Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen reinigen

Door regelmatig je zonnepanelen te reinigen, verhoog je het rendement van je zonnepanelen installatie. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is om je zonnepanelen te reinigen, met welke aandachtspunten je rekening moet houden, hoeveel het schoonmaken van zonnepanelen kost… Je vindt hier ook het antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Rendement zonnepanelen na reiniging
Zelf zonnepanelen reinigen of laten reinigen?
Prijs zonnepanelen reinigen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Moeten zonnepanelen gereinigd worden?

Aangezien de regen het grootste deel van het vuil wegspoelt, zijn zonnepanelen in zekere zin grotendeels zelfreinigend. Toch is het aangeraden om jaarlijks of tweejaarlijks je zonnepanelen te reinigen met osmosewater en een zachte doek of borstel. Zo haal je ook hardnekkig vuil weg dat het rendement van je panelen nadelig kan beïnvloeden.

TIP: gezien de locatie houdt het reinigen van zonnepanelen wel wat gevaar in. Daarom laat je de klus beter over aan een ervaren zonnepaneel reiniger. Hij beschikt over het nodige veiligheidsmateriaal om je panelen efficiënt te reinigen. Kom in contact met reinigingsbedrijven in jouw buurt.

zonnepanelen laten reinigen

 

Rendement zonnepanelen na reiniging

Schone zonnepanelen vangen meer zonlicht op, dat vervolgens omgezet wordt in elektriciteit. Door jaarlijks je zonnepanelen te reinigen ligt het rendement van je installatie 3 tot 5% hoger.

Laten we uitgaan van een gemiddelde zonnepanelen installatie van 12 panelen die jaarlijks 4.080 kWh oplevert. Bij een gemiddelde stroomprijs van € 0,25 per kWh brengt de installatie elk jaar € 1.020 op. Die opbrengst neemt dus af bij vuile zonnepanelen. Als een reiniging 3 tot 5% rendement oplevert, dan komt dit neer op een besparing van € 30 tot 50.

 

Is het laten reinigen van zonnepanelen de moeite waard?

Aangezien het wassen van zonnepanelen bijdraagt aan een hoger rendement, is het verstandig om ze af en toe te reinigen. Het zal daarbij niet altijd nodig zijn om je zonnepanelen jaarlijks te reinigen aangezien de kostprijs van een jaarlijkse reinigingsbeurt in sommige gevallen hoger zal liggen dan de besparing die de reiniging oplevert.

Is het al een aantal jaar geleden dat je panelen zijn schoongemaakt, is er veel stof in de omgeving, zijn de panelen sterk vervuild of merk je een dalende opbrengst? Dan heeft het wel degelijk zin om je zonnepanelen te laten reinigen.

 

Zelf zonnepanelen reinigen of laten reinigen?

Moet je altijd een professionele zonnepanelen reiniger inschakelen of kan je de klus ook zelf klaren? Een overzicht van de opties:

 

Zonnepanelen zelf reinigen

Zijn je zonnepanelen veilig en goed bereikbaar? Dan kan je zelf je zonnepanelen reinigen. In dat geval kan je de kosten flink drukken en is een jaarlijkse reinigingsbeurt aan te raden. Zonnepanelen reinigen doe je met lauwwarm osmosewater en een zachte borstel, spons of doek. Zijn je zonnepanelen sterk vervuild en krijg je de vervuiling niet weg met enkel water? Dan kan je een reinigingsmiddel voor zonnepanelen gebruiken.

TIP: alle benodigdheden en reinigingsmiddelen vind je in onze webshop.

 

Zonnepanelen laten reinigen

Zijn de zonnepanelen moeilijk bereikbaar of zeer sterk vervuild? Dan is het aangewezen om een reinigingsbedrijf in te schakelen. Je zonnepanelen laten reinigen heeft ook nog andere voordelen:

 • Correcte uitvoering: je bent zeker dat je zonnepanelen correct gereinigd worden met de juiste materialen en producten.
 • Geen risico op beschadigingen: doordat een professionele reiniger altijd de juiste materialen, producten en technieken gebruikt, loop je geen risico op beschadigingen aan je zonnepanelen.
 • Grondig nazicht: terwijl een vakman je zonnepanelen reinigt, controleert hij meteen ook jouw zonnepanelen op zichtbare schade of defecten.
 • Geen veiligheidsrisico: je loopt geen risico op valgevaar. Ook een professional beperkt dit risico tot een minimum door gebruik te maken van geschikt veiligheidsmateriaal.

Op zoek naar een reinigingsbedrijf voor jouw zonnepanelen? Via onze offerteservice vind je eenvoudig zonnepaneel reinigers in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag.

 

Lees onder de foto meer over de prijs, aandachtspunten en FAQ.

reiniging zonnepanelen

 

Prijs zonnepanelen reinigen

Vaak rekent een reinigingsbedrijf een totaalprijs aan voor het reinigen van zonnepanelen. Reken hiervoor op gemiddeld € 100 à 150 (excl. btw). Andere bedrijven werken dan weer met een prijs per paneel. Hiervoor mag je rekenen op € 5 à 10 per paneel.

Benieuwd naar een prijs op maat? Vergelijk prijsvoorstellen van meerdere zonnepaneel reinigers in jouw regio via onze offerteservice.

 

 

Aandachtspunten bij het reinigen van zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen gaat schoonmaken, dan zijn er een aantal aandachtspunten waarmee je best rekening houdt voor een optimaal resultaat:

 

 1. Gebruik geen hogedrukreiniger

  Reinig je zonnepanelen nooit met een hogedrukreiniger, maar met een waterslang of een emmer water. Door de druk kan er immers water tussen de glasplaten en de zonnecellen terechtkomen, wat defecten kan veroorzaken aan je installatie.

 2. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen

  Schoonmaakmiddelen zijn in principe niet nodig om zonnepanelen te reinigen. Enkel wanneer je panelen zwaar vervuild zijn, is het aangeraden om een reinigingsmiddel specifiek voor zonnepanelen te gebruiken. Gebruik in elk geval nooit agressieve schoonmaakmiddelen om je zonnepanelen te wassen.

 3. Gebruik geen schuursponjes, schuurmiddelen, …

  Schuursponjes en schuurmiddelen kunnen krassen veroorzaken op de panelen. Vuil hecht zich makkelijker aan zonnepanelen met krassen, wat een negatief effect heeft op het rendement.

 4. Gebruik geen kraanwater

  Kraanwater bevat kalkdeeltjes die een kalklaagje kunnen achterlaten na de reiniging, wat een nadelig effect kan hebben op het rendement. Je reinigt je zonnepanelen daarom best met osmosewater of gedemineraliseerd water.

 

FAQ over zonnepanelen reinigen

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over het reinigen van zonnepanelen. Met specifieke vragen kan je terecht bij een ervaren zonnepaneel reiniger. • Wanneer kan je best je zonnepanelen reinigen?
  Zonnepanelen leveren het meeste op in de maanden april tot en met september. Om in de lente- en zomermaanden van een optimale opbrengst te genieten, laat je je zonnepanelen dus best schoonmaken aan het begin van de lente. ’s Ochtends of ’s avonds zijn de beste tijdstippen om je zonnepanelen schoon te maken. Dan schijnt de zon nog niet of niet meer te fel, waardoor je geen strepen krijgt op je zonnepanelen.


 • Kan je zonnepanelen reinigen met dreft?
  Het wordt sterk afgeraden om je zonnepanelen te reinigen met dreft, allesreiniger, groene zeep… Deze producten tasten de beschermende coating van de panelen aan. Dit heeft een nadelige invloed op het rendement van je zonnepanelen installatie.


 • Hoe vaak moet je zonnepanelen reinigen?
  Het volstaat om zonnepanelen jaarlijks of tweejaarlijks te reinigen. Hoe vaak je je zonnepanelen best schoonmaakt, hangt af van de mate van vervuiling. Woon je in een stofrijke omgeving? Dan kan het zijn dat je je zonnepanelen vaker zal moeten schoonmaken om van een optimaal rendement te blijven genieten. Ook wanneer de opbrengst van je zonnepanelen daalt, kan een reinigingsbeurt nodig zijn.


 • Heb je schoonmaakmiddel nodig om zonnepanelen te reinigen?
  Zonnepanelen kan je perfect reinigen zonder schoonmaakmiddel; dit wordt zelfs aangeraden. Voor het schoonmaken van zonnepanelen volstaan in principe lauwwarm osmosewater en een zachte doek of borstel. Zijn je zonnepanelen sterk vervuild en krijg je het vuil niet zomaar weg met gewoon water? Dan kan je een reinigingsmiddel gebruiken dat specifiek is ontwikkeld voor zonnepanelen. Gebruik in geen geval reguliere schoonmaakmiddelen of een schuurmiddel.

 

 

Zonnepanelen schoonmaken offertes ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend offertes en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen