Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp verplicht bij grote renovatie vanaf 2022

Wil je in 2022 je woning ingrijpend renoveren? Dan moet je een minimale hoeveelheid aan hernieuwbare energie opwekken. Dat heeft de overheid in zowel Nederland als België beslist. De nieuwe regels vloeien rechtstreeks voort uit de EU-richtlijn Renewable Energy Directive II. Om welke verplichtingen gaat het precies? En wat betekenen ze voor jouw renovatieproject? We zetten het kort op een rij!

Ga snel naar:
Verplichting NL
Verplichting BE
Voordelen zonnepanelen
Vraag gratis offertes aan

 

Wat is nieuw in 2022?

Ben je in het bezit van een (oude) woning? En wil je die graag grondig renoveren? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de nieuwe maatregelen. Zo kan je je verbouwing volgens de regels aanpakken.

 

In Nederland…

In het Bouwbesluit 2012 en het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl) staan enkele belangrijke wijzigingen. Zo ben je vanaf 1 februari 2022 bij een ingrijpende energetische renovatie verplicht om te investeren in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen.

Lees hier meer over de situatie in Nederland in 2022.

 

In België…

Met ingang van 2022 heeft de overheid de EPB-eisen en de regels omtrent renoveren opnieuw aangescherpt. Zo is bv. het minimale E-peil voor bestaande woningen verhoogd (E60) als je een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) uitvoert.

Lees hier meer over de situatie in Vlaanderen in 2022.

verbouwen 2022

 

Nieuwe eisen in Nederland

In het Bouwbesluit 2012 en het Besluit Bouwwerken Leefomgeving staan nieuwe eisen rondom het opwekken van een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie met bv. zonnepanelen. Over welke veranderingen gaat het precies?

 

1. Wat houdt de verplichting in?

Volgens de nieuwe eis moet elke gerenoveerde woning verplicht een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie produceren. Je moet hieraan voldoen in de volgende situaties:

  • Bij ingrijpende renovaties…: dat is het geval wanneer je meer dan 25% van de totale oppervlakte van de bouwschil wil aanpassen, vernieuwen of vergroten. Een veelvoorkomend voorbeeld is de volledige vernieuwing van het dak of de gevel. In bepaalde gevallen is de woning hierdoor tijdelijk onbewoonbaar. Nieuwbouwwoningen moeten sinds 1 januari 2021 aan de BENG-eisen voldoen.
  • … wanneer de installatie deel uitmaakt van de ingrijpende renovatie: daaronder vallen centrale warmte- en/of koude-installaties, verwarming voor sanitair water, centrale ventilatie-units, elementen voor warmteafgifte, … Maakt dit geen deel uit van de renovatie? En heeft je huidige installatie nog een zekere technische of economische levensduur? Dan hoeft dit niet.

 

2. Over welke bronnen van hernieuwbare energie gaat het?

Vernieuw je als eigenaar tenminste 25% van de bouwschil én pas je daarbij het verwarmingssysteem aan? Dan val je onder de nieuwe regel. De beste oplossingen om aan deze minimumeis te voldoen zijn zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Deze zijn toekomstbestendig en voorzien je woning van het nodige wooncomfort.

De overheid heeft de nieuwe eisen voornamelijk gebaseerd op zonnepanelen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 15% van het dakoppervlak met zonnepanelen bedekt moet zijn om aan de minimumeis te beantwoorden. In de praktijk gaat het gemiddeld over 7 à 10 zonnepanelen bij particuliere woningen.

 

3. Zijn er uitzonderingen op de regel?

Er gelden enkele uitzonderingen op deze regel. Zo is hij niet van toepassing in de volgende situaties:

  • Bij gebouwen met gebruiksfuncties die gekenmerkt worden door een lage energievraag.
  • Wanneer het bouwwerk binnen 3 jaar na renovatie aangesloten wordt op een warmtenet.
  • Wanneer locatiegebonden omstandigheden of specifieke belemmeringen de invulling van de regel onmogelijk maken.
  • Wanneer de maatregelen niet binnen 10 jaar tijd terugverdiend kunnen worden. In dat geval moet de eis nog steeds gerealiseerd kunnen worden met maatregelen die wel binnen die terugverdientijd vallen.

 

BELANGRIJK: vraag professioneel zonnepanelen advies op maat

Theorie en praktijk liggen vaak ver uit elkaar. Wil je nu al verduurzamen en voor de start van je renovatie graag meer weten over de mogelijkheden en aandachtspunten bij het plaatsen van zonnepanelen? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een erkend installateur. Hij licht je graag verder in. Start hier je aanvraag.

 

Nieuwe eisen in België

Met het warmteplan zet de Vlaamse overheid sterk in op het verduurzamen van de warmteproductie en het vergroenen van energie(dragers). In Vlaanderen moet minstens 15 kWh per m² vloeroppervlakte uit 1 of meerdere hernieuwbare energiebronnen afkomstig zijn.

 

1. Nieuwe maatregelen in Vlaanderen

Met welke maatregelen moet je bij een verbouwing rekening houden in België sinds 2022?

  • Strenger E-peil (bij IER): plan je een ingrijpende energetische renovatie? Dan moet je sinds 2022 voldoen aan het lagere E-peil van E60 (i.p.v. E70). Hoe kan je dit bekomen? Door te focussen op betere isolatie en duurzame verwarmingsinstallaties. Bij nieuwbouwwoningen is dat zelfs E25 bij bouwaanvragen in 2022.
  • Duurzamer verwarmen: sinds 2022 is het verboden om nog stookolieketels te plaatsen bij ingrijpende energetische renovaties en nieuwbouwwoningen, ook als er geen aardgasaansluiting in je straat aanwezig is. Een goed alternatief vinden is dus een must. Vanaf 2023 is minimaal een hybride warmtepomp de norm bij nieuwbouw.
  • Capaciteitstarief: medio 2022 wordt de energierekening berekend aan de hand van het capaciteitstarief. Het is gebaseerd op de piek van je verbruik. Het principe is simpel: hoe meer je je verbruik spreidt, hoe minder je het net overbelast en hoe minder er op je factuur aangerekend wordt.
  • Renovatieplicht: voor niet-residentiële gebouwen gaat de verplichting al dit jaar in. Voor residentiële woningen is dat pas vanaf 2023. Anticipeer ruim op voorhand op deze verplichtingen om het totale kostenplaatje betaalbaar te houden.

 

2. Hoe kan ik aan deze nieuwe eisen beantwoorden?

Bepaalde maatregelen kan je relatief eenvoudig invullen. Wil je graag ingrijpend energetisch renoveren? Dan focus je beter op de volgende elementen:

  • Investeer in groene verwarmingsinstallaties: kies voor een (gas)condensatieketel of schakel meteen over op een hybride of volledig elektrische warmtepomp.
  • Isoleren: investeren in groene systemen heeft alleen zin als je woning grondig geïsoleerd is. Alleen zo kan die duurzaam opgewekte warmte niet ontsnappen langs een gebrekkig geïsoleerd dak, vloer of muren.
  • Zonnepanelen: dat een zonnepanelen-installatie een belangrijke schakel vormt in de energietransitie is niet nieuw. Wil je te hoge kosten door het capaciteitstarief omzeilen? Dan kan je met behulp van je installatie je verbruik nauwlettend monitoren en eventueel bijsturen tijdens de piekmomenten.

TIP: verduurzamen doe je niet alleen. Heb je interesse in zonnepanelen? Dan vertelt je installateur graag meer over de nieuwe regels en hij geeft je gratis advies op maat van jouw situatie. Contacteer vrijblijvend een installateur actief in je regio.

 

Waarom zijn zonnepanelen (nog steeds) een goed idee?

In de zoektocht naar duurzame manieren om je woning te verwarmen, spelen zonnepanelen nog steeds een sleutelrol. Vooral nu is het een interessante investering. Als we in 2050 onze woningen niet meer met fossiele brandstoffen mogen verwarmen, is groene elektriciteit dé oplossing:

  • Lagere energierekening: zonnepanelen zetten zonlicht om in groene stroom. Zo kan je efficiënt je elektriciteitsrekening verlagen. Zeker nu de energieprijzen de pan uit swingen.
  • Toekomstbestendige keuze: zonnepanelen zijn de energieleverancier van de toekomst. Fabrikanten zetten dan ook sterk in op de verdere ontwikkeling van modellen met een hoger rendement en een langere levensduur. Investeer je bovendien in een warmtepomp? Dan is het slim om deze te voeden met de groene stroom van je panelen.
  • Snelle terugverdientijd: de terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld tussen de 6 à 12 jaar voor gezinswoningen, afhankelijk van de grootte van je huishouden. Als je weet dat je zo’n 25 jaar van je installatie kan genieten, is het de investering meer dan waard.
  • Subsidies & premies: zowel in Nederland als België kan je de aanschafkosten van je installatie drukken met meerdere zonnepanelen subsidies en premies. Op voorwaarde dat je je panelen laat plaatsen door een erkend installateur.

 

Verduurzamen met zonnepanelen? Een installateur helpt je verder!

Zonnepanelen zijn op veel manieren interessant: het is een toekomstbestendige investering, je verlaagt er je energiekosten mee en je wekt op een groene, duurzame manier stroom op. Maar hoe ben je zeker van de juiste keuze? Je doet er goed aan om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende installateurs. Zo kan je de kosten drukken en geniet je van een kwalitatief eindresultaat.

Vrijblijvend zonnepanelen offertes vergelijken? Vul het gratis offerteformulier in, ontvang 2 à 3 offertes op maat en start gratis met vergelijken!

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs