Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Energie-investeringsaftrek 2024 [Overzicht]

Investeer je als ondernemer in zonnepanelen? Dan maak je aanspraak op meerdere financiële voordelen. Zo is er naast de SDE++ subsidie ook de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dankzij dit type investeringsaftrek betaal je veel minder inkomsten- of vennootschapsbelasting als je kiest voor zonnepanelen of andere energiebesparende bedrijfsmiddelen. In dit artikel ontdek je meer over deze EIA subsidie!

Ga snel naar:
Voorwaarden EIA subsidie
Hoe werkt de EIA regeling?
Hoe de EIA aanvragen?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is de Energie-investeringsaftrek (EIA)?

Wil je als ondernemer investeren in zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen? Dan kan je gebruik maken van de EIA subsidie om minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen. Dankzij deze fiscale aftrekregeling mag je op basis van je gemaakte kosten een extra bedrag aftrekken van je winst naast je gebruikelijke afschrijving. Zo verlaag je je fiscale winst!

Welk EIA percentage in 2024? Voor 2024 gaat het om 40% van de investeringskosten. Wil je meer info over de EIA voor zonnepanelen? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende zonnepanelen-installateur actief in je buurt!

eia subsidie

 

Welke voorwaarden voor de EIA subsidie?

Wanneer kom je als ondernemer in Nederland in aanmerking voor de EIA regeling? Je moet onder meer voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Voor wie: de energie-investeringsaftrek is beschikbaar voor alle ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Hetzelfde geldt voor een overheidsorganisatie, stichting of vereniging. Particulieren kunnen dan weer niet gebruikmaken van de EIA regeling.
 • Energielijst: om te profiteren van de EIA subsidie moet je investeren in energiebesparende maatregelen die op de Energielijst staan. Denk bv. aan een warmtepomp, HR-glas én zonnepanelen. Die bedrijfsmiddelen moeten ook voldoen aan alle eisen van die Energielijst.
 • Bedrag van de investering: het meldingsbedrag per bedrijfsmiddel is minstens € 2.500 (aanschafkosten, voortbrengingskosten, kosten voor energie-advies, …).
 • Melding van de investering: je moet je investering melden binnen de 3 maanden nadat je de investeringsverplichting bent aangegaan (voor de aanschafkosten). Dat kan via het online loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

TIP: laat je adviseren door een zonnepanelen-installateur!

Wil je profiteren van de EIA voor zonnepanelen en andere mogelijke zakelijke subsidies als de SDE++, …? Ben je benieuwd naar welke subsidies je kan combineren en welke niet? Een erkende zonnepanelen-installateur geeft je graag advies op maat van jouw situatie.

Erkende installateurs contacteren? Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Hoe werkt de EIA regeling?

Dankzij de Energie-investeringsaftrek betaal je minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Maar hoe gaat die regeling nu precies in zijn werk? Een concreet voorbeeld: stel dat je voor € 50.000 investeert in energiebesparende maatregelen en je fiscale winst in 2023 bedraagt € 400.000. Dan kunnen we de besparing dankzij de EIA als volgt berekenen:

 

STAP 1 =  belastbaar bedrag berekenen

Dankzij de EIA regeling kan je je fiscale winst doen dalen. Daarvoor vermenigvuldigen we gewoon de groene investeringskost met het EIA-percentage van 40%: € 50.000 x 40% = € 20.000. Trekken we dat bedrag af van je totale fiscale winst in 2024? Dan komen we uit op een belastbaar bedrag van € 380.000 in plaats van de oorspronkelijke € 400.000.

 

STAP 2 = voordeel EIA berekenen

Het vennootschapsbelastingtarief (vanaf € 395.000 fiscale winst) is momenteel 25,8%. Hoeveel bedraagt de betaalde vennootschapsbelasting dan met en zonder de EIA? We zetten het op een rij in deze tabel:

Duurzame investeringen zonder EIADuurzame investeringen met EIA
Berekening400.000 x 25,8% = 103.200380.000 x 25,8% = 98.040
Betaalde belasting€ 103.200€ 98.040

 

CONCLUSIE = belastingvoordeel van € 5.160 dankzij EIA

Hoeveel bedraagt het belastingvoordeel dankzij de EIA in dit voorbeeld? Daarvoor moeten we enkel het ene belastingbedrag aftrekken van het andere: 103.200 (zonder EIA) – 98.040 (met EIA) = 5.160. Kortom, in dit geval bedraagt het belastingvoordeel dankzij de Energie-investeringsaftrek dus 5.160 euro.

Meer weten over de EIA voor zonnepanelen? Met al je verdere vragen kan je terecht bij een professionele zonnepanelen-installateur actief in je buurt.

 

Hoe de EIA aanvragen?

Als ondernemer de EIA aanvragen kan via het online loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan met eHerkenning (minimaal niveau 2+). Via deze site kan je je aanvraag ook vlot opvolgen. Normaal ontvang je de beslissing per brief binnen de 8 weken na je aanvraag. Heb je de EIA-verklaring ontvangen? Dan verwerk je die gewoon in je belastingaangifte.

TIP: een erkende installateur kan je helpen bij de EIA-aanvraag voor je zonnepanelen. Bovendien bezorgt hij je ook de nodige documenten voor een correcte aanvraag. Ontvang gratis advies op maat.

 

eia zonnepanelen

 

FAQ EIA subsidie

Heb je nog vragen over de EIA subsidie en zonnepanelen? Dan kan je altijd terecht bij een erkende installateur actief in je buurt. Hieronder zetten we ook alvast enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden kort op een rij: • Kan ik de EIA subsidie combineren met de ISDE voor zakelijke gebruikers?
  Neen. Voor een energiebesparend bedrijfsmiddel is de ISDE en EIA combineren niet mogelijk. Kortom, geniet je bv. al van de ISDE voor een bepaalde duurzame maatregel? Dan kan je daarvoor geen melding voor de EIA indienen bij de RVO.


 • Welke andere soorten investeringsaftrek zijn er?

  Naast de EIA kan je voor zonnepanelen ook nog gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Kleinschaligheidsaftrek (KIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL). Let op: het is uiteraard niet mogelijk om al deze fiscale voordelen met elkaar te combineren. Zo moet je bv. sowieso kiezen tussen de MIA of de EIA als het over zonnepanelen gaat.

  TIP: je bespreekt best met je zonnepanelen-installateur welke investeringsaftrek de beste keuze is voor jouw bedrijf. Ontvang gratis advies op maat bij een installateur actief in je buurt. • Kan ik de EIA regeling cumuleren met de Kleinschaligheidsaftrek (KIA)?
  Ja, dat is mogelijk. Net als de EIA moet ook de KIA ondernemers stimuleren om te investeren in bedrijfsmiddelen. Ligt je investeringsbedrag ergens tussen € 2.401 en € 59.939? Dan kan je dankzij de KIA tot maximaal 28% van je investering in bv. zonnepanelen extra aftrekken van je fiscale winst.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs