Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terugverdientijd zonnepanelen slechts 2,5 à 4 jaar

De stroomprijzen staan momenteel torenhoog. Die alsmaar stijgende energieprijzen hebben echter ook een positieve kant: de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen is op dit moment korter dan ooit. Vandaag ligt de gemiddelde terugverdienperiode op 2,5 à 4 jaar. Hoe meer de energieprijzen dus stijgen, hoe financieel interessanter het wordt om in zonnepanelen te investeren.

Lees meer:
Welke factoren beïnvloeden de terugverdientijd?
Hoe terugverdientijd zonnepanelen berekenen?
Waarom investeren in zonnepanelen?

 

 

Waarom is de terugverdientijd voor zonnepanelen zo kort?

De reden waarom de huidige terugverdienperiode voor zonnepanelen zo kort is, heeft alles te maken met de hoge energieprijzen. Door die alsmaar stijgende prijzen loont het meer dan ooit om zelf zonne-energie op te wekken. Zo bespaar je op 2 manieren:

 1. Lagere elektriciteitskost: doordat je met je zonnepanelen je eigen groene energie opwekt, moet je minder stroom van het net halen. En juist die kost is sterk gestegen in het voorbije jaar. Een jaar geleden betaalde je per afgenomen kWh nog 25 cent, terwijl dat nu al gestegen is naar 53 cent. Hoe hoger de prijs voor netstroom, hoe meer jij bespaart met zonnepanelen.
 2. Hogere terugleververgoeding: de resterende stroom die jij niet gebruikt, injecteer je op het net. En door de hogere energieprijzen, krijg jij voor die stroom dus ook een hogere vergoeding. Die vergoeding is in het voorbije jaar in Nederland bijvoorbeeld gestegen van 5 à 7 cent naar 29 cent.

terugverdientijd zonnepanelen

 

Welke factoren hebben nog een invloed op de terugverdientijd?

Naast de stroomprijzen hangt de terugverdientijd van zonnepanelen ook nog af van een reeks andere factoren. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 • Kostprijs & premies: het totale kostenplaatje van je zonnepanelen installatie speelt uiteraard ook een belangrijke rol in de terugverdientijd. Hoeveel je betaalt voor je installatie hangt af van hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen, van welk merk ze zijn, welk type dak je hebt… Van de totale kostprijs trek je dan nog de premies af waar je aanspraak op maakt.
 • Zonuren: door de klimaatverandering krijgen de zonnepanelen alsmaar meer zonuren. Hoe meer zonuren je panelen hebben, hoe hoger de opbrengst ervan zal zijn. Een hogere opbrengst leidt op zijn beurt dan weer tot een kortere terugverdienperiode.
 • Oriëntatie en hellingsgraad zonnepanelen: de rendabiliteit van zonnepanelen hangt samen met de hoeveelheid zonlicht die ze opvangen. Om zoveel mogelijk zonlicht te krijgen, zijn zonnepanelen het best gericht op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten. De meest optimale hellingsgraad voor je zonnepanelen is er een van 35 graden.
 • Kwaliteit en soort zonnepanelen: tot slot speelt ook de kwaliteit en het type zonnepanelen een belangrijke rol in de opbrengst ervan en dus in de terugverdientijd. Zo hebben monokristallijne zonnepanelen bijvoorbeeld een andere opbrengst dan glas-glas zonnepanelen.

 

Hoe terugverdienperiode zonnepanelen berekenen?

De terugverdienperiode van zonnepanelen wordt berekend op basis van de kostprijs van je zonnepanelen installatie en de jaarlijkse besparing die je ermee maakt:

 • Aanschafkosten: dit bereken je door de premies waarop je aanspraak maakt af te trekken van de totale kostprijs van je installatie.
 • Jaarlijkse besparing: om dit te kennen, vermenigvuldig je de jaarlijkse opbrengst van je zonnepanelen (in kWh) met de huidige energieprijs.

TIP: je kan de terugverdientijd van je installatie ook laten berekenen door een specialist. Kom in contact met erkende installateurs in jouw buurt.

 

Waarom zijn zonnepanelen zo’n interessante investering?

Naast een steeds kortere terugverdientijd hebben zonnepanelen ook nog een aantal andere belangrijke voordelen. We zetten ze even op een rijtje:

 • Besparen op energiekosten: met zonnepanelen kan je in je eigen energiebehoeftes voorzien. Het is elektriciteit waarvoor je niet hoeft te betalen. Daardoor ben je dus ook minder afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen, wat vooral met de huidige torenhoge prijzen een groot voordeel is.
 • Stabiele prijs zonnepanelen: de prijs van zonnepanelen is over het algemeen tijdens de laatste jaren vrij stabiel gebleven. Zonnepanelen worden dus niet duurder, terwijl de levensduur wel langer en de terugverdienperiode korter wordt.
 • Financiële voordelen: laat je zonnepanelen installeren door een erkende installateur? Dan kan je ook aanspraak maken op premies en andere financiële voordelen.
 • Goed voor het milieu: het spreekt natuurlijk voor zich dat je met zonnepanelen ook een steentje bijdraagt aan het klimaat. Zonnepanelen wekken namelijk energie op zonder fossiele brandstoffen. Er komt dus ook geen CO2 vrij bij dit proces.
 • Waardevermeerdering van woning: met een zonnepanelen installatie hangt ook een sterke waardevermeerdering van je woning samen. Dat komt omdat de verkoopprijs van je woning stijgt en je woning een hoger energielabel of betere EPC-score krijgt.

 

CONCLUSIE: zonnepanelen zijn meer dan ooit een interessante investering!

Dankzij de sterk stijgende energieprijzen en korte terugverdienperiode zijn zonnepanelen meer dan ooit interessant om te plaatsen. Laat je dat doen door een erkend installateur? Dan geniet je ook nog van advies op maat en een kwaliteitsvolle plaatsing.

Vrijblijvend meerdere offertes vergelijken? Via onze offerteservice brengen we je in contact met verschillende installateurs in jouw buurt. Zo kan jij prijzen, uitvoertermijnen, adviezen… vergelijken. Interesse? Vul dan zeker het onderstaande offerteformulier in:

 

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs