Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vanaf 1 januari 2023: btw-nultarief zonnepanelen

UPDATE 01/01/2023: In april 2022 opende Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingsdienst) een internetconsultatie met betrekking tot de toepassing van een btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen. Sinds 1 januari 2023 valt de btw op zonnepanelen in Nederland volledig weg. Wat zijn de voorwaarden? En wat betekent dit voor jouw investering? Je ontdekt het hier of in ons complete artikel rond de btw-regeling op zonnepanelen.

Lees snel verder:
Voorwaarden btw-nultarief
Waarom invoering 0% btw?
Zijn zonnepanelen rendabel?
Contacteer een installateur!

 

 

0% btw op zonnepanelen… wat betekent dat?

EU-lidstaten mogen sinds december 2021 het btw-nultarief op zonnepanelen toepassen. Om te achterhalen hoe dit voorstel in Nederland onthaald zou worden, liep van april 2022 tot eind mei een internetconsultatie. Deze resultaten zullen samen met de budgettaire haalbaarheid van het plan bepalen dat particulieren niet langer btw hoeven te betalen bij de aankoop en plaatsing van een zonnepanelen-installatie.

Het huidige btw-tarief op zonepanelen is nog steeds 21%. Gelukkig kunnen particulieren in dit geval wel genieten van de btw-teruggaaf. Daarmee is het mogelijk om die 21% btw volledig terug te vorderen van de Belastingdienst. Een middelgroot gezin bespaart zo tussen de € 700 à 1.000 op zijn installatie. Indien het btw-nultarief wordt goedgekeurd, valt dit voordeel uiteraard weg.

Meer weten over de invloed van het btw-nultarief op je aankoop? Contacteer dan een ervaren installateur. Hij beantwoordt met plezier al je vragen. Kom gratis in contact via ons aanvraagformulier.

btw nultarief zonnepanelen

 

Voorwaarden btw-nultarief voor zonnepanelen

Stel nu dat het verdict omtrent deze beslissing positief is. Hoe ziet die nieuwe regeling er dan precies uit? En voor wie zal dit nultarief gelden? Een overzicht:

  • Voor wie? De regeling is er voor alle particulieren die een zonnepanelen-installatie willen aanschaffen. Dit is ook interessant voor woningcorporaties en huurondernemers. Het verlaagd tarief is zowel op de aankoop als de installatie van zonnepanelen van toepassing.
  • Welke installaties? Het btw-nultarief geldt enkel voor zonnepanelen op of aan de woning en in de onmiddellijke nabijheid ervan. Daartoe behoren bv. ook panelen op een bijgebouw (garage, schuur, overkapping, …) of op een aanpalend terrein.
  • Welke zonnepanelen? Niet elk type paneel komt in aanmerking. De maatregel heeft enkel betrekking op zonnepanelen om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Andere producten als zonnedakpannen, fotovoltaïsche warmtepompen of zonneboilers tellen niet mee.
  • Vanaf wanneer? De regeling gaat in op 1 januari 2023. Aan het begin van 2024 worden de resultaten van deze beslissing geanalyseerd en geëvalueerd. Meer weten? Kom hier gratis in contact met een installateur actief in je regio.

BELANGRIJK: niet alleen de aanschaf- en plaatsingskosten van je gehele installatie zijn opgenomen binnen deze btw-regeling, ook alle werkzaamheden die noodzakelijk zijn voor de montage en aansluiting tellen mee. Denk maar aan het uitbreiden van de meterkast of het aanleggen van kabels.

 

En een uitbreiding van het btw-nultarief?

De herziening van de btw op zonnepanelen is een stap in de goede richting. Er gaan echter meer en meer stemmen op voor een uitbreiding van dit fiscale voordeel, bv. naar thuisbatterijen, warmtepompen, zonneboilers, … Het is momenteel nog koffiedik kijken of deze uitbreidingen het licht zullen zien. Wel zal de Belastingdienst in 2024 de rendabiliteit van de maatregel evalueren.

 

Waarom daalt de btw naar 0%?

Waarom is er pas nu sprake van een afschaffing van de btw op zonnepanelen? En wat heeft dat als voordeel voor de particulier? We sommen de 2 belangrijkste factoren voor je op:

 

FACTOR 1: administratieve vereenvoudiging

Net omdat elke zonnepaneleneigenaar als kleine energieleverancier werd behandeld, nam de Belastingdienst flink wat hooi op z’n vork. Het resultaat? Dossiers die zich opstapelden en laattijdig aangepakt werden. Daarnaast kregen de particulieren die zonnepanelen kochten te maken met allerhande btw-verplichtingen. Nu kunnen ze btw-vrij investeren en hoeven ze zich niet langer bij de Belastingdienst te melden.

Kortom, de btw-vereenvoudiging is er gekomen om het aangifteproces sterk te vereenvoudigen, zowel voor particulieren, de Belastingdienst als de leveranciers van zonnepanelen.

 

FACTOR 2: stimuleren energietransitie

Daarnaast hoopt de overheid ook om zo de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. Deze spelen namelijk een sleutelrol in de energietransitie. 0% btw op zonnepanelen in plaats van 21% is een behoorlijk verschil. Hoewel je dat extra bedrag met de btw-teruggaaf regeling wel terugkrijgt, hoef je deze in de toekomst niet langer mee te rekenen. Wat voor sommige huishoudens een beslissende keuzefactor is.

 

Waarom zijn zonnepanelen nu meer dan ooit rendabel?

Twijfel je nog over het nut van zonnepanelen? Ben je onzeker over wat het jou allemaal kan opleveren? Neem dan even de tijd om onderstaande argumenten te bekijken:

  • Duurzame keuze: fotovoltaïsche panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Die kan je gebruiken voor je huishoudelijke apparaten, je cv-installatie, je warmwaterproductie, … Zo moet je veel minder stroom van het net halen en bespaar je veel op je elektriciteitsrekening.
  • Stijgende energieprijzen: het is je zeker niet ontgaan dat onze eindafrekening voor gas en elektriciteit blijft stijgen. Wek je grotendeels zelf je elektriciteit op? Dan ben je minder afhankelijk van de prijzen van energieleveranciers. Het gevolg? Je houdt je energiekosten binnen de perken.
  • Dalende aanschafkosten: omdat zonnepanelen een belangrijke energieleverancier zijn, blijven ontwikkelaars streven naar de beste producten. Het positieve gevolg? Een groeiend aanbod van kwalitatievere en efficiëntere zonnepanelen aan een lagere prijs.
  • Financieel interessanter: als laatste zijn zonnepanelen ook financieel steeds aantrekkelijker. Niet alleen is de kans groot dat je ze in 2023 zonder btw kan aanschaffen, maar je kan ook genieten van andere financiële voordelen, zoals de Salderingsregeling en de Energiebespaarlening.

 

TIP: laat je adviseren door een installateur!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een erkende installateur. Hij installeert niet alleen je zonnepanelen, maar voert een professionele dakinspectie uit, berekent het benodigde aantal panelen, bekijkt welk soort panelen geschikt zijn en helpt je met je subsidieaanvraag. Zo ben je verzekerd van een betrouwbare installatie op maat. Kom in contact met een installateur via het onderstaande offerteformulier:

 

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs