Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Reinigen zonnepanelen scheelt 3 tot 5%

Door jaarlijks de zonnepanelen te reinigen kan een extra rendement van circa 3 tot 5% behaald worden.

Zonnepanelen reinigen

We hebben een onderzoek gedaan naar het effect van het reinigen van zonnepanelen. De zonnepanelen waren ruim een jaar niet schoongemaakt.  Op de zonnepanelen lag een klein laagje stof, her en der zat vogelpoep. Dit is verwijderd met lauw osmosewater zonder schoonmaakmiddel. Door alleen bepaalde zonnepanelen te reinigen en anderen niet, konden wij nauwkeurig bepalen wat het schoonmaken van de zonnepanelen opleverden. Om de test goed uit te voeren, waren de gereinigde zonnepanelen en de ‘vuile’zonnepanelen op een andere omvormer aangesloten, de overige omstandigheden waren identiek. Na het reinigen leverden de gereinigde zonnepanelen gedurende 1 uur 3 tot 5% meer rendement.

 

Sommige schoonmaakbedrijven beloven 15% meer rendement

Er zijn inmiddels schoonmaakbedrijven actief die zich richten op de het reinigen van zonnepanelen. We lezen zelfs dat een reinigingsbeurt 15% rendement oplevert.  Gedegen onderzoek ontbreekt. Als we bijvoorbeeld 2 zonnecellen volledig afdekken met een doek, dan halen we nog steeds 90% van het oorspronkelijke rendement. Het behalen van 15% rendementsverbetering na een schoonmaakbeurt is dan alleen van toepassing indien de zonnepanelen vol modder en vuil zitten. Het schermen met percentages van 15% is dus een mooi voorbeeld van een broodjeaapverhaal. het zal lager liggen.

 

Zonnepanelen reinigen testcentrum Is het laten reinigen van zonnepanelen de moeite waard?

Laten we even uitgaan van een gemiddelde situatie van  15 zonnepanelen. Die leveren jaarlijks circa 3.500 kWh. Dit is een opbrengst van circa € 825,-. Als de reiniging 3 tot 5% rendement oplevert, dan zou de jaarlijkse reinigingsbeurt ongeveer € 40 mogen kosten. Echter, als de zonnepanelen al een paar jaar niet schoongemaakt zijn, dan heeft het natuurlijk wel degelijk zin. Of is er sprake van veel stof (bijvoorbeeld rondom een boerderij) dan heeft het laten reinigen van zonnepanelen eveneens zin. Je kunt het schoonmaken dan zelf doen, of uitbesteden.

 

Ons advies

Het reinigen van zonnepanelen draagt natuurlijk bij aan een beter  rendement, een verbetering van 3 tot 5% is niet niks. Daarom is het verstandig om af en toe je zonnepanelen te reinigen. We hebben hiervoor 8 nuttige tips voor u. Het is niet persé nodig om de zonnepanelen jaarlijks te reinigen. Regen zorgt ervoor dat het meeste vuil al vanzelf verdwijnt. Mocht je zelf in staat zijn om de zonnepanelen te reinigen, dan verdient dat natuurlijk de aanbeveling.  Maar als je dak lastig bereikbaar is dan kan je overwegen om je zonnepanelen eens een keer te laten reinigen.

 

 

Zonnepanelen schoonmaken offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen