Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

SDE subsidie zonnepanelen 2022

Laatste update: 03 Jan 2022 – Wil je als bedrijf of (non-)profitinstelling je steentje bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot? Dan zijn zonnepanelen 1 van de meest efficiënte maatregelen. Bovendien kan je de SDE subsidie zonnepanelen aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier ontdek je wat de bedragen en voorwaarden zijn, hoe je de SDE++ subsidie aanvraagt, …

Ga snel naar:
Wat is het bedrag van de SDE++?
Wat zijn de voorwaarden?
Hoe de SDE subsidie aanvragen?

 

Wat is de SDE subsidie voor bedrijven?

‘SDE’ staat voor ‘Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie’. Naast zonnepanelen kan zakelijk Nederland deze subsidie ook aanvragen voor andere CO2-verlagende maatregelen als windmolens, waterkrachtinstallaties, … Zo moet de SDE++ de klimaatdoelstellingen van Nederland helpen te behalen. Voor de SDE++ 2022 maakt de overheid ongeveer € 11 miljard vrij.

Meer weten over de SDE subsidie voor zonnepanelen? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

sde subsidie zonnepanelen

 

Hoeveel bedraagt de SDE subsidie voor zonnepanelen?

Dankzij de RVO SDE++ subsidie voor zonnepanelen ontvang je als bedrijf of (non-)profitinstelling gedurende 15 jaar een vaste vergoeding per geproduceerde kWh aan groene stroom. Hoeveel die vergoeding per kWh bedraagt? Dat hangt af van het type zonnepanelen-installatie (op een gebouw, in een veld of op het water), het piekvermogen en in welke fase je de aanvraag voor de SDE++ doet.

BELANGRIJK: de bedragen van de vergoedingen voor de SDE++ 2022 zijn op dit moment nog niet bekend. Samen met de opstellingsdata voor de aanvraag zal de RVO die tarieven in de loop van 2022 bekendmaken.

 

Kan ik de SDE++ combineren met andere zakelijke subsidies?

Dat kan zeker. Gaat het bv. om een niet-gebouwgebonden zonnepanelen-installatie, zoals een veld- of watersysteem? Dan kan je naast de SDE subsidie voor zonnepanelen ook genieten van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Daarnaast bestaan er nog andere zakelijke zonnepanelen subsidies als de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen), de KIA (Kleinschaligheidsaftrek), …

Advies op maat nodig? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg over de mogelijke zonnepanelen subsidies waarop je recht hebt als bedrijf. Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere zonnepanelen-experten actief in je buurt.

 

Wat zijn de voorwaarden voor de SDE++?

Je kan als bedrijf de SDE subsidie voor zonnepanelen aanvragen voor installaties met een piekvermogen hoger dan 15 kWp en een grootverbruikersaansluiting. Maar aan welke andere voorwaarden moet je ook voldoen? We zetten enkele belangrijke elementen op een rij:

 • Haalbaarheidsstudie: bij je aanvraag moet je altijd een haalbaarheidsstudie meesturen. Zo’n studie omvat onder meer een projectbeschrijving, een kaart of tekening, een financieringsplan, …
 • Vergunningen: gaat het niet om een PV-installatie op een bestaand dak? Dan heb je 1 of meerdere vergunningen nodig. Denk bv. aan de Omgevingsvergunning voor een veldopstelling of een Watervergunning.
 • Transportindicatie: voor zonnepanelen moet je bij je aanvraag ook een transportindicatie voegen. Daaraan ziet de RVO of er voldoende transportcapaciteit beschikbaar is voor de locatie waarvoor je de SDE++ aanvraagt. Je kan zo’n indicatie aanvragen bij je netbeheerder.
 • Realisatietermijn: is de aanvraag voor je SDE subsidie voor zonnepanelen goedgekeurd? Dan moet je de installatie plaatsen binnen een bepaalde termijn. Het gaat om een periode van 2 à 4 jaar, afhankelijk van het type installatie (gebouwgebonden of niet) en het piekvermogen.

BELANGRIJK: ook je zonnepanelen-installateur kan je verder adviseren over de voorwaarden voor de RVO SDE++. Bovendien helpt hij je ook met de nodige documenten voor een correcte aanvraag van deze subsidie. Ontvang gratis advies op maat bij verschillende installateurs actief in je buurt.

 

sde++

 

Hoe SDE++ voor zonnepanelen aanvragen?

Als bedrijf of (non-)profitinstelling moet je de SDE++ bij de RVO aanvragen. Voor de SDE++ 2021 kan je geen aanvraag meer indienen, maar er komen nieuwe openstellingsdata voor de SDE++ 2022. Voor een correcte aanvraag volg je best de volgende stappen:

 • STAP 1 = Je volgt de openstellingsdata op: voor de SDE++ werkt de RVO met een openstellingsronde in 4 fases (per subsidie-behoefte). Tijdens de openstellingsdata voor elk van die fases kan je dan je project indienen en de SDE subsidie voor zonnepanelen aanvragen. Je houdt dus best de site van de RVO goed in de gaten.
 • STAP 2 = Je dient je aanvraag online in bij de RVO: je kan inloggen op de site van de RVO met eHerkenning. Daarna verzamel je alle bijlagen (haalbaarheidsstudie, transportindicatie, …) en maak je je aanvraag aan.
 • STAP 3 = Je ontvangt een beschikking binnen 13 weken: de RVO beoordeelt je SDE++-aanvraag en stuurt je binnen de 13 weken een brief met de beschikking. Is die positief? Dan kan je starten met de realisatie van je zonnepanelen-installatie.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere installateurs!

Wil je zeker zijn van de meest geschikte installateur voor de realisatie van jouw zonnepanelen-installatie? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere bedrijven actief in je buurt. Zo kan je gericht hun adviezen, kostenramingen, werkwijzen, … vergelijken en een doordachte keuze maken.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend verschillende zonnepanelen-installateurs actief in je buurt contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs