Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afbouw salderingsregeling: hoe gaat het verder?

De afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen is momenteel een veelbesproken onderwerp. Het wetsvoorstel over de salderingsregeling dat op tafel ligt, heeft zowel voor- als tegenstanders. Maar wat is nu het huidige plan van de Nederlandse overheid rond de afbouw van de saldering? En wat betekent dat als je zonnepanelen wil kopen?

Ontdek snel meer:
Wat omvat het wetsvoorstel voor de salderingsregeling?
Waarom nu zonnepanelen kopen?
Wat na de salderingsregeling in 2031?
Ontvang gratis advies van een erkende installateur

 

 

Afbouw salderingsregeling: verschillende standpunten

In de Tweede Kamer loopt al sinds vorig jaar een debat rond het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Het huidige wetsvoorstel lokt gemengde reacties uit. Sommige partijen pleiten voor een versnelde afbouw, terwijl anderen het niet eens zijn met de plannen van de overheid. Een kort overzicht van de standpunten:

  • Autoriteit Consument & Markt (ACM): de toezichthouder ACM steunt het plan van de overheid om de salderingsregeling af te bouwen. Volgens ACM zorgt dit financiële voordeel voor extra kosten bij mensen zonder zonnepanelen. Bovendien zou het salderen ook een efficiënter gebruik van het stroomnet en het gebruik van thuisbatterijen in de weg staan.
  • Consumentenbond: volgens de Consumentenbond moet salderen mogelijk blijven. Zij vinden dat de kosten namelijk absoluut opwegen tegen de voordelen: het stimuleren van zonnepanelen plaatsen en de noodzakelijke energietransitie.
  • Netbeheerders: volgens de netbeheerders leidt de salderingsregeling tot een grotere ongelijkheid tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen. Zij halen aan dat de energierekening betaalbaar moet blijven voor iedereen, ook voor mensen die geen zonnepanelen hebben. Bovendien zouden zonnepanelen geen overheidsstimulans meer nodig hebben vanwege hun grote rendabiliteit.
  • Vereniging van Nederlandse gemeenten: net als de Consumentenbond willen de Nederlandse gemeenten graag de salderingsregeling voor zonnepanelen behouden. Ze halen onder meer aan dat er eerst een goed alternatief voor het salderen moet zijn: een verplichte terugleververgoeding voor alle energieleveranciers. Die regeling is er namelijk nog niet.

Advies op maat van een zonnepanelen-installateur? Een erkende vakman vertelt je graag meer over de huidige salderingsregeling. Zo weet je meteen waar je aan toe bent als je zonnepanelen koopt. Start je aanvraag hier!

afbouw salderingsregeling

 

Wat omvat het wetsvoorstel voor de salderingsregeling?

De Nederlandse overheid wil de salderingsregeling voor zonnepanelen afbouwen vanaf 2025. Hoe ziet de situatie voor en na 2025 er dan concreet uit?

 

Salderen met zonnepanelen voor 2025

Volgens het huidige wetsvoorstel rond de salderingsregeling kan je nu tot 31 december 2024 100% salderen met je zonnepanelen. Dat betekent dat je evenveel krijgt voor je teruggeleverde stroom als je betaalt voor de stroom die je van het net haalt. Verbruik je bv. 3.500 kWh aan stroom per jaar, maar produceer je ook 3.500 kWh met je panelen? Dan betaal je dus helemaal niks voor je elektriciteit.

 

Salderen met zonnepanelen na 2025

Volgens het plan van de Nederlandse overheid rond de afbouw van de salderingsregeling zou het salderingspercentage op 1 januari 2025 direct zakken naar 64%. Daarna is het de bedoeling om dat percentage verder af te bouwen in 6 jaar tijd, tot het salderen uiteindelijk stopt in 2031. Een tabel met de salderingspercentages voor de komende jaren:

Kalenderjaar Salderingspercentage
2023100%
2024100%
202564%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
20310%

 

Waarom nu zonnepanelen kopen?

Investeer je nu in zonnepanelen? Dan kan je nog even 100% van je opgewekte stroom wegstrepen tegen je afgenomen stroom. Daardoor ligt de terugverdientijd van je installatie nog lager. Ook daarna profiteer je bovendien nog van de salderingsregeling. Al ligt het salderingspercentage na 2025 dus elk jaar lager. Daarnaast zijn zonnepanelen ook om de volgende redenen een uitstekende investering:

  • Stijgende kwaliteit en levensduur: de technologie staat niet stil. Fabrikanten blijven investeren in de kwaliteit van hun panelen, waardoor het rendement en de levensduur steeds hoger liggen. Zo gaan hoogwaardige glas-glas panelen al tot 40 à 50 jaar mee.
  • Gewapend tegen schommelende stroomprijzen: de afgelopen 2 jaar hebben jammer genoeg bewezen dat de stroomprijs per kWh flink kan stijgen in korte tijd. Met zonnepanelen op je dak ben je veel beter beschermd tegen zulke plotse prijsschommelingen.
  • Andere subsidies & financiële voordelen: naast de salderingsregeling zijn er nog verschillende zonnepanelen subsidies en andere financiële voordelen. Denk maar aan de Energiebespaarlening, lokale subsidies, …
  • Goed voor het milieu: zonnepanelen zijn een sleutelelement in de energietransitie die de klimaatopwarming moet tegengaan. Door groene stroom te gebruiken, moet je namelijk minder grijze stroom van het net halen. Dat is elektriciteit die is opgewekt met fossiele brandstoffen (bv. door gascentrales).

Nog zo lang mogelijk profiteren van de salderingsregeling? Vergelijk dan nu gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen van erkende installateurs via onze offerteservice.

 

salderingsregeling afbouw

 

Wat na de salderingsregeling in 2031?

Volgens de voorgestelde saldering afbouw zal het vanaf 2031 niet langer mogelijk zijn om groene stroom te salderen. Zijn zonnepanelen vanaf dan minder rendabel? Absoluut niet, het komt er gewoon meer op aan om je groene stroom te verbruiken op het moment dat de zon schijnt. Zo moet je minder stroom van het net halen en ligt je energierekening ook lager. Enkele tips:

  • Gebruik je huishoudelijke apparaten zoveel mogelijk overdag. Dat kan met timers of Smart Home oplossingen. Of gewoon als je thuis werkt natuurlijk.
  • Heb je een elektrische boiler? Zorg ervoor dat die het water overdag opwarmt.
  • Heb je een elektrische auto? Laad die zoveel mogelijk overdag op en investeer in een slimme laadpaal die gebruik maakt van zonne-energie.

 

TIP: investeer in zonnepanelen mét een thuisbatterij!

Een andere efficiënte manier om meer van je opgewekte stroom te verbruiken, is een thuisbatterij. Met zo’n accu sla je overtollige groene stroom op om die ’s avonds en ’s nachts te gebruiken. Kortom, wil je voorbereid zijn op het einde van de salderingsregeling binnen enkele jaren? Dan kan investeren in een zonnepanelen-installatie met een thuisaccu een optie zijn!

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een erkende installateur stemt je zonnepanelen en je accu feilloos op elkaar af. Zo ben je zeker van een efficiënt systeem voor een correcte prijs. Ontvang gratis advies op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs