Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

SDE++ subsidie 2023 opent per 5 september

De openstelling van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++ subsidie) is bekend. Ondernemers kunnen vanaf 5 september tot en met 5 oktober 2023 de SDE++ aanvragen. Die subsidie is bedoeld voor bedrijven en (non-)profitorganisaties die grootschalig hernieuwbare energie opwekken. Lees in dit artikel meer over de nieuwe ontwikkelingen van de SDE++!

Ontdek snel meer:
Waarom liep SDE++ vertraging op?
Belangrijkste wijzigingen SDE++
Hoe SDE subsidie aanvragen?

 

 

Wanneer is de SDE++ 2023 openstelling?

Eerst zou de SDE subsidie voor zonnepanelen al opengaan in juni 2023. Dat ging echter niet door omdat minister Jetten nog geen toestemming van de Europese Commissie had voor enkele wijzigingen. Nu gaat de regeling open van 5 september tot en met 5 oktober 2023. In welke fase je je deze subsidie kan aanvragen, hangt af van de maximale subsidie-intensiteit:

 • Fase 1: open van 5 september 9u tot en met 11 september 17u (voor een maximale subsidie-intensiteit van € 90/ton CO2).
 • Fase 2: open van 11 september 17u tot en met 18 september 17u (voor een maximale subsidie-intensiteit van € 180/ton CO2).
 • Fase 3: open van 18 september 17u tot en met 25 september 17u (voor een maximale subsidie-intensiteit van € 240/ton CO2).
 • Fase 4: open van 25 september 17u tot en met 2 oktober 17u (voor een maximale subsidie-intensiteit van € 300/ton CO2).
 • Fase 5: open van 2 oktober 17u tot en met 5 oktober 17u (voor een maximale subsidie-intensiteit van € 400/ton CO2).

sde subsidie 2023 zonnepanelen

 

Waarom liep de SDE++ vertraging op?

In eerste instantie stond de openstelling gepland voor 6 juni tot en met 6 juli 2023. Die ging niet door omdat de Europese Commissie de nieuwe ontwikkeling van de ‘hekjes’ nog niet had goedgekeurd. De hekjes zorgen ervoor dat technieken die lagetemperatuurwarmte, hogetemperatuurwarmte en moleculen produceren meer kans maken op subsidie. De Europese Commissie heeft de wijziging nu goedgekeurd.

Daarmee komt een totaal budget vrij van 8 miljard euro. Dat bedrag is hoger dan oorspronkelijk was voorzien. In februari 2023 maakte Minister Jetten bekend dat de overheid 3 miljard euro extra subsidie vrijmaakt voor de SDE++.

BELANGRIJK: ook de bedragen van de SDE++ zijn gepubliceerd. Die zijn wel afhankelijk van veel factoren. Je vindt hier een uitgebreide tabel met de basis- en fasebedragen!

 

Belangrijkste wijzigingen SDE++

De SDE++ kent een aantal voorwaarden, die in de loop der jaren wel eens zijn veranderd om de subsidie-regeling te optimaliseren. Ook dit jaar zijn er een paar ontwikkelingen. We sommen ze voor je op:

 • Vermogensgrenzen: voor een aantal categorieën zon-PV op land en zonvolgend op land zijn de vermogensgrenzen veranderd. In de vorige openstellingsronde zat een vermogensknip op 15 MWp, die nu verhoogd is naar 20 MWp. Uit onderzoek bleek namelijk dat dit beter aansluit bij de grenzen van de netaansluitingen.
 • Geen productieplafond: vanaf dit jaar is er geen productieplafond meer voor het opwekken van hernieuwbare elektriciteit op land met windmolens en zonnepanelen. Bovendien vervalt ook het productieplafond voor de afvang en opslag van CO2.
 • Piekvermogen: pv-installaties met een vermogen van 1 megawattpiek mogen nog max. 50% van het piekvermogen terugleveren aan het elektriciteitsnet. De netaansluiting mag dus nog maar de helft van het piekvermogen van de zonnepanelen bedragen. Alleen voor de categorieën voor zonvolgende pv-systemen geldt dit niet, omdat die beter gebruik maken van de beschikbare netcapaciteit.

 

sde subsidie

 

Hoe SDE++ subsidie aanvragen?

Voldoe je aan de voorwaarden voor de SDE++ subsidie? Dan kan je een aanvraag doen om je project te realiseren. Hieronder vind je een stappenplan:

 1. Bepaal in welke fase je de subsidie aanvraagt

  Eerst moet je je subsidie-intensiteit bepalen. Afhankelijk daarvan kom je in een bepaalde fase terecht. Bijvoorbeeld: als je een subsidie-intensiteit hebt van € 150 per ton CO2, zit je in fase 2 en mag je de SDE++ aanvragen tussen 11 september en 18 september 2023.

 2. Verzamel de verplichte bijlagen

  Daarna verzamel je al de verplichte bijlagen zodat de aanvraag snel verloopt. Die bijlagen verschillen per techniek. Voor zonnepanelen moet je in de meeste gevallen een haalbaarheidsstudie, vergunningen, een toestemming van de locatie-eigenaar en een transportindicatie van de netbeheerder hebben.

 3. Dien je aanvraag in

  Vervolgens dien je je aanvraag in. Je kan al een concept aanmaken 2 weken voordat je aanvraagronde opengaat. Om toegang te krijgen tot het portaal, log je in met eHerkenning en dien je de aanvraag in.

 4. Wacht antwoord af

  In normale omstandigheden krijg je binnen 13 weken een brief met de melding of je de subsidie ontvangt. Als je aanvraag is goedgekeurd, mag je beginnen met de realisatie van je project. Is je aanvraag afgekeurd? Dan heb je nog 6 weken om bezwaar te maken.

 

 

TIP: laat je begeleiden door een erkende zonnepanelen installateur!

Een subsidie aanvragen kan overweldigend zijn. Onze erkende installateurs staan voor je klaar. Zij weten precies hoe je je subsidie-intensiteit berekent en welke documenten je nodig hebt. Vergelijk ook meerdere offertes zodat je zeker bent van een eerlijke prijs.

Op zoek naar vakmensen om je te helpen met je aanvraag? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met verschillende professionals in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs