4.000 kWh per jaar? Dan volstaan 9 panelen al om het vereiste totale vermogen van je zonnepanelen-installatie te bereiken.

 

Nadelen zonnepanelen 500 Wp

 • Grotere afmetingen en gewicht: met 500 Wp zonnepanelen heb je minder panelen op je dak nodig, maar die zijn wel iets groter en ook zwaarder. Dat maakt de plaatsing van zulke panelen complexer en arbeidsintensiever. Op platte daken is het bv. belangrijk dat ze door hun grotere formaat niet in elkaars schaduw staan.
 • Hogere kostprijs: zonnepanelen van 500 Wp kosten op dit moment nog beduidend meer dan zonnepanelen met lagere piekvermogens. Deze prijzen zullen in de toekomst wellicht wel dalen.
 • Niet de beste prijs-kwaliteitsverhouding: op dit moment bieden panelen van 350 Wp een betere prijs-kwaliteitsverhouding dan 500 Wp zonnepanelen. Die zijn namelijk goedkoper en tegelijk ook recent en dus betrouwbaar en duurzaam. Wil je graag verschillende panelen gericht vergelijken? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur actief in je buurt.

 

Zonnepanelen 500 Wp prijs

De kosten voor zonnepanelen van 500 Wp liggen gemiddeld hoger dan voor panelen met een lager piekvermogen. Je mag rekenen op een kostprijs vanaf ongeveer 500 euro per paneel (incl. btw en excl. plaatsing). Bij een nieuwe zonnepanelen-installatie maken die kosten deel uit van je volledige eindfactuur. Enkele richtprijzen op een rij:

Aantal personenVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(500 Wp)
Zonnepanelen opbrengst
Gemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.941 Wp62.500 kWh€ 5.000 - 7.000
23.529 Wp73.000 kWh€ 5.500 - 8.000
34.118 Wp83.500 kWh€ 6.100 - 9.500
44.706 Wp94.000 kWh€ 7.300 - 10.000
55.294 Wp114.500 kWh€ 8.000 - 11.500
65.882 Wp125.000 kWh€ 9.200 - 13.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. De kosten hangen ook af van jouw situatie (type dak, moeilijkheidsgraad van de werken, …). Bovendien kunnen de prijzen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

500 wp zonnepanelen

 

Mogelijke alternatieven voor 500 Wp zonnepanelen

Naast 500 Wp zonnepanelen zijn ook nog panelen met een lager en zelfs een hoger piekvermogen mogelijk. We zetten deze alternatieven kort op een rij:

 

ALTERNATIEF 1: zonnepanelen met een lager piekvermogen

Op dit moment zijn zonnepanelen met piekvermogens van 320 of 350 Wp meer en meer de standaard. Heb je voldoende plaats op je dak voor iets meer panelen met deze vermogens? Dan zijn deze panelen absoluut het overwegen waard. Ze zijn namelijk ook iets goedkoper dan 500 Wp zonnepanelen en tegelijk ook duurzaam en kwalitatief sterk.

Ontvang gratis offertes op maat.

 

ALTERNATIEF 2: zonnepanelen met een hoger piekvermogen

Fabrikanten ontwikkelen momenteel ook al zonnepanelen van bv. 600 Wp en zelfs zonnepanelen van 1.000 Wp staan in de steigers. Op dit moment zijn dergelijke panelen echter nog niet interessant voor de gemiddelde woning, maar eerder voor bedrijven, horecazaken, … met een groot stroomverbruik.

Ontvang gratis offertes op maat.

 

FAQ 500 Wp zonnepanelen

Heb je nog vragen over de verschillende piekvermogens van zonnepanelen? Vraag dan zeker advies op maat aan een installateur actief in je buurt. Ook hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen: • Hoeveel zonnepanelen van 500 Wp heb ik nodig?

  Dat hangt in eerste instantie af van jouw persoonlijke stroomverbruik. Ligt je jaarlijkse verbruik bv. rond de 5.000 kWh? Dan heb je een totaal vermogen van ongeveer 6.000 Wp nodig. Delen we dat totale vermogen door het piekvermogen van 500 Wp per paneel? Dan komen we uit op 12 panelen.

  Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt? Een ervaren installateur rekent het graag voor je uit. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende installateurs via onze offerteservice. • Welk piekvermogen kies ik best voor mijn zonnepanelen?

  Dat hangt onder meer af van jouw budget, de oppervlakte van je dak, … Bij kleinere daken zijn panelen met een groter piekvermogen bv. interessanter. Je hebt namelijk minder panelen nodig om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken. Daar staat wel tegenover dat die panelen iets duurder zijn.

  Wat is voor mij de beste keuze? Een ervaren installateur bespreekt graag met jou de mogelijkheden voor een zonnepanelen-installatie op jouw maat. Hij stelt ook een legplan op voor een optimaal rendement, geeft advies rond panelen en omvormers, … Ontvang gratis advies bij meerdere installateurs actief in je buurt. • Hoe kan ik het piekvermogen van mijn zonnepanelen berekenen?

  Dat piekvermogen valt niet te berekenen. Het aantal Wp per paneel ligt namelijk vast bij de aankoop van je zonnepanelen-installatie. Wat je wel kan berekenen, is hoeveel je zonnepanelen van 500 Wp zullen opbrengen qua groene stroom. Daarvoor vermenigvuldig je het totale vermogen van je panelen met 0,85. Zonnepanelen benutten namelijk gemiddeld 85% van hun piekvermogen.

  Snel en eenvoudig je zonnepanelen opbrengst berekenen? Doe dan gewoon onze gratis opbrengstscan!

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs