Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Glas-glas zonnepanelen

Bij het meest recente type zonnepanelen bestaat niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant uit glas (in plaats van kunststof). Door die 2 lagen glas ben je met glas glas zonnepanelen zeker van een langere levensduur, een hogere opbrengst en rendement, … Wat zijn de andere voordelen van glas-glas panelen? En hoe zit het met de prijs? Je ontdekt alles over glas-glas zonnepanelen in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten glas glas zonnepanelen
Welke voordelen en nadelen?
Glas glas zonnepanelen prijs
Meeropbrengst bij glas glas panelen
Glas-glas of glas-folie panelen?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat zijn glas glas zonnepanelen?

Bij traditionele glas-folie panelen bestaat de voorkant uit glas en de achterkant uit een kunststof folie. Dat is anders bij glas op glas zonnepanelen. Bij dit recentere type zitten de zonnecellen ingesloten tussen 2 lagen gehard glas. Dankzij die dubbele laag glas kan je rekenen op een levensduur van meer dan 40 jaar, een gegarandeerde vermogensgarantie van 87% na 30 jaar en een hogere opbrengst. Zo verdien je de meerkost van zo’n glas-glas paneel makkelijk terug.

Wil je glas op glas zonnepanelen kopen? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere zonnepanelen-installateurs. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Ontvang gratis offertes bij erkende installateurs actief in je buurt.

glas glas zonnepanelen

 

Soorten glas-glas zonnepanelen

Heb je interesse in volledig glazen zonnepanelen? Dan vind je sowieso een uitvoering op maat van jouw situatie en persoonlijke wensen. Je kan onder meer de volgende keuzes maken:

 

1. Volgens piekvermogen

Dubbel glas zonnepanelen kan je net als glas-folie panelen verkrijgen met verschillende piekvermogens (in Wattpiek of Wp). Dat piekvermogen geeft aan hoeveel groene stroom een paneel jaarlijks opwekt onder ideale omstandigheden. Dat kan bv. gaan om 300 Wp per paneel, maar ook hogere vermogens tot 375 Wp zijn perfect mogelijk.

Welk piekvermogen heb ik nodig? Dat hangt af van je elektriciteitsverbruik, het aantal panelen dat op je dak past, de oriëntatie van je dak, … Een installateur geeft je advies en stelt voor jou een legplan op maat op. Vraag vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere installateurs.

 

2. Volgens vorm

Je kan panelen met een dubbele glaslaag kopen in 2 vormen. De 1e optie zijn glas glas panelen met een aluminium frame. Die lijken op glas-folie panelen, maar dankzij de glazen onderkant buigt de glasplaat aan de voorzijde minder door. Daarnaast zijn er ook frameloze glas glas panelen. Die zien eruit als 1 glazen geheel met daartussen de zonnecellen. Die laatste optie is de duurste, maar ook de meest esthetische.

 

3. Volgens merk

Er zijn verschillende fabrikanten die glas-glas zonnepanelen ontwikkelen en produceren. De grondlegger van dit type panelen is het Duitse bedrijf Solarwatt. Deze fabrikant is ook nog altijd de Europese marktleider voor glas glas panelen. Naast Solarwatt fabriceren ook nog andere merken als AEG, Bauer, … panelen met een glas-glas uitvoering.

 

4. Volgens garantie

De garantieregelingen van glazen zonnepanelen variëren van fabrikant tot fabrikant. Door de grote betrouwbaarheid en levensduur liggen die termijnen doorgaans hoger dan bij de klassieke glas-folie zonnepanelen. Zo biedt Solarwatt voor zijn glas op glas zonnepanelen een product- en vermogensgarantie van maar liefst 30 jaar (met een resterend vermogen van 87% na die 30 jaar).

 

Welke glas glas zonnepanelen kies ik het best?

Dat hangt in eerste instantie van jouw situatie en je persoonlijke wensen af. Wat is je jaarlijkse elektriciteitsverbruik? Hoeveel plaats heb je op je dak voor zonnepanelen? En heb je liever zonnepanelen met of zonder een aluminium frame? Om goed te kunnen vergelijken, vraag je best voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende installateurs van glas-glas panelen via onze offerteservice.

 

Voor- en nadelen van glas-glas panelen

Twijfel je nog tussen glas-glas of glas-folie panelen? Dan is het een goed idee om de voor- en nadelen van panelen met een dubbele laag glas tegen elkaar af te wegen. We zetten ze kort op een rij:

 

Voordelen glas glas zonnepanelen

  • Langere levensduur: van alle types panelen op de markt hebben glazen zonnepanelen de langste levensduur. Kwalitatieve panelen van dit type kunnen 40 tot zelfs 50 jaar meegaan. Door die dubbele glaslaag zijn deze zonnepanelen dus extra duurzaam en betrouwbaar.
  • Lagere degradatie: elk zonnepaneel verliest in de loop der jaren een beetje vermogen. Bij panelen met een glas-glas uitvoering ligt die ‘degradatie’ echter lager dan bij glas-folie panelen. Zelfs na 30 jaar behouden ze nog 87% van hun oorspronkelijke piekvermogen.
  • Hogere opbrengst: door die langere levensduur en beperkte degradatie leveren glas-glas zonnepanelen een hogere opbrengst aan groene stroom. Die extra opbrengst schommelt tussen 5% en maar liefst 25%. Verder in dit artikel lees je meer over deze meeropbrengst van een glas-glas paneel.
  • Betere bescherming: door de dubbele glaslaag zijn deze panelen beter beschermd tegen omgevingsfactoren als temperatuurschommelingen en vocht. Bovendien buigen deze panelen ook minder door, met een lagere mechanische spanning tot gevolg.
  • Esthetische uitstraling: frameloze glas-glas panelen zijn de meest strakke, esthetische uitvoering van dit type panelen. Maar ook met een aluminium frame ben je zeker van egale zonnepanelen die amper opvallen op je dak.

 

Nadelen glas glas zonnepanelen

  • Duurder dan glas-folie panelen: de kosten voor glas op glas zonnepanelen liggen gemiddeld 20% hoger voor een uitvoering met een frame. Bij frameloze glas zonnepanelen gaat het om een kostprijs die 30% à 50% hoger ligt. Verder in dit artikel lees je meer over de prijs van glas-glas panelen.
  • Minder keuze: volledig glazen zonnepanelen zijn een relatief recente technologie. De meeste fabrikanten produceren dan ook vooral glas-folie zonnepanelen. Daardoor is de keuzevrijheid bij zonnepanelen met een glas-glas uitvoering iets minder groot. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden op maat van jouw situatie? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere erkende installateurs van glas-glas panelen.

 

Glas-glas zonnepanelen prijs

In vergelijking met glas-folie panelen zijn glas glas zonnepanelen iets duurder. Gemiddeld liggen de prijzen voor glas-glas panelen met een aluminium frame 20% hoger. Bij frameloze panelen gaat het om prijzen die gemiddeld 30% à 50% hoger liggen. Tegenover die meerkost staan wel een langere levensduur en een hogere opbrengst en rendement. Kortom, je verdient deze extra investering sowieso vlot terug.

Benieuwd naar een prijsvoorstel op jouw maat? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere installateurs van glas glas zonnepanelen. Zo krijg je niet alleen een goed beeld van de kosten, maar kan je ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

glas glas panelen

 

Welke meeropbrengst bij glas-glas panelen?

De 2 grootste troeven van glas glas panelen zijn hun lange levensduur en hun beperkte vermogensverlies. Door de combinatie van die factoren kan je met deze zonnepanelen rekenen op een meeropbrengst van 5 à 25% (ten opzichte van glas-folie panelen). Hoeveel die extra opbrengst precies bedraagt, hangt vooral af van de kwaliteit van de panelen. Een voorbeeld met panelen van 375 Wp:

JaarPiekvermogen glas-folie zonnepaneelPiekvermogen glas-glas zonnepaneel
Jaar 0375 Wp375 Wp
Jaar 1363,75 Wp (97%)363,75 Wp (97%)
Jaar 2361,17 Wp (96,31%)362,50 Wp (96,67%)
Jaar 3358,62 Wp (95,63%)361,24 Wp (96,33%)
Jaar 4356,08 Wp (94,95%)360 Wp (96%)
Jaar 5353,56 Wp (94,28%)358,76 Wp (95,67%)
...
Jaar 20317,81 Wp (84,75%)340,63 Wp (90,84%)
Jaar 21315,56 Wp (84,15%)339,46 Wp (90,52%)
Jaar 22313,33 Wp (83,55%)338,29 Wp (90,21%)
Jaar 23311,11 Wp (82,96%)337,12 Wp (89,90%)
Jaar 24308,91 Wp (82,38%)335,96 Wp (89,59%)
Jaar 25300 Wp (80%)334,80 Wp (89,28%)
Totaal opgewekt na 30 jaar 8.354,77 kWh10.380,97 kWh
Meeropbrengst glas-glas panelen24,25%

BELANGRIJK: na 25 jaar zien we een verschil in vermogen van een kleine 10% tussen glas-folie en glas-glas panelen. Bovendien beschikt een hoogwaardig glas-glas paneel zelfs na 30 jaar nog over 87% van zijn oorspronkelijke piekvermogen. Meer weten? Vraag advies op maat aan een installateur actief in je buurt.

 

Glas-glas of glas-folie zonnepanelen?

Naast panelen met een glazen onderkant kan je ook kiezen voor de klassieke panelen met een onderzijde die bestaat uit een kunststof folie. Welke optie is nu het meest aangewezen in welke situatie? We leggen beide mogelijkheden kort naast elkaar:

 

OPTIE 1 = glas-folie zonnepanelen

Panelen met een onderkant uit kunststof komen nog altijd het vaakst voor. Kies je voor een hoogwaardig merk? Dan ben je ook met dit type panelen zeker van een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Al zal de levensduur sowieso korter zijn in vergelijking met de nieuwste glas zonnepanelen. Ook het vermogensverlies zal na 25 jaar onvermijdelijk groter zijn.

 

OPTIE 2 = glas-glas zonnepanelen

Wil je zeker zijn van panelen die ook op langere termijn optimaal blijven presteren? Dan zijn zonnepanelen met een dubbele laag gehard glas de beste keuze. Bovendien zijn dergelijke panelen ook optimaal beschermd tegen hagel, temperatuurschommelingen, de verspreiding van brand, … Aan deze investering hangt een hoger prijskaartje, maar je profiteert gegarandeerd van de meest duurzame zonnepanelen op de markt met de grootste opbrengst aan groene stroom.

 

Kies ik het best voor glas-glas of glas-folie zonnepanelen?

In eerste instantie is het belangrijk om voor kwalitatieve panelen te kiezen, ongeacht het type. Ook hoogwaardige glas-folie panelen scoren namelijk goed op vlak van duurzaamheid, betrouwbaarheid en opbrengst. Alleen doen kwalitatieve glas op glas zonnepanelen het nog beter op al die vlakken. Ook de brandveiligheid van glas-glas panelen is beter dan die van glas-folie panelen. Heb je dus voldoende budget beschikbaar? Dan zijn zulke panelen met een dubbele glaslaag de investering zeker waard.

Advies op maat nodig? Een zonnepanelen-installateur beantwoordt graag al je vragen over deze 2 types panelen. Je kan gratis advies aanvragen bij specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

Op zoek naar prijzen voor glas-glas zonnepanelen?

Kom gratis & vrijblijvend in contact met zonnepanelen installateurs actief in je buurt voor advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar