Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Stijging energieprijzen: waarom gaat je stroomfactuur zo sterk omhoog?

De prijzen voor elektriciteit en gas blijven maar stijgen. Zo is dit jaar de energierekening van een gemiddeld huishouden met zo’n 360 euro toegenomen, en dit is waarschijnlijk pas het begin. Veel mensen zijn bang dat ze hun energierekening straks niet meer kunnen betalen. Waarom gaan de energieprijzen omhoog en wat kan je zelf doen om je energiekosten te verlagen?

Lees meer:
Hoe zit het met de huidige energieprijzen?
Hoe zijn energieprijzen opgebouwd?
Waarom nu zonnepanelen plaatsen?

 

 

Waarom stijgen de energieprijzen zo snel?

Er zijn meerdere redenen voor de snelle stijging van energiekosten. Onder meer de volgende factoren spelen een rol:

  • Verhoging van inkoopkosten: energieleveranciers kopen gas en elektriciteit in op de groothandelsmarkt. Die inkoopprijzen voor energie zijn flink gestegen en leveranciers rekenen deze kosten door aan de consument. Mensen met een variabel contract krijgen eerder te maken met deze hogere kosten dan mensen met een vast contract.
  • Veel vraag naar gas: de gasvraag is na de coronacrisis erg hoog, terwijl de reserves lager zijn dan voorheen. We zijn ook afhankelijker geworden van geïmporteerd en dus duurder gas.
  • Hoge prijs van steenkool en emissierechten: naast de hoge prijzen van steenkool lijken de dure emissierechten voor gas ook een effect te hebben op de energiekosten in 2021.
  • Stijging gasprijzen = stijging elektriciteitsprijzen: op dit moment is de elektriciteitsproductie nog altijd sterk afhankelijk van gas. Gascentrales zijn nodig om aan de grote vraag naar stroom te voldoen, vooral nu er relatief weinig is opgewekt door windmolens. Zolang gascentrales nodig zijn om elektriciteit op te wekken, stijgen elektriciteitsprijzen mee met de gasprijzen.

stijging energieprijzen

 

Hoe zit het met de huidige energieprijzen?

Een gemiddeld klein huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 1.400 m³ gas en zo’n 3.000 kWh elektriciteit. Rekening houdende met de prijsstijgingen van gas en elektriciteit gaan de energierekeningen een stuk hoger zijn dan voorheen. Zo is de gasprijs in enkele maanden tijd gestegen van € 0,75 naar € 1,25 per m³. En aangezien gas voor nu nodig is om genoeg elektriciteit op te wekken, heeft deze stijging ook een grote invloed op elektriciteitsprijzen.

 

Hoe zijn energieprijzen opgebouwd?

Een energierekening bestaat uit verschillende onderdelen. Uiteraard zijn er de kosten voor de energie zelf. Maar daarnaast bestaat een groot deel van je factuur uit leveringskosten, netbeheerkosten en tal van overheidsheffingen. De belangrijkste verwachting voor 2022 is dat de energiebelasting op gas zal stijgen en die op elektriciteit zal dalen.

 

Waarom nu zonnepanelen plaatsen?

Grote maatregelen van de overheid tegen de stijgende energieprijzen blijven (voorlopig) uit. Kortom, wil je je energiekosten efficiënt en snel inperken? Dan moet je zelf actie ondernemen. Een van de meest doeltreffende maatregelen is het investeren in zonnepanelen. Zo geniet je van…

  • Lagere energiefactuur: met zonnepanelen zet je zonlicht om in groene stroom. Idealiter wek je zelf evenveel elektriciteit op als je elektriciteit verbruikt. Het vergt een investering, maar op het einde van de rit maak je pure winst. Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen? Dan doe je er goed aan om zo snel mogelijk een vakman in te schakelen vanwege het groeiende tekort aan grondstoffen voor zonnepanelen.
  • Duurzame oplossing: zonnepanelen hebben een lange levensduur, stoten geen CO2 uit, zijn onderhoudsarm, … Met zonnepanelen draag je dus bij aan het milieu en je hebt weinig tot geen last meer van de wisselende prijzen voor elektriciteit.
  • Fiscale voordelen: de overheid ondersteunt mensen die investeren in zonnepanelen. Werk je samen met een erkende installateur? Dan maak je aanspraak op verschillende subsidies en financiële voordelen.
  • Meerwaarde voor woning: door zonnepanelen te plaatsen verhoog je de verkoopprijs van je woning, maar geniet je ook van een beter energielabel (NL) of hogere EPC-waarde (BE).

 

Geniet van een lagere energierekening met zonnepanelen

Je kan je energiekosten ook verlagen door minder energie te verbruiken, bv. door de verwarming vroeger uit te schakelen, de thermostaat lager te zetten, … Wil je echter evenveel comfort en toch minder betalen voor elektriciteit? Dan zijn zonnepanelen een goede investering. Via onze gratis offerteservice kom je snel in contact met meerdere erkende installateurs actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs