Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidie voor zonnepanelen via DUMAVA

Ben je eigenaar van een school, ziekenhuis, theater, … en wil je verduurzamen met zonnepanelen of een zonneboiler? Dan heb je geluk, want de voorwaarden van de Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) zijn bekend gemaakt. En zonnepanelen en zonneboilers vallen binnen het pakket. In dit nieuwsbericht lees je alles over deze subsidieregeling en hoe je in aanmerking komt.

Lees meer:
Welke voorwaarden voor de DUMAVA subsidie?
Premiebedrag DUMAVA voor zonnepanelen
Hoe vraag ik de DUMAVA subsidie aan?

 

 

Hoe kom ik in aanmerking voor de DUMAVA subsidie?

Door de inspanningen van brancheorganisatie Holland Solar zijn zonnepanelen en -boilers opgenomen in de maatregelenlijst voor de DUMAVA-subsidie. Wel moet je deze maatregelen combineren met dakisolatie en een opslagmethode (zoutwater batterij, grondwarmtewisselaar, warmte- of koudeopslag, …) om in aanmerking te komen. Daarnaast zijn er nog algemene voorwaarden:

 • Hoeveelheid maatregelen: je moet 1 à 3 werken laten uitvoeren die deel uitmaken van de maatregelenlijst. Als alternatief kan je ook kiezen voor een integraal verduurzamingsproject. De werken vinden altijd plaats na een energieadvies, uitgevoerd door een erkende partij.
 • Oplevering maatschappelijk vastgoed: het gebouw moet zijn opgeleverd in 2012 of daarvoor. Bij oplevering na 2012 kom je alleen in aanmerking voor de DUMAVA subsidie als je het vastgoed laat afkoppelen van een eventuele aardgasaansluiting.
 • Uitvoertermijn van werkzaamheden: de werkzaamheden beginnen vanaf 3 oktober 2022. Daarnaast moet het project binnen 2 jaar na de subsidieverstrekking zijn afgerond. Voor een integraal verduurzamingsproject geldt daarentegen een termijn van 3 jaar.
 • Andere subsidies: wil je in aanmerking komen voor de DUMAVA subsidie? Dan mag er nog geen andere subsidie zijn verleend voor de werkzaamheden.

dumava subsidie

 

Premiebedrag DUMAVA voor zonnepanelen

Voor de hele subsidieregeling (2022-2023) is een budget van 150 miljoen euro vrijgemaakt, met max. 2.5 miljoen euro per project. De precieze subsidie die je ontvangt, is afhankelijk van of je voor 1 à 3 losse maatregelen kiest of juist een integraal verduurzamingsproject laat uitvoeren. Hieronder een kort overzicht:

Type projectHoeveel subsidie voor werkzaamheden?Hoeveel subsidie voor energieadvies?Hoeveel subsidie voor een energielabel?
1 à 3 losse maatregelen€ 5.000 - 2.500.000 (30% van projectkosten)50% van kosten50% van kosten
Integraal verduurzamingsproject€ 25.000 - 2.500.000 (30% van projectkosten)50% van kosten50% van kosten

LET OP: hoeveel subsidie je krijgt hangt af van het project. Voer je 1 à 3 maatregelen uit en blijven de projectkosten onder € 16.666? Dan krijg je na je aanvraag meteen het volledige subsidiebedrag. Gaat het om een integraal project en zijn je minimale projectkosten € 83.333? Dan krijg je na aanvraag eerst een voorschot van 70%. De rest ontvang je na het vaststellingsbesluit, na het uitvoeren van alle werkzaamheden.

 

Hoe DUMAVA aanvragen?

De DUMAVA subsidie is aan te vragen van 3 oktober 2022 tot en met 31 december 2023, maar wordt hierna zeker nog vernieuwd. Ben je van plan om een aanvraag in te dienen? Hieronder een kort stappenplan:

 1. Energieadvies laten opstellen: hierbij kijkt een erkende expert welke mogelijkheden er zijn om je maatschappelijk vastgoed te verduurzamen en te verbeteren.
 2. Subsidie-aanvraag indienen: dan is het tijd om je aanvraag in te dienen. Zorg dat je over de juiste documenten beschikt. Een vakman kan je goed begeleiden tijdens zo’n aanvraag. Binnen 13 weken zal de overheid besluiten of ze het subsidiebedrag verlenen.
 3. Vaststelling aanvragen: bij subsidie-aanvragen van meer dan € 25.000 krijg je eerst 70% van het subsidiebedrag als voorschot (als de aanvraag eenmaal is goedgekeurd). Hierna laat je de maatregelen uitvoeren. Na de afronding van de werkzaamheden vraag je de vaststelling aan en krijg je bij goedkeuring binnen 22 weken de overige 30% van het subsidiebedrag.

 

Interesse in DUMAVA subsidie voor zonnepanelen? Vraag advies aan een vakman!

Wil je een subsidie aanvragen voor het verduurzamen van je maatschappelijk vastgoed met zonnepanelen en/of een zonneboiler? Een vakman kan je gericht advies en begeleiding bieden tijdens je DUMAVA subsidie aanvraag. Via onze gratis offerteservice kom je snel en vrijblijvend in contact met meerdere vakmensen. Geniet van gericht advies op maat.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs