Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vlaamse overheid zet zonnepanelen premie stop vanaf 2024

Normaal ging de Vlaamse overheid de eenmalige zonnepanelen premie van Fluvius in 2024 halveren van maximaal 750 euro naar 375 euro. Minister van Energie Zuhal Demir kondigde onlangs echter aan dat deze zonnepanelen premie definitief verdwijnt vanaf 1 januari 2024. Wat betekent deze beslissing als je zonnepanelen wil plaatsen? Je leest het hier!

Lees snel verder:
Kan ik nog de zonnepanelen premie aanvragen?
Welke andere financiële voordelen zijn er nog?
Zijn zonnepanelen nog rendabel zonder premie?

 

 

Waarom verdwijnt de zonnepanelen premie van Fluvius in 2024?

Sinds 1 januari 2021 kon je een zonnepanelen premie bij Fluvius aanvragen als je zonnepanelen liet plaatsen. Het bedrag van die subsidie daalde wel elk jaar. In 2024 ging dat bedrag opnieuw halveren naar maximaal 375 euro, maar eind september kondigde Minister Demir aan dat de premie definitief verdwijnt vanaf 1 januari 2024.

Vanwaar deze beslissing? Volgens Demir zijn de prijzen voor zonnepanelen zodanig gedaald dat een premie niet langer nodig is. “Zonnepanelen brengen veel meer op dan een spaarrekening. Het is logisch dat de Vlaamse Regering de premie schrapt”, aldus Demir. Op die manier wil de Vlaamse overheid ruim 40 miljoen euro verschuiven naar de Mijn VerbouwPremie voor andere renovatienoden (isolatie, warmtepompen, …).

premie zonnepanelen 2024

 

Kan ik nog de zonnepanelen premie 2023 aanvragen?

Tot en met 31 december is het nog altijd mogelijk om de zonnepanelen premie voor 2023 aan te vragen. Wel enkel op voorwaarde dat je nieuwe zonnepanelen-installatie een keuringsdatum heeft tot en met 31 december 2023. Kortom, wil je nog genieten van de Fluvius zonnepanelen premie? Dan moet je duidelijk snel zijn. Concreet moet je de volgende stappen doorlopen:

 

  1. Vraag je zonnepanelen-offertes aan: wil je dit jaar nog zonnepanelen laten plaatsen? Vraag dan zo snel mogelijk offertes aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, merken, … vergelijken en snel de knoop doorhakken.
  2. Laat je zonnepanelen plaatsen door een erkende installateur: heb je een installateur gekozen? Dan zal die zo snel mogelijk je zonnepanelen plaatsen. Zorg er wel voor dat je een expert kiest met het RESCert-certificaat. Anders kan je de zonnepanelen premie niet aanvragen.
  3. Laat je installatie voor 1 januari 2024 keuren: dit is een belangrijke voorwaarde om nog te genieten van de zonnepanelen premie 2023. Je installatie moet ten laatste op 31 december 2023 gekeurd zijn. Vraag dus zeker aan je installateur om zo snel mogelijk een keurder over de vloer te laten komen.
  4. Meld je zonnepanelen binnen de 30 dagen na de keuring aan bij Fluvius: dit is een eerste belangrijke stap in je premie-aanvraag. Die aanmelding kan even duren (afhankelijk van de drukte bij Fluvius), maar geen nood: het is de keuringsdatum die bepaalt of je de zonnepanelen-premie krijgt of niet.
  5. Vraag je zonnepanelen-premie aan bij Fluvius: is je aanmelding bij Fluvius verwerkt? En voldoe je aan de andere voorwaarden? Dan kan je je premie-aanvraag verder vervolledigen.

BELANGRIJK: het hele proces begint natuurlijk bij het aanvragen van zonnnepanelen-offertes. Dat kan snel, eenvoudig en gratis via de offerteservice van Solvari!

 

Welke andere financiële voordelen zijn er nog?

De zonnepanelen-premie van Fluvius valt dus weg omdat je je investering sowieso snel terugverdient. Is je budget echter beperkt? En lukt het niet meer om je nieuwe zonnepanelen-installatie gekeurd te krijgen voor 1 januari 2024? Dan zijn er gelukkig nog een paar andere financiële voordelen die je een duwtje in de rug kunnen geven. Enkele opties:

 

  • Mijn VerbouwLening voor zonnepanelen: behoor je tot de laagste of middelste inkomenscategorie van de Mijn VerbouwPremie? Dan kan je je zonnepanelen financieren met de Mijn VerbouwLening van de Vlaamse overheid. Je kan een bedrag van € 1.250 à 60.000 lenen met een looptijd van max. 25 jaar.
  • Verlaagd btw-tarief voor zonnepanelen: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten voor je zonnepanelen. Belangrijk: tot en met 31 december 2023 geldt dit verlaagde btw-tarief ook nog voor nieuwbouwwoningen.
  • Premie asbestverwijdering (i.c.m. zonnepanelen): laat je zonnepanelen plaatsen op een onverwarmd bijgebouw (bv. een loods) met een voormalig asbestdak? Dan kan je voor die voorafgaande asbestverwijdering een premie krijgen. De factuur van de asbestwerken moet wel een datum hebben tussen 1 januari 2022 en 31 december 2023.

 

Zijn zonnepanelen nog rendabel zonder premie?

Absoluut, dat is ook de reden waarom Minister Demir de zonnepanelen premie voor 2024 stopzet. Wat maakt van zonnepanelen dan zo’n rendabele investering? We zetten enkele sleutelfactoren op een rij:

 

  • Dalende prijzen van zonnepanelen: tijdens de coronacrisis was de vraag naar zonnepanelen groter dan het aanbod. Daardoor stegen de prijzen. Die situatie is nu helemaal veranderd. Dankzij dalende prijzen voor grondstoffen, een overaanbod bij leveranciers, … zijn zonnepanelen voordeliger dan ooit!
  • Stijgende kwaliteit en levensduur: de zonnepanelen-technologie blijft evolueren. Daardoor blijft ook de kwaliteit van de panelen stijgen. Tegenwoordig gaan panelen van een goed merk makkelijk 25 à 40 jaar mee, afhankelijk van het type. Na de terugverdientijd van je installatie blijf je dus nog heel lang maximaal besparen op je stroomfactuur.
  • Schommelende stroomprijzen: de energieprijzen zijn iets stabieler dan tijdens de energiecrisis, maar ze blijven wel schommelen. Bovendien kunnen bepaalde gebeurtenissen (bv. de oorlog in Oekraïne) de prijzen snel doen stijgen. In dat geval is het extra belangrijk om zonnepanelen op je dak te hebben.
  • Waardevermeerdering voor je woning: wil je later nog je woning verkopen? Dan gaat dat veel makkelijker als je zonnepanelen hebt. Zo’n installatie draagt bij aan een goede EPC-score en is dus een grote extra troef.
  • Slim gebruik van je groene energie: er bestaan tegenwoordig meer en meer manieren om optimaal gebruik te maken van je zelfgeproduceerde groene energie. Denk maar aan een thuisbatterij op maat, een smart home systeem, … Zo is je zonnepanelen-installatie nog extra rendabel!

CONCLUSIE: het verdwijnen van de Fluvius-premie voor zonnepanelen maakt zonnepanelen zeker niet minder rendabel. Je verdient deze investering nog altijd relatief snel terug en daarna maak je pure winst. Ook zonnepanelen op je dak laten leggen? Kom dan nu in contact met meerdere erkende installateurs via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs