Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Top 5 dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen, ook wel CIS zonnepanelen en cigs zonnepanelen, genoemd zijn de laatste jaren in opkomst.  Ze worden nog niet zoveel geplaatst als de gangbare kristallijne zonnepanelen, maar het aandeel van dunne film neemt zeker toe. Hieronder een top 5 belangrijke weetjes als het gaat om dunne film zonnepanelen en de vergelijking met de gangbare poly- en mono zonnepanelen.

 

Dunne film Kristallijn
Rendement per Wattpiek ++  +/-
Rendement per m2 dak +
Uiterlijk ++  +/-
Keuzes voor omvormer  +/- ++
Milieuvriendelijk ++

Dunne film zonnepanelen versus gangbare kristallijne zonnepanelen

Test dunne film vs poly/mono
In deze test vindt u panelen van Solar Frontier en TSMC (dunne film) en meer dan 30 merken zonnepanelen (poly en mono).

 

1 Hebben dunne film zonnepanelen een hoger rendement?

Het ligt er aan wat uw uitgangspunt is. Als u een maximaal rendement uit uw dakoppervlakte wenst te halen dan is het antwoord NEE. dunne film zonnepanelen hebben per m2 dakoppervlakte circa 20% lager rendement. Als u een maximaal rendement uit de gekochte capaciteit wenst te halen dan is het antwoord JA.

 

2 Hoeveel beter presteren dunne film zonnepanelen?

Dunne film zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. Juist bij zonnige warme dagen kunnen dunne film zonnepanelen hogere rendementen halen van circa 2 tot 7% dan de gangbare poly/mono zonnepanelen. Het verhaal dat dunne film zonnepanelen vooral met indirect zonlicht beter presteren is onjuist. Volgens ons onderzoek tussen Solar Frontier (dunne film) en Conergy (poly kristallijn) zijn er nauwelijks verschillen op bewolkte dagen.

 

3 Voordelen dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen zijn diep zwart, waardoor het oppervlakte een prachtig uiterlijk heeft. Ten opzichte van de polykristallijne zonnepanelen is het verschil enorm. Ten opzichte van mono kristallijne zonnepanelen met zwart frame is dat verschil enigszins beperkt. Het uiterlijk is verreweg het beste argument om voor dunne film zonnepanelen te kiezen. Daarnaast kan de opbrengst per capaciteitseenheid (WP) iets hoger zijn, echter gaat dit veelal teniet door het extra dakoppervlakte dat nodig is.

dunne_film_zonnepanelen-CIS
Mono zonnepanelen (links) vs dunne film zonnepanelen (rechts)

 

4 Nadelen dunne film zonnepanelen

Er kleven ook nadelen aan dunne film zonnepanelen. In bepaalde gevallen moeten deze zonnepanelen namelijk geaard worden, omdat anders versnelde degradatie (aftakeling) optreedt. Daarbij is het relevant of de dunne film zonnepanelen enkel of dubbel geïsoleerd zijn. Zijn ze enkel geïsoleerd dan is aarding aan te raden. Zijn de panelen dubbel geïsoleerd dan is aarding niet noodzakelijk. Over het wél of niet aarden van dunne film zonnepanelen is bij installateurs onderling regelmatig een discussie gaande.

In principe kunnen alle omvormers worden aangesloten op dunne film zonnepanelen, maar moet men extra alert zijn als het gaat om het spanningsbereik van de omvormer. Daarbij is vooral het maximale voltage van belang. Bij een dunne film zonnepaneel kan het voltage hoger liggen dan bij een kristallijn zonnepaneel. Als deze vervolgens in serie staan kan de totale spanning hoog oplopen. Dit mag het maximum van de omvormer niet overschrijden. Overschrijding zorgt voor een uitschakeling van de omvormer of kan de omvormer zelfs schaden.

Voor bepaalde merken dunne film zonnepanelen wordt een zogenaamde omvormer met trafo vereist. Deze hebben een lager rendement (2 tot 4% minder) dan trafoloze omvormers. Hierdoor vervalt vervolgens het voordeel van dunne film zonnepanelen.

 

 

5 Dunne film zonnepanelen milieuvriendelijker

Het productieproces van dunne film zonnepanelen kost circa 70% minder energie dan het productieproces van kristallijne zonnepanelen. Dit betekent dat de terugverdientijd voor neutrale CO2 uitstoot op circa 9 maanden ligt, versus ruim 2 jaar bij kristallijne zonnepanelen. Bovendien wordt voor dunne film zonnepanelen minder schaarse grondstoffen gebruikt en is het gebruikt van Cadmium tot een minimum beperkt.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.