Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kleinschaligheidsaftrek 2024 [Overzicht]

Ondernemers die investeren in bepaalde bedrijfsmiddelen (bv. zonnepanelen) kunnen een beroep doen op de investeringsaftrek. Zo moeten ze minder inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Er zijn verschillende types investeringsaftrek beschikbaar, waarvan de meest algemene regeling de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is. Ontdek hier meer over de KIA regeling.

Ga snel naar:
Voorwaarden KIA subsidie
Hoe werkt de KIA regeling?
Hoe de KIA aanvragen?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is de kleinschaligheidsaftrek (KIA)?

Om investeringen in bedrijfsmiddelen te stimuleren, heeft de overheid de KIA in het leven geroepen. Dit is een extra aftrekpost op de fiscale winst voor investeringen in algemene bedrijfsmiddelen. Hierdoor betaal je als ondernemer minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Dankzij deze aftrekregeling kan je een deel van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van je winst.

Welk KIA percentage in 2024? Het percentage van het aftrekbare bedrag is afhankelijk van hoeveel je hebt geïnvesteerd dat boekjaar. Wil je meer info over de KIA voor zonnepanelen? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende zonnepanelen installateur.

kia belastingdienst

 

Welke voorwaarden voor de KIA subsidie?

Wanneer kan je als ondernemer genieten van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek? Je maakt aanspraak op dit fiscale voordeel als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: de KIA is voor ondernemers die investeren in algemene bedrijfsmiddelen. Ook bij een samenwerkingsverband, bv. een vennootschap onder firma of een maatschap, kan je van de aftrek profiteren, maar dan wordt die op een specifieke manier verdeeld onder de verschillende partijen.
 • Welke bedrijfsmiddelen: duurzame installaties (bv. zonnepanelen, warmtepompen,…), bedrijfsvoertuigen, computers en andere technologieën, kantoormeubelen,… komen in aanmerking voor de KIA subsidie. Aankopen zoals particuliere woningen, grond, huisdieren, producten bestemd voor verhuur of gebruik in het buitenland, en personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer vallen uit de boot.
 • Bedrag van de investering: het meldingsbedrag van de investering ligt tussen de € 2.801 en 387.580. Dat is dan ook de uiterste bovengrens van het investeringsbedrag, daarboven vervalt de investeringsaftrek. Elk bedrijfsmiddel heeft een minimale investeringskost van € 450. Een tablet van € 400 telt dus niet mee.
 • Grootte van het aftrekbare bedrag: de hoogte van de KIA hangt af van de gemaakte kosten voor de investeringen in bedrijfsmiddelen en wordt op basis van enkele vaststaande percentages berekend. Lees er meer over bij de werking van de KIA.

LET OP: wanneer je het bedrijfsmiddel binnen de 5 jaar opnieuw verkoopt of schenkt bestaat de kans dat je een gedeelte van de aftrek moet terugbetalen. Dit noemt men de desinvesteringsbijtelling.

 

Zonnepanelen plaatsen op het dak van je onderneming?

Wil je als ondernemer graag investeren in zonnepanelen? Dan kan je de aanschafkosten van je installatie ook aangeven bij de KIA. Ben je benieuwd of je ook in aanmerking komt voor andere zakelijke subsidies zoals de SDE++, de EIA-subsidie, …? En wil je weten of je deze kan combineren? Dan kan je terecht bij een ervaren installateur. Hij geeft je graag advies op maat van jouw situatie.

Erkende installateurs contacteren? Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offertedienst.

 

Hoe werkt de kleinschaligheidsaftrek?

Dankzij de KIA regeling betaal je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Maar hoe kan je berekenen wat je fiscale winst is? Een concreet voorbeeld: je investeert € 50.000 in bedrijfsmiddelen, bv. zonnepanelen, en je fiscale winst in 2024 bedraagt € 230.000. Dat kan je de KIA berekenen als volgt:

 

STAP 1 = bedrag opzoeken in KIA tabel

Wil je weten welk percentage of bedrag je van je investering kan aftrekken? Dan kan je het opzoeken in onderstaande tabel:

Bedrag investeringBedrag KIA (2024)
< € 2.8000%
€ 2.801 tot 69.76528%
€ 69.766 tot 129.194€ 19.535
€ 129.195 tot 387.580€ 19.535 - 7,56%
van deel investeringsbedrag boven € 129.195
> € 387.5800%

Je ziet dat de aftrek voor hogere bedragen lager wordt. De overheid wil juist kleine(re) ondernemingen een duwtje in de rug geven omdat die over het algemeen minder in bedrijfsmiddelen investeren.

 

STAP 2 = belastbaar bedrag berekenen

Als je voor € 50.000 investeert in bedrijfsmiddelen, bedraagt de investeringsaftrek 28% van het totale investeringsbedrag (50.000 x 0,28 = 14.000). Trekken we dat bedrag af van je totale fiscale winst in 2023? Dan komen we uit op een belastbaar bedrag van € 216.000 in plaats van de oorspronkelijke € 230.000.

 

STAP 3 = voordeel KIA berekenen

Het vennootschapsbelastingstarief bedraagt momenteel 25,8% (boven € 200.000 fiscale winst). Hoeveel bedraagt de betaalde vennootschapsbelasting dan met en zonder KIA? We rekenen het voor je uit:

Aankoop bedrijfsmiddelen zonder KIAAankoop bedrijfsmiddelen met KIA
Berekening230.000 x 0,258 = 59.340 216.000 x 0,258 = 55.728
Betaalde belasting€ 59.340 € 55.728

BELANGRIJK: heb je zonnepanelen gekocht, maar zijn ze nog niet geplaatst op het moment van de aangifte? Betaal dan in ieder geval minstens 25% van de nog niet in gebruik genomen investering binnen 12 maanden na het aangaan van de aankoopverplichting. Anders dreigt de KIA regeling te vervallen.

 

CONCLUSIE = belastingvoordeel van € 3.612 dankzij KIA

Hoeveel bedraagt het fiscale voordeel dankzij de KIA in dit voorbeeld? Dat bereken je eenvoudig door het ene belastingbedrag af te trekken van het andere: 59.340 – 55.728 = 3.612. In dit geval bedraagt het belastingvoordeel dankzij de kleinschaligheidsaftrek dus € 3.612.

Wil je zonnepanelen kopen en deze aangeven via de KIA? Je kan terecht met al je vragen bij een gecertificeerde zonnepanelen installateur actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

 

Hoe de KIA aanvragen?

De aanvraag van de KIA moet gebeuren in het jaar dat de investering plaatsvond. Alle investeringen over het ganse boekjaar worden dan samen gerekend. Als je je inkomstenbelasting opgeeft, is er een aparte categorie waarin de KIA wordt genoemd. In dit veld vul je alle bedrijfsmiddelen in waarin je hebt geïnvesteerd en die in aanmerking komen voor de KIA. De Belastingdienst rekent uit waar je recht op hebt.

TIP: heb je aan het einde van het boekjaar net iets minder dan € 2.801 geïnvesteerd? Dan is het aantrekkelijk om nog een (kleine) investering te doen. Dreig je daarentegen de maximale investeringsgrens te overschrijden? Stel dan je investering uit naar volgend jaar.

 

kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2022

 

Veelgestelde vragen KIA subsidie

Wil je zonnepanelen aankopen en vraag je je af of deze investering valt onder de KIA regeling? Misschien heb je nog andere vragen over de kleinschaligheidsaftrek? Hiervoor kan je altijd terecht bij een erkende installateur actief in je buurt. Die informeert je graag verder. Ondertussen vind je hieronder enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden:  • Welke andere soorten investeringsaftrek bestaan er nog?

   Naast de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan je genieten van 3 andere typen investeringsregelingen voor de aanschaf van zonnepanelen: de milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige Afschrijving Milieu-investering (VAMIL) en de Energie-investeringsaftrek (EIA). Het spreekt voor zich dat je niet al deze voordelen met elkaar kan combineren voor dezelfde bedrijfsmiddelen. Een installateur weet welke investeringsaftrek je het beste kiest. Kom in vrijblijvend in contact met professionals uit jouw regio.  • Kan ik de KIA combineren met de EIA?

   Ja, dat is geen probleem. Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) krijg je meteen een voordeel als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en/of in duurzame energie. Zonnepanelen vallen hier perfect onder, op voorwaarde dat ze op de Energielijst staan. Het meldingsbedrag ligt tussen de € 2.500 en € 136 miljoen. Je kan hiermee 45,5% extra aftrekken van je fiscale winst.

   TIP: wil je hierover graag meer weten? Contacteer dan een ervaren installateur. Hij helpt je met plezier verder. Vul het contactformulier in.  • Welke andere zakelijke zonnepanelen subsidies bestaan er nog?
   Investeer je als onderneming in zonnepanelen? Dan kan je naast de verschillende types investeringsaftrek ook nog profiteren van andere financiële voordelen: de SDE++ subsidie, de ISDE voor zakelijke gebruikers en de Salderingsregeling. Lees meer over de verschillende zakelijke subsidies voor zonnepanelen in 2024.


  • Zijn zonnepanelen ook een goede investering zonder de KIA?
   Zonnepanelen worden steeds belangrijker. Door je stroom duurzaam te produceren, verlaag je je energierekening én draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Lees in dit artikel meer over de uiteenlopende voordelen van zonnepanelen.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs