Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)
Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)

Schaduw zonnepanelen! help daar gaat mijn rendement.

Schaduw zonnepanelen? Belangrijke vraag waar praktisch iedereen mee te maken heeft. Heeft schaduw op zonnepanelen invloed op de prestaties van mijn zonnepanelensyteem?

Jazeker, waarom?

De losse zonnepalen zijn in serie geschakeld. We noemen dit een string. Kleine systemen hebben meestal één string, grotere systemen 2, 3 of meerdere strZonnepanelen schaduw rendementsverliesings.

De prestatie van één string wordt bepaald door de zwakste schakel  in de ketting, ofwel het slechts presterende zonnepaneel van een string. Dat zijn de zonnepanelen met schaduw. In praktijk zal een klein beetje schaduw in de morgen of avond niet zoveel effect hebben. Echter schaduw die langere tijd op de zonnepanelen valt heeft wel degelijk een substantieel effect op de prestaties van het systeem. En dus is schaduw zonnepanelen funest.

Mocht u schaduw hebben over uw dak, dan is het altijd de vraag hoe de zonnepanelen het beste geplaatst kunnen worden. Dat kan door gebruik te maken van een computermodel. Die berekent de optimale lay-out van de zonnepanelen.

Hier een voorbeeld van de kringloopwinkel in Soest. Naast de zonnepalen staat een hoge paal die een groot deel van de dag over een groot aantal zonnepanelen schaduw geeft. De schaduw is niet veel, maar het veroorzaakte uiteindelijk wel een rendementsverlies van maar liefst 30%. Daarom hebben ze gekozen voor een Solar Power Optimizer (Femtogrid) die de zonnepanelen in parallel zet. Zodoende was het rendementsverlies slechts 5%.

 

Er zijn bedrijven die uw situatie in een 3D-model zetten en een schaduw-analyse kunnen maken. Zij kunnen exact uitrekenen welk rendementsverlies van toepassing is bij een bepaalde schaduw van bijvoorbeeld een hoge boom.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.