Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Premie zonnepanelen België: wat met 2023?

Door de torenhoge stroomprijzen zijn zonnepanelen rendabeler dan ooit. Bovendien kan je de kosten van je investering drukken met meerdere financiële voordelen. Maar wat verandert er met die premies voor zonnepanelen in 2023? Wat heeft Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir allemaal beslist? We zetten het hier helder op een rijtje.

Lees meer:
Premie zonnepanelen 2023: wat verandert er?
Zijn zonnepanelen rendabel zonder een premie?
Hoe kies ik de beste zonnepanelen-installatie?

 

Premie zonnepanelen 2022: een kort overzicht

Wil je nog een premie voor zonnepanelen aanvragen in 2022? Dan kom je in aanmerking voor de volgende financiële voordelen:

  • Fluvius premie voor zonnepanelen: in 2022 bedraagt deze premie maximaal 1.500 euro. Concreet gaat het om 300 euro per kWp (bij installaties tot max. 4 kWp) en 150 euro per kWp (van 4 kWp tot 6 kWp). Let op: om te genieten van deze premiebedragen, moet je installatie wel geplaatst én gekeurd zijn voor 1 januari 2023.
  • Mijn VerbouwLening: behoor je tot 1 van de prioritaire doelgroepen van de Vlaamse overheid? Dan kan je de aankoop van zonnepanelen financieren met de Mijn VerbouwLening. Het gaat om een bedrag van 1.250 à 60.000 euro met een looptijd van 25 jaar. De intrest bedraagt 0%.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten voor de plaatsing van je zonnepanelen.
  • Retroactieve investeringspremie: had je al zonnepanelen voor 2021? En werd je financieel getroffen door het afschaffen van de terugdraaiende teller? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden deze premie aanvragen (bv. beschikken over een digitale meter). Deze premie garandeert een rendement van 5% op een gemiddelde investering.

Wil je een premie voor zonnepanelen aanvragen? Een erkende installateur informeert je uitgebreid over alle voorwaarden, bedragen, de aanvraagprocedure, … Bovendien bezorgt hij je alle documenten voor een correcte aanvraag. Kom vrijblijvend in contact met installateurs in je buurt!
Of lees alle up-to-date info rond zonnepanelen premies.

 

Premie zonnepanelen 2023: wat verandert er?

Een nieuw jaar, nieuwe wijzigingen in de premie voor zonnepanelen. In totaal investeert Minister Demir voor 2023 zo’n 36 miljoen euro in de zonnepanelen premie voor nieuwe installaties. Wat verandert er allemaal? Een kort overzicht:

  1. Halvering Fluvius zonnepanelen premie: Minister Demir heeft onherroepelijk beslist om deze premie te halveren van max. 1.500 euro naar max. 750 euro. Het gaat om 150 euro/kWp voor de eerste 4 kWp en 75 euro/kWp van 4 tot 6 kWp.
  2. Thuisbatterij premie stopt op 1 april 2023: deze premie stopt vroeger dan vooropgesteld. Enkel wie zijn thuisbatterij nog kan laten keuren tegen uiterlijk 31 maart 2023 kan deze subsidie nog aanvragen.
  3. Retroactieve investeringspremie blijft: ook in 2023 blijft deze zonnepanelen premie bestaan voor mensen die al panelen hadden voor 2021. Voor deze maatregel heeft Minister Demir in 2023 een kleine 26 miljoen euro gebudgetteerd.

 

Vanwaar die halvering van de zonnepanelen premie in 2023?

Van maximaal 1.500 euro in 2022 naar maximaal 750 euro in 2023… De halvering van de Fluvius premie voor zonnepanelen stond gepland en Minister Demir wijkt er niet van af. Haar grootste argument? De enorme rendabiliteit van zonnepanelen. De terugverdientijd van een gemiddelde installatie bedraagt namelijk minder dan 8 jaar. Bovendien is er een flink gestegen interesse in zonnepanelen door de hoge elektriciteitsprijzen.

Zelf zonnepanelen laten plaatsen? Laat je dan zeker adviseren door meerdere erkende installateurs actief in je buurt om merken, prijzen, uitvoertermijnen, … te kunnen vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

Zijn zonnepanelen rendabel zonder een premie?

Het antwoord op die vraag is een overduidelijke ‘Ja’. Meer zelfs, ook zonder premie zijn zonnepanelen nooit rendabeler geweest dan nu. Dat heeft te maken met de volgende factoren:

  • Torenhoge stroomprijzen: de stroomprijs per kWh is het afgelopen jaar verdubbeld van gemiddeld 25 eurocent naar zo’n 50 eurocent. Door die enorme stijging zijn zonnepanelen onontbeerlijk om je stroomfactuur binnen de perken te kunnen houden.
  • Erg korte terugverdientijd: de exploderende stroomprijzen zorgen ervoor dat je je investering in zonnepanelen sneller dan ooit terugverdient. In sommige gevallen bedraagt die terugverdientijd van zonnepanelen slechts 2,5 à 4 jaar. Zelfs zonder een premie voor zonnepanelen blijft deze terugverdientijd erg beperkt.
  • Hogere kwaliteit van panelen: door innovatieve technologieën gaan zonnepanelen steeds langer mee. Je mag rekenen op een gemiddelde levensduur van 25 à 40 jaar. Kortom, na die korte terugverdienperiode maak je pure winst gedurende vele jaren.
  • Democratische kostprijs: zonnepanelen blijven een betaalbaar project. De kwaliteit en levensduur van de panelen, de omvormers, … is toegenomen, maar de prijs is democratisch gebleven. Ook daardoor blijven zonnepanelen een rendabele investering.

 

premie zonnepanelen belgie

Hoe kies ik de beste zonnepanelen-installatie?

Simpel, door samen te werken met een erkende, ervaren zonnepanelen-installateur. Die analyseert jouw situatie en stelt dan een installatie op maat samen. Hij houdt daarbij o.a. rekening met:

  • Stroomverbruik: een installateur bekijkt het stroomverbruik van jouw huishouden en stelt daar het vermogen van je installatie op af. Hij houdt daarbij ook rekening met eventuele extra investeringen in de toekomst als een warmtepomp, een laadpaal voor een elektrische wagen, …
  • Oriëntatie van je dak: hoe meer de panelen gericht zijn op het zuiden, hoe groter de opbrengst aan groene stroom. Een installateur houdt daar uiteraard rekening mee bij de plaatsing. Naast die oriëntatie kijkt hij ook naar mogelijke schaduwvorming die het rendement van je panelen kan doen dalen.
  • Ruimte op je dak: ook bij een kleiner dak zijn zonnepanelen zeker mogelijk. Een vakman kiest dan voor panelen met groter individueel vermogen in Wattpiek. Zo zijn er minder panelen nodig om het vereiste totale vermogen te bereiken.
  • Hellingshoek: een hellingsgraad van 35 graden garandeert een optimaal rendement van je panelen. Vooral platte daken zijn ideaal, want dan kan de installateur die hellingshoek zelf bepalen.

De juiste keuze maken voor jouw zonnepanelen-installatie? Vergelijk dan zeker de voorstellen van meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, legplannen, uitvoertermijnen, … naast elkaar leggen. Je kan snel, eenvoudig en vrijblijvend offertes aanvragen door het onderstaande formulier in te vullen:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs