Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Tekort aan grondstoffen voor zonnepanelen: hoe ernstig is de situatie in China?

Er is een nijpend tekort aan grondstoffen voor zonnepanelen in China. Het gaat niet langer alleen om glas, maar ook om silicium, chips, aluminium, enz. Het logische gevolg? De prijzen voor zonnepanelen stijgen en de wachttijden bij installateurs lopen op. Hoe ernstig is de situatie in China op dit moment en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst op korte termijn? En wat kan je als consument het best doen?

Lees meer:
Waar liggen de grootste tekorten qua grondstoffen?
Wat zijn de andere redenen voor duurdere zonnepanelen?
Wanneer kan ik het best zonnepanelen kopen?

 

 

Het effect van de coronapandemie

Net als in andere markten heeft de coronapandemie stevig ingehakt op de sector van de zonne-energie. De vraag naar zonnepanelen nam onverwacht sterk toe en ook het tekort aan verschillende grondstoffen voor die zonnepanelen steeg. Fabrikanten hadden dus weinig tot geen kans om tegemoet te komen aan de stijgende vraag op de markt.

Het gevolg laat zich raden. In China kunnen fabrikanten onvoldoende zonnepanelen produceren, de prijzen voor zonnepanelen-installaties stijgen en de wachttijden bij installateurs in Europa lopen op.

Wat kan ik als consument doen? Het ziet er niet naar uit dat de prijsstijgingen voor zonnepanelen snel zullen keren. Wil je nog zonnepanelen laten plaatsen tegen een democratische prijs? Dan neem je best zo snel mogelijk contact op met een installateur actief in je buurt via onze offerteservice.

grondstoffen zonnepanelen

 

Waar liggen de grootste tekorten qua grondstoffen?

De zonnepanelensector komt verschillende grondstoffen tekort op dit moment. Door de stijgende vraag naar glas-glas zonnepanelen ging het in 1e instantie vooral om glas, maar de problemen breiden zich nu uit naar andere grondstoffen voor zonnepanelen. Het gaat onder andere om:

  • Chips: de vraag naar chips is enorm in de meest uiteenlopende markten. Van auto’s tot smartphones en van zonnepanelen tot game consoles, overal zijn chips nodig. Al voor de uitbraak van het coronavirus was de vraag groter dan het aanbod. Naar verwachting zal deze achterstand nog minstens 2 jaar aanhouden. In de zonne-energie sector zijn deze chips vooral belangrijk voor omvormers.
  • Silicium: de meningen over de tekorten van silicium voor zonnepanelen zijn enigszins verdeeld. Sommige experts verwachten dat de tekorten nog max. 1 jaar zullen aanhouden. Andere vrezen dat de prijzen voor silicium nog langer zullen toenemen. Dat komt vooral door de stijgende vraag naar grootformaat panelen en bifaciale zonnepanelen. Dat zijn panelen met zonnecellen die aan beide kanten zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit.
  • Zilver: de prijs van zilver blijft snel stijgen door de grote vraag naar tablets, telefoons, medische apparaten én zonnepanelen. Zilver maakt anno 2021 zo’n 10% uit van de totale prijs van een zonnepaneel, ook al is de hoeveelheid zilver in zonnepanelen fors gedaald. De verwachting is dat de prijs van zilver de komende 10 jaar nog met zo’n 54% zal toenemen.

 

Wat zijn de andere redenen voor duurdere zonnepanelen?

Naast de grote tekorten aan grondstoffen zijn er nog meer redenen voor de prijsstijgingen van zonnepanelen. Waarom betaal je op dit moment meer voor zonnepanelen dan een tijdje geleden? Ook de volgende factoren spelen een rol:

 

Groeiende vraag

De vraag naar zonnepanelen is enorm. Van stijgende energieprijzen in Europa tot stroomtekorten in China, consumenten hebben steeds meer redenen om de overstap te maken naar rendabele, groene stroom. De verwachting is dat de verkoop van zonnepanelen in 2021 wereldwijd gelijk zal staan aan zo’n 165 gigawattpiek. In 2022 zal het zelfs gaan om ongeveer 190 à 210 gigawattpiek.

 

Hoge transportkosten

De transportkosten vanuit China zijn nu een stuk hoger dan normaal. Dit is vooral vanwege het tekort aan containers in China. Als gevolg van de coronapandemie steeg de Chinese export snel, maar bleef de import gelijk of was er zelfs sprake van een daling. China stuurt nu dus te veel zeecontainers weg. Daarnaast zijn er weinig boten, is er nog nauwelijks vliegverkeer en zitten treinen van Azië naar Europa helemaal volgeboekt.

 

Wanneer kan ik het best zonnepanelen kopen?

Ben je geïnteresseerd in zonnepanelen? Dan druk je de kosten behoorlijk door nú actie te ondernemen. Wellicht stijgen de prijzen nog een tijd en ontstaan grote wachttijden door het tekort aan grondstoffen. Kortom, wil je nog relatief snel en tegen een correcte prijs zonnepanelen plaatsen? Dan neem je liever vandaag dan morgen contact op met verschillende erkende installateurs actief in je buurt.

 

Vergelijk offertes en druk de kosten van zonnepanelen

Door gericht zonnepanelen offertes te vergelijken, kan je de kosten behoorlijk drukken. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Zo geniet je van een kwalitatief eindresultaat, vlotte plaatsing en prijzen op maat. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs