Zelf doen met handige telescoopwissers
Zelf schoonmaken
Zelf schoonmaken met complete set

Aluminium steel, complete set.


Schoonmaakset
3,6 meter = € 109,95
5,4 meter = € 119,95
7,2 meter = € 129,95
9,0 meter = € 169,95
10,8 meter = € 199,95
Prijzen inclusief BTW en GRATIS bezorgd.

Bestel
Laten schoonmaken, door de professional
Professioneel schoon laten maken

Professioneel schoon laten maken

In heel Nederland, indien nodig met hoogwerker.


Tot 16 panelen: € 85,-
17-25 panelen: € 115,-
> 26 panelen: op aanvraag

Ook voor zakelijke projecten.
Prijzen inclusief BTW en onder voorbehoud. Afhankelijk van bereikbaarheid.

Offerte aanvragen

Reinigen zonnepanelen scheelt 3 tot 5%

zonnepanelen-reinigen_breedDoor jaarlijks de zonnepanelen te reinigen kan een extra rendement van circa 3 tot 5% behaald worden. Dit is het resultaat van een test die wij op ons testcentrum onlangs hebben uitgevoerd.

De zonnepanelen zijn in februari 2013 geplaatst. In februari 2015 hebben wij een onderzoek gedaan naar het effect van het reinigen van zonnepanelen. De zonnepanelen waren ruim een jaar niet schoongemaakt.  Op de zonnepanelen lag een klein laagje stof, her en der zat vogelpoep. Dit is verwijderd met lauw osmosewater zonder schoonmaakmiddel. Door alleen bepaalde zonnepanelen te reinigen en anderen niet, konden wij nauwkeurig bepalen wat het schoonmaken van de zonnepanelen opleverden. Om de test goed uit te voeren, waren de gereinigde zonnepanelen en de ‘vuile’zonnepanelen op een andere omvormer aangesloten, de overige omstandigheden waren identiek. Na het reinigen leverden de gereinigde zonnepanelen gedurende 1 uur 3 tot 5% meer rendement.

Sommige schoonmaakbedrijven beloven 15% meer rendement

Er zijn inmiddels schoonmaakbedrijven actief die zich richten op de het reinigen van zonnepanelen. We lezen zelfs dat een reinigingsbeurt 15% rendement oplevert.  Gedegen onderzoek ontbreekt. Als we bijvoorbeeld 2 zonnecellen volledig afdekken met een doek, dan halen we nog steeds 90% van het oorspronkelijke rendement. Het behalen van 15% rendementsverbetering na een schoonmaakbeurt is dan alleen van toepassing indien de zonnepanelen vol modder en vuil zitten. Het schermen met percentages van 15% is dus een mooi voorbeeld van een broodjeaapverhaal. het zal lager liggen.

Zonnepanelen reinigen testcentrumIs het laten reinigen van zonnepanelen de moeite waard?

Laten we even uitgaan van een gemiddelde situatie van  15 zonnepanelen. Die leveren jaarlijks circa 3.500 kWh. Dit is een opbrengst van circa € 825,-. Als de reiniging 3 tot 5% rendement oplevert, dan zou de jaarlijkse reinigingsbeurt ongeveer € 40 mogen kosten. Echter, als de zonnepanelen al een paar jaar niet schoongemaakt zijn, dan heeft het natuurlijk wel degelijk zin. Of is er sprake van veel stof (bijvoorbeeld rondom een boerderij) dan heeft het laten reinigen van zonnepanelen eveneens zin. U kunt het schoonmaken dan zelf doen, of uitbesteden.

Ons advies

Het reinigen van zonnepanelen draagt natuurlijk bij aan een beter  rendement, een verbetering van 3 tot 5% is niet niks.  Daarom is het verstandig om af en toe uw zonnepanelen te reinigen. We hebben hiervoor 8 nuttige tips voor u. Het is niet persé nodig om de zonnepanelen jaarlijks te reinigen. Regen zorgt ervoor dat het meeste vuil al vanzelf verdwijnt. Mocht u zelf in staat zijn om de zonnepanelen te reinigen, dan verdient dat natuurlijk de aanbeveling.  Maar als uw dak lastig bereikbaar is dan kunt u overwegen om uw zonnepanelen eens een keer te laten reinigen.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.