Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen presteren het best wanneer ze veel zonlicht kunnen opvangen. Daardoor ligt het rendement van zonnepanelen in de winter lager. Maar wat is nu precies de opbrengst van zonnepanelen in de winter? Hoe werken zonnepanelen bij sneeuw? Welke factoren bepalen het rendement? En hoe kies je dan de beste zonnepanelen voor in de winter? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Opbrengst zonnepanelen per maand
Opbrengst zonnepanelen bij sneeuw
Beïnvloedende factoren rendement zonnepanelen
Hoe beste zonnepanelen voor in de winter kiezen?
Vergelijk offertes van zonnepaneel installateurs

 

Brengen zonnepanelen in de winter nog stroom op?

Ja, zonnepanelen leveren ook in de winter nog stroom, al ligt de opbrengst wel heel wat lager dan in de lente- en zomermaanden. Dat heeft te maken met de kortere dagen in de winter en het lagere aantal zonuren. Doordat de zon lager staat in de wintermaanden, kan er ook meer schaduw ontstaan. Tussen oktober en maart wordt in totaal gemiddeld zo’n 30% van de totale jaaropbrengst aan zonne-energie opgewekt.

Benieuwd naar wat zonnepanelen jou kunnen opleveren? Een installateur geeft je vrijblijvend info en advies op maat over de beste installatie voor jouw woning. Kom in contact met installateurs.

 

Opbrengst zonnepanelen per maand

De opbrengst van je zonnepanelen verschilt sterk per maand. Zo wordt 70% van de stroom opgewekt in de periode april tot en met september. De andere 30% wordt opgewekt van oktober tot en met maart. De wintermaanden december en januari tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 2 à 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 13% van de jaaropbrengst.

Als we dan kijken naar het aantal kWh dat zonnepanelen opbrengen, zien we dat dit voor een gemiddeld gezin van 4 personen met een zonnepanelen-installatie met een vermogen van 4.706 Wp ongeveer 4.000 kWh op jaarbasis bedraagt. Door dit getal te delen door 12, komen we uit op een gemiddelde maandopbrengst van 333 kWh. Houden we dan rekening met het geschatte opbrengstpercentage, dan kan je met een gemiddelde zonnepaneel installatie in een maand zoals juni 520 kWh opwekken, terwijl dat in januari maar 120 kWh bedraagt.

Heeft het nut om zonnepanelen te installeren in de winter? De winter is net zoals elk seizoen een goed moment om zonnepanelen te installeren. Zo begin je meteen met besparen en kan je in de lente al van een hoge opbrengst genieten. Laat nu je zonnepanelen installeren door een ervaren installateur.

 

Opbrengst zonnepanelen in o.a. winter

Grafiek met de opbrengst van zonnepanelen per maand

Opbrengst zonnepanelen bij sneeuw

Sneeuw is het enige dat zonnepanelen echt bedekt, waardoor ze dus niet meer kunnen opbrengen. Toch is het niet aangewezen om sneeuw meteen van je zonnepanelen te verwijderen. Daar zijn verschillende redenen voor. Als eerste glijdt de sneeuw vaak vrij snel vanzelf van je zonnepanelen door de hellingshoek of smelt deze weg, zeker wanneer het om een dun laagje sneeuw gaat. In België en Nederland vriest het namelijk bijna nooit erg hard of lang. Verder heeft dit ook als voordeel dat het vuil van je zonnepanelen verwijderd wordt. Vuil blijft namelijk goed plakken aan de sneeuw en glijdt dus mee weg.

Ten tweede bestaat er ook een veiligheidsrisico wanneer je op je dak wil gaan, omdat dit erg glad kan zijn. Daarnaast kan je ook je zonnepanelen beschadigen wanneer je de sneeuw probeert te verwijderen. Ten derde is sneeuw naast je zonnepanelen soms ook net voordelig voor je rendement, omdat een dun laagje sneeuw de zon extra reflecteert op je zonnepanelen. Blijft de sneeuw toch te lang liggen? Dan kan je altijd beroep doen op een zonnepaneel expert om je zonnepanelen opnieuw sneeuwvrij te maken.

 

zonnepanelen in de winter

Beïnvloedende factoren rendement zonnepanelen winter

Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee kan houden om in de winter toch een zo hoog mogelijk rendement uit je zonnepanelen te halen. We zetten er enkele op een rijtje:

 1. Hellingshoek & oriëntatie

  De juiste hellingshoek en een oriëntatie zoveel mogelijk naar het zuiden is zowel in de zomer als in de winter erg belangrijk voor een optimaal rendement. De ideale hellingshoek ligt normaal gezien tussen 30 en 35 graden, maar in de winter is een grotere hellingshoek van ongeveer 40 à 45 graden beter. Dat komt omdat de zon lager staat en je met een grotere hellingshoek meer zonlicht kan opvangen. Heb je dus verstelbare zonnepanelen, dan is het slim om de hellingshoek tijdig aan te passen.

 2. Onderhoud

  Een goed onderhoud van je zonnepanelen zorgt heel het jaar door voor een betere opbrengst. Door vuil regelmatig te verwijderen van je zonnepanelen, kunnen je panelen namelijk meer zonlicht opvangen en dus beter presteren. Ook kan je op die manier regelmatig je zonnepanelen controleren op eventuele beschadigingen en kan je ze sneller laten repareren.

 3. Temperatuur

  Ook de temperatuur kan een effect hebben op het rendement van je zonnepanelen. Wanneer de temperaturen iets kouder zijn, heeft dit namelijk een positieve invloed op de opbrengst. Zeker de combinatie van koud weer met veel zon is ideaal voor je zonnepanelen. Worden de zonnepanelen in de zomer te warm, dan zal de opbrengst net wat lager zijn.

 4. Zonuren

  Tot slot speelt natuurlijk ook het aantal zonuren een invloed bij het rendement van je zonnepanelen. Hoe meer zonuren op een dag, hoe hoger de opbrengst. Uiteraard ligt het aantal zonuren in de zomer heel wat hoger dan in de winter. Dat is ook de belangrijkste reden waarom de opbrengst van je zonnepanelen in de zomer hoger ligt.

Zeker zijn van een optimale plaatsing voor zomer én winter? Door een beroep te doen op een ervaren installateur, ben je zeker dat de jaaropbrengst van je zonnepanelen zo hoog mogelijk ligt. Vergelijk vrijblijvend offertes van ervaren installateurs.

 

Hoe beste zonnepanelen voor in de winter kiezen?

Soms wordt van bepaalde soorten of merken van zonnepanelen beweerd dat deze vooral in de winter goed presteren. Maar aangezien alle zonnepanelen sowieso beter presteren in de lente en zomer, kies je net beter voor een zonnepaneel dat het uitstekend doet in de maanden van mei tot augustus. Kijk daarbij ook zeker altijd naar de totale jaaropbrengst. Dat is belangrijker dan de opbrengst per maand en toont ook aan dat vooral de opbrengst in de zomer belangrijk is. Laat je dus niet misleiden door dit soort beweringen en kijk altijd verder dan de opbrengst per maand.

Op zoek naar de beste zonnepanelen? Een installateur kan je verder adviseren en houdt daarbij steeds rekening met je persoonlijke wensen en situatie. Vind een geschikte installateur via onderstaand formulier:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs