Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen in Vlaanderen straks verplicht voor gebouwen met hoog stroomverbruik

In Vlaanderen zijn zonnepanelen op de daken van woningen (nog) niet verplicht. Maar voor bedrijven, overheidsgebouwen, … komt daar straks verandering in. Nemen zulke grootverbruikers jaarlijks meer dan 1 gigawattuur aan elektriciteit af? Dan zijn ze verplicht om tegen 30 juni 2025 zonnepanelen te plaatsen. Een woordje uitleg over deze verplichting voor zonnepanelen!

Lees snel verder:
Welke voorwaarden voor deze verplichting?
Welke ondersteuning bij deze maatregel?
Welke voordelen van zonnepanelen voor bedrijven?

Kom nu in contact met erkende installateurs

 

 

Wat omvat deze verplichting van zonnepanelen precies?

Het principe is simpel: verbruik je als bedrijf, openbare instelling, … meer dan 1 gigawattuur aan stroom per jaar? Dan zijn tegen 30 juni 2025 zonnepanelen verplicht op jouw gebouw. Voor publieke organisaties is de regelgeving nog strenger vanwege hun voorbeeldrol. Voor deze organisaties geldt de verplichting al vanaf een afname van meer dan 250 megawattuur per jaar.

Overschreed de stroomafname van jouw bedrijf, instelling, … deze drempel al in 2021? Dan geldt de volgende procedure:

  • Tegen 30 juni 2025: voor minstens 12,5 Wp/m² aan zonnepanelen in dienst
  • Tegen 1 januari 2030: voor minstens 18,75 Wp/m² aan zonnepanelen in dienst
  • Tegen 1 januari 2035: voor minstens 25 Wp/m² aan zonnepanelen in dienst

zonnepanelen verplicht

Welke voorwaarden voor deze verplichting?

Naar schatting vallen ongeveer 3.000 Vlaamse bedrijven en publieke organisaties onder deze verplichting voor zonnepanelen. Ben je niet zeker of jouw onderneming daar ook bij hoort? Dan is het belangrijk om de exacte voorwaarden van deze nieuwe maatregel te kennen. Een kort overzicht:

 

  • Voor welke bedrijven en instellingen: zonnepanelen zijn verplicht voor gebouwen in Vlaanderen met een EAN-afnamepunt waar jaarlijks meer dan 1 gigawattuur van het net gehaald wordt. Voor publieke organisaties geldt deze verplichting al vanaf een afname van meer dan 250 megawattuur per jaar.
  • Vanaf wanneer verplicht: verbruikte jouw bedrijf of instelling al sinds 2021 meer dan 1 gigawattuur aan stroom per jaar? Dan geldt de verplichting al vanaf 30 juni 2025. Je kan ervoor kiezen om in meerdere stappen te werken. Let wel op: het is mogelijk dat je nu niet onder de verplichting valt, maar later wel. Het is dus belangrijk om je stroomverbruik als bedrijf jaarlijks te blijven evalueren.
  • Hoeveel zonnepanelen: hoe groter de oppervlakte van het dak van het gebouw, hoe meer zonnepanelen verplicht zijn. Het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap kijkt daarbij naar de totale horizontale dakoppervlakte.
  • Locatie van de zonnepanelen: hiervoor zijn er meerdere opties. Op het dak of aan de gevel van het gebouw is uiteraard de meest voor de hand liggende keuze. Maar je mag de panelen ook plaatsen op meerdere carports of fietsenstallingen. Zelfs drijvende panelen op een waterpartij zijn mogelijk.

 

Welke ondersteuning bij deze maatregel?

Belangrijk: als eigenaar, erfpachter of opstalhouder van een gebouw ben je zelf verplicht om na te gaan of je onder deze verplichting valt. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) zal jou dus niet aanspreken om actie te ondernemen. Betekent dat dat het VEKA bedrijven en instellingen dan geen ondersteuning biedt? Helemaal niet, het agentschap zet onder meer deze acties op touw:

 

  • Online simulator: met deze handige tool bereken je o.a. in een handomdraai hoeveel zonnepanelen jij moet leggen om aan de verplichting te voldoen. Je krijgt ook de alternatieve manieren te zien om in orde te zijn met de wetgeving (bv. windturbine).
  • Uitgebreide handleiding: uiteraard heb je als bedrijf heel wat vragen over deze maatregel. Daarom vind je alle informatie in een gedetailleerde handleiding. Die is gebaseerd op alle definitief goedgekeurde teksten door de Vlaamse Regering.
  • Webinars: tot slot organiseert het VEKA ook meerdere webinars rond de verplichting van zonnepanelen voor bedrijven. De presentaties vind je alvast terug op hun site. In de toekomst komen er ook nog extra webinars aan waarvoor je je kan inschrijven.

 

Welke voordelen van zonnepanelen voor bedrijven?

Als bedrijf of instelling met een groot stroomverbruik heb je geen keuze. Je bent verplicht om zonnepanelen te plaatsen. Dat vergt natuurlijk een investering, maar de voordelen zijn groot. Ook voor ondernemingen die (nog) niet onder deze regelgeving vallen:

 

  • Grotere energie-onafhankelijkheid: zonnepanelen bieden zekerheid. Denk maar terug aan de energiecrisis van een paar jaar geleden. Dankzij deze investering bescherm je jouw bedrijf of organisatie doeltreffend tegen plotse prijsstijgingen voor energie. Je bent onafhankelijker van het elektriciteitsnet omdat je veel minder netstroom verbruikt.
  • Lagere stroomkosten: minder netstroom verbruiken betekent natuurlijk ook automatisch minder stroomkosten voor jouw bedrijf. Grotere installaties verdien je gemiddeld al terug op slechts 7 jaar. En gezien de lange levensduur van nieuwe panelen maak je dus vele jaren pure winst.
  • Ideaal in combinatie met laadpalen: wil je als bedrijf meewerken aan de energietransitie? Dan zijn zonnepanelen onontbeerlijk om ook te kunnen investeren in andere ecologische projecten als laadpalen voor je personeel, warmtepompen, …
  • Fiscale voordelen: als bedrijf met zonnepanelen kan je genieten van meerdere fiscale voordelen. Denk bv. aan de verhoogde investeringsaftrek, de verminderde onroerende voorheffing, de recuperatie van de btw op je investering, …

Op zoek naar meerdere erkende installateurs actief in jouw buurt? Die vind je erg eenvoudig en snel door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs