Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Uitstel capaciteitstarief in Vlaanderen: wat nu?

De Vlaamse energieregulator VREG heeft de invoering van het capaciteitstarief uitgesteld naar begin 2023. Oorspronkelijk moest die nieuwe berekening van de netkosten voor elektriciteit starten op 1 juli 2022. Vanwaar dat uitstel van het capaciteitstarief? En hoe kan je je verbruik van netstroom inperken tijdens piekmomenten? Je leest er hier meer over!

Lees verder:
Waarom uitstel capaciteitstarief?
Gevolgen van het capaciteitstarief
Hoe besparen met zonnepanelen?
Contacteer een erkende installateur

 

 

Wat is het capaciteitstarief nu ook alweer?

Neem je elektriciteit van het net? Dan betaal je daar netkosten voor. Met het nieuwe capaciteitstarief zal de VREG die netkosten anders berekenen dan vroeger. De nieuwe berekening verloopt als volgt:

  • Voor 80% op basis van verbruikspieken: de VREG wil vooral een overbelasting van het net vermijden (door warmtepompen, elektrische wagens, …). Daarom zal je dus meer netkosten betalen bij hoge verbruikspieken. Het komt er dus op aan om die pieken af te vlakken, bv. door te investeren in zonnepanelen met een thuisbatterij.
  • Voor 20% op basis van afgenomen stroom: ook het aantal kWh aan elektriciteit dat je van het net haalt, speelt nog een rol bij de berekening van je netkosten. Alleen telt dat totale verbruik nog slechts voor 20% mee in plaats van voor 100%.

Hoe kan ik mijn netkosten tot een minimum beperken? De meest efficiënte manier om te besparen op je volledige stroomfactuur zijn zonnepanelen (met eventueel een thuisbatterij). Benieuwd hoeveel jij kan besparen met zonnepanelen? Ontvang gratis advies op maat!

capaciteitstarief zonnepanelen

 

Waarom een uitstel van het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief moest in voege treden op 1 juli 2022, maar die invoering is nu uitgesteld naar begin 2023. De huidige nettarieven voor elektriciteit blijven dus van toepassing tot eind 2022.

Vanwaar nu dat uitstel van het capaciteitstarief? Zowel de netbeheerder Fluvius als de federatie van energiebedrijven geven aan dat een betrouwbare invoering op dit moment niet mogelijk is. Daarvoor zijn eerst meer testen van het systeem nodig. Die kwalitatieve implementatie moet volgens beide partijen wel mogelijk zijn tegen begin 2023.

 

Gevolgen van het capaciteitstarief

Wat betekent het capaciteitstarief nu voor jouw stroomfactuur? Dat hangt vooral van de verbruikspieken van je netstroom af:

 

  1. Kleine verbruikspieken = minder netkosten: kan je je stroomverbruik gelijkmatig spreiden zonder grote verbruikspieken? Dan zal je met het nieuwe capaciteitstarief ook minder netkosten betalen. Het komt er dus vooral op aan om niet meerdere energieverslindende toestellen (wasmachine, laadpaal, vaatwas, kookplaten, …) tegelijk te gebruiken.
  2. Grote verbruikspieken = meer netkosten: stuur je je warmtepomp, laadpaal, … niet slim aan? En gebruik je die tegelijk met andere energievreters als je wasmachine en droogkast? Dan zal je grote verbruikspieken krijgen en kan je het verschil voelen op je stroomfactuur door hogere netkosten.

 

Omzeil het capaciteitstarief met zonnepanelen!

Dankzij zonnepanelen moet je minder stroom van het net nemen. Gebruik je bv. overdag je wasmachine, droogkast, …? Of laad je je wagen op als de zon schijnt? Dan kan je efficiënt verbruikspieken met netstroom vermijden en omzeil je dus handig de mogelijke valkuil van het nieuwe capaciteitstarief.

Benieuwd naar een zonnepanelen-installatie op jouw maat? Een erkende installateur geeft je graag advies op maat in een verkennend, vrijblijvend gesprek. Gratis in contact komen met 2 à 3 erkende installateurs? Start hier je aanvraag!

 

Hoe maximaal besparen met zonnepanelen?

Laat je zonnepanelen leggen? Dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk groene stroom produceren om zo weinig mogelijk netstroom te gebruiken. Maar hoe kan je zorgen voor zo’n maximale opbrengst met jouw (toekomstige) installatie? De volgende factoren spelen een grote rol:

  • Uitgekiend legplan op je dak: met een legplan op maat zorgt een installateur ervoor dat je zonnepanelen zoveel mogelijk op het zuiden gericht zijn en hij let ook op de helllingsgraad. Panelen wekken namelijk het best stroom op bij een hellingshoek van 35 graden. Daarnaast zorgt hij er uiteraard ook voor dat er zo weinig mogelijk schaduwval op je panelen is.
  • Type en kwaliteit van de panelen: in de meeste gevallen zorgen monokristallijne en glas-glas zonnepanelen voor de grootste opbrengst, zeker als de ruimte op je dak beperkt is. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in kwaliteit. Panelen van een betrouwbare fabrikant zullen ook na 25 à 30 jaar nog een goed rendement leveren. Zo profiteer je optimaal van je installatie.
  • Vermogen op maat: idealiter kies je voor een installatie met een vermogen op maat van je stroomverbruik. Met een te laag vermogen wek je te weinig stroom op om je verbruik te dekken en bij een te groot vermogen betaal je een onnodig hoge aanschafprijs.
  • Onderhoud van je zonnepanelen: ook vuil, stof, vogelpoep, … kunnen de opbrengst van je zonnepanelen meer beïnvloeden dan je denkt. Daarom is het aangeraden om je panelen jaarlijks te reinigen. Heb je een plat dak? Dan kan je dat gerust zelf doen. Bij een hellend dak neem je beter geen risico’s en is het opportuun om een onderhoudscontract af te sluiten bij je installateur.

 

TIP: laat je adviseren door een erkende installateur!

Wil je zeker zijn van een optimale opbrengst van je zonnepanelen? Laat je dan zeker uitgebreid adviseren door een erkende installateur actief in je buurt. Die analyseert jouw dak, stroomverbruik, … en stelt dan een zonnepanelen-installatie op maat voor. En dat is niet alles… Zo’n expert plaatst je zonnepanelen ook volgens de regels van de kunst en is je vaste aanspreekpunt van dienst.

Installateurs in je buurt contacteren? Dat kan snel, eenvoudig en volledig vrijblijvend via het onderstaande offerteformulier:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs