SGZE: Stichting Garantiefonds ZonneEnergie
Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, wil je er zeker van zijn dat je project tot een goed einde wordt gebracht. Het brengt daarom een extra zekerheid met zich mee als je in Nederland zonnepanelen aanschaft bij een installateur die lid is van de Stichting Garantiefond Zonne-Energie (SGZE). Maar wat doet de SGZE nu precies en welke voordelen brengt het met zich mee? Je leest het in dit artikel.
Ga snel naar:
Voordelen SGZE
Voorwaarden voor installateurs
Veelgestelde vragen over SGZE
Vergelijk zonnepanelen offertes
Wat doet de SGZE?
De SGZE is een Nederlands garantiefonds dat je als consument beschermt bij problemen met je zonnepanelen installateur. Wil je zekerheid en garantie als je zonnepanelen laat plaatsen, dan kan je kiezen voor een installateur die is aangesloten bij de SGZE. Zo wordt je aanbetaling gedekt, voert de stichting de opvolging van garantieafspraken uit als jouw installateur failliet gaat… Let hierbij wel op dat je garantie alleen geldig is als je in bezit bent van een geldig garantiecertificaat.
TIP: via onze offerteservice kom je in contact met ervaren zonnepanelen installateurs in jouw buurt. Sommigen zijn ook aangesloten bij de SGZE. Vind een betrouwbare installateur in jouw buurt.
Voordelen Stichting Garantiefonds Zonne-Energie
De SGZE zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten van de zonnepanelen die je bij een installateur hebt aangeschaft die is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie. Meer concreet zorgt de stichting voor:
- Aanbetalingsgarantie: wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, vraagt de installateur bij aanschaf om een aanbetaling. Dankzij de aanbetalingsgarantie van de SGZE ontvang je je aanbetaling terug wanneer de installateur de zonnepanelen niet kan plaatsen, bijvoorbeeld door een faillissement.
- Waarborgen van garantieafspraken: het kan voorkomen dat je installateur om wat voor reden dan ook niet meer bestaat. Het is dan de taak van de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie om een andere installateur aan te wijzen die je garantieafspraken zal afhandelen en oplossen.
- Geschillencommisie: heb je een klacht over je zonnepanelen installateur en kom je er samen niet uit, dan zal de geschillencommissie van Stichting Garantiefonds Zonne-Energie bemiddelen en adviseren. Er wordt altijd gezocht naar een passende oplossing.
SGZE voorwaarden voor installateurs
Bij het aanschaffen van zonnepanelen wil je de zekerheid hebben dat je investering goed geregeld is. Een installateur die is aangesloten bij de SGZE biedt je deze zekerheid. Leveranciers die zich willen aansluiten bij de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie moeten namelijk aan heel wat voorwaarden voldoen:
- Minstens 1 jaar ervaring: installateurs die zich willen aansluiten bij de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie moeten minimaal 1 jaar ervaring hebben met het leveren en installeren van zonnepanelen.
- Minstens 50 zonnepanelen installaties geplaatst: voordat een installateur lid kan worden van de SGZE, moet hij al minstens 50 zonnepanelen installaties succesvol geplaatst hebben.
- Winst: in het boekjaar voor de aansluiting bij de SGZE, moet de installateur winst gemaakt hebben.
- Geen financiële problemen: een installateur moet kunnen aantonen dat hij zijn financiën op orde heeft wanneer hij lid wordt van de SGZE.
- Referenties: een installateur moet de kwaliteit van zijn zonnepanelen installaties met referenties kunnen aantonen.
LET OP: de SGZE is geen kwaliteitsgarantie
De SGZE is een garantiefonds, maar dit zegt in principe niks over de kwaliteit van het geleverde werk van zijn leden. Niet elke zonnepanelen installateur die is aangesloten bij onze offerteservice, is overigens lid van de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie. Toch kan je er zeker van zijn dat je via Solvari enkel in contact komt met ervaren, betrouwbare installateurs die veel belang hechten aan kwaliteit. Vind een professional in jouw regio.
FAQ over de SGZE
Hier vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie:
-
Welke bedrijven zijn aangesloten bij de SGZE?De aangesloten bedrijven bij de SGZE kan je online raadplegen op de site van de stichting zelf. Doorgaans kan je op de website van de installateurs zelf ook nagaan of ze lid zijn van de SGZE. -
Hoe kan ik een certificaat aanvragen?Als een leverancier is aangesloten bij de SGZE, dan is hij verplicht om jouw systeem aan te melden. Zodra dit is gebeurd, kan je jouw certificaat aanvragen op de site van de Stichting Garantiefonds Zonne-Energie. Dit certificaat geldt als bewijs dat je installatie is aangemeld bij de SGZE. -
Wat als mijn zonnepanelen installateur geen lid is van de SGZE?De SGZE is een garantiefonds en biedt jou als klant financiële garanties wanneer je zonnepanelen installateur er plots mee zou ophouden, bv. door een faillissement. Het fonds treedt ook op bij geschillen. Het biedt echter geen kwaliteitsgarantie, waardoor veel installateurs bewust kiezen om geen lid te worden van de SGZE. Als jouw zonnepanelen installateur niet is aangesloten bij de SGZE, wil dit dus niet zeggen dat hij niet betrouwbaar is of geen kwalitatief werk zou leveren.
Veel installateurs hechten echter wel veel waarde aan keurmerken die iets zeggen over de kwaliteit van het bedrijf en het geleverde werk. Is jouw zonnepanelen installateur niet aangesloten bij de SGZE, ga dan na of hij een ander keurmerk heeft zoals InstallQ. Is dit het geval, dan kan je gerust met hem samenwerken.