Saharazand op je zonnepanelen? Dit moet je weten!
In maart blies de wind behoorlijk wat Saharazand over Nederland en België. Het gevolg? Een oranjebruine zandlaag op onze auto’s, tuinmeubelen, … én zonnepanelen. Door de klimaatopwarming zal dit fenomeen vaker voorkomen. Is dat Saharazand op je zonnepanelen een groot probleem of niet? Wat kan je eraan doen? En waarom is een jaarlijkse schoonmaakbeurt voor je zonnepanelen sowieso een goed idee?
Lees verder:
Is zonnepanelen schoonmaken zinvol?
Kan je zelf je zonnepanelen reinigen?
Contacteer een schoonmaakbedrijf
Saharazand op zonnepanelen: reden tot bezorgdheid?
Nee, niet echt. Het zand kleurt je panelen roodbruin, maar heeft weinig invloed op je rendement. Let op: in combinatie met andere vormen van vervuiling kan Saharazand op termijn wel de opbrengst van je zonnepanelen verlagen. Denk bv. aan roetaanslag, mosgroei, vogelpoep, … Wat kan je hieraan doen? We bekijken het hieronder verder.
Hoeveel rendementsverlies veroorzaakt het Saharazand?Volgens Sunrock kan Saharazand het rendement van zonnepanelen tot 10% doen dalen. Moet je dan meteen aan de slag met schoonmaakproducten? Nee, wacht beter tot na de eerste regenbui. Is het vuil nog niet weggespoeld? Inspecteer dan eerst zelf je installatie. Werk bovendien alleen met speciaal gereedschap om krassen en schade op de panelen te vermijden. Dat vind je in onze webshop. Bang om je zonnepanelen te beschadigen? Vertrouw dan op een professioneel bedrijf.
Hoe komt dat zand hier terecht?Heftige stormen in het woestijngebied tillen microscopisch kleine deeltjes zand en stof op en verspreiden die in de atmosfeer. Die worden door de wind opgepikt en liften zo mee tot in Nederland en België. Daardoor vind je zelfs hier een laagje stof en zand van exotische oorsprong terug op je auto, tuinmeubelen, zonnepanelen, …
Zijn er andere gevolgen voor mijn zonnepanelen?Dat vuile zonnepanelen minder energie opwekken, is algemeen bekend. Door een lagere opbrengst verbruik je meer elektriciteit van het net én loop je de kans dat je zonnepanelen onherroepelijk beschadigd raken. Ontstaan er bv. hotspots op de panelen door maandenlange opeenhoping van vogelpoep? Dan wordt het paneel te heet en treedt er materiaaldegradatie op. Het gevolg? Een snellere slijtage van je kostbare installatie.Saharazand en andere vervuiling op je zonnepanelen laten verwijderen? Doe dan een beroep op een professionele reinigingsbedrijf. Die heeft de klus zo voor je geklaard zonder je zonnepanelen te beschadigen. Kom gratis in contact met bedrijven actief in je regio.
Is het zinvol om zonnepanelen schoon te maken?
Oppervlakkig vuil als Saharazand spoelt grotendeels weg door een sterke regenbui. Is het reinigen van je zonnepanelen dan overbodig? Nee, helemaal niet. Naast Saharazand zijn er namelijk nog andere vormen van vervuiling die zich vastzetten op je panelen. Door je zonnepanelen te reinigen, kan je…
- Hotspots vermijden: hardnekkige vervuiling als vogelpoep of vuil dat door de regen onderaan de panelen is opgestapeld moet je vroeg of laat verwijderen. Anders kunnen de zonnecellen oververhitten en eventueel zelfs uitvallen.
- Rendement verhogen: vervuiling veroorzaakt op jaarbasis een opbrengstverlies van 2 à 3%. Bij extreme vuilophoping is dat wel 5%. Kortom, door je zonnepanelen jaarlijks te laten reinigen, zorg je voor een grotere opbrengst aan groene stroom.
- Levensduur verlengen: bepaalde soorten vervuiling zoals mos kunnen tot onder de glasplaat doordringen en zo rechtstreeks de zonnecellen beschadigen. Op tijd al het vuil verwijderen verlengt de levensduur van je zonnepanelen dus aanzienlijk.
Hoe vaak moet je je zonnepanelen reinigen?
Wacht je nu beter af tot een nieuwe vlaag Saharazand over het land trekt om je zonnepanelen te reinigen? Nee, je laat ze het best 1 x per jaar schoonmaken. Het begin van de lente is hiervoor ideaal. Zo zijn je panelen klaar voor de zonnigste maanden. Woon je dichtbij een snelweg of industriezone? Of is de hellingsgraad van je panelen vrij beperkt? Dan stapelt het vuil zich sneller op. Daarom doe je er goed aan de staat van je panelen tussentijds te controleren.
TIP: zijn je zonnepanelen bedekt met een laagje vuil? Reken dan op een professionele schoonmaakdienst om ze veilig te reinigen. Start hier je aanvraag.
Waarom schakel je beter een schoonmaakbedrijf in?
Klim je zelf het dak op om het zand van je zonnepanelen te verwijderen? Wees dan voorzichtig en gebruik alleen aangepaste reinigingsproducten. Wil je zeker zijn van een correcte en veilige uitvoering? Vertrouw dan op de expertise van een professioneel schoonmaakbedrijf. Zo kan je rekenen op…
- Gepersonaliseerd advies: een schoonmaakbedrijf met jarenlange expertise is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends. Hun werknemers weten dan ook perfect wat goed is voor jouw installatie en wat ze beter niet doen.
- Professionele materialen: alle materialen voor de schoonmaak zijn volledig aangepast aan de klus. Een telescopische borstel, eventueel speciale poetsmachines en zacht osmosewater, … Zo ben je zeker dat je panelen niet beschadigd raken.
- Veilige & efficiënte uitvoering: aangezien de klus op een bepaalde hoogte plaatsvindt, zorgt een vakman voor het juiste veiligheidsmateriaal. Daardoor minimaliseert hij het risico op gevaarlijke manoeuvres en foutieve handelingen in de buurt van de panelen.
Vergelijk verschillende bedrijven actief in je regio! Wil je graag het Saharazand van je zonnepanelen laten spoelen? Of een bedrijf inschakelen waarmee je een periodiek onderhoudscontract kan afsluiten? Dan doe je er goed aan om diverse bedrijven te contacteren en te vergelijken. Vul daarvoor het aanvraagformulier in.
Een blik op de toekomst…
Ontwikkelaars, fabrikanten, universiteiten, … doen voortdurend onderzoek naar innovaties in de zonnepanelen technologie. Het doel? De panelen nog efficiënter, kleiner en minder vatbaar voor vuil maken. Eén oplossing is een zelfreinigende coating met vloeibare kristallen. Onder invloed van elektriciteit veranderen die microscopische kristallen van vorm en functie. Dit laat o.a. ook de vuildeeltjes trillen, waardoor die door de coating van de panelen worden afgeschud.