Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Btw terugvragen voor een thuisbatterij: groot financieel voordeel

Sinds 1 januari 2023 betaal je geen btw meer als je zonnepanelen koopt in Nederland. Nu komt daar nog een groot financieel voordeel bij. Sinds kort is het óók mogelijk om de 21% btw over een thuisbatterij volledig terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat maakt de combinatie van zonnepanelen en een thuisaccu rendabeler dan ooit. Ontdek er hier alles over!

Lees snel verder:
Hoe btw thuisbatterij terugvragen? 
Wat zijn de voorwaarden?
Waarom kiezen voor zonnepanelen met accu?

 

 

Welke btw-regeling voor zonnepanelen en een thuisbatterij?

Voor een thuisbatterij bestaat er op dit moment geen subsidie in Nederland. Toch is er sinds kort een groot financieel voordeel beschikbaar. Je kan de 21% btw over zo’n accu helemaal terugkrijgen via de Belastingdienst. Hoe zit het nu met de btw-regeling over een volledige zonnepanelen-installatie (incl. batterij)? Een kort overzicht:

  • Btw over zonnepanelen: vroeger kon je ook voor zonnepanelen de btw terugvragen. Sinds 2023 kwam daar echter verandering in. Nu betaal je direct 0% btw over je zonnepanelen, zowel voor de arbeids- als de materiaalkosten. Je hoeft dus geen btw meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Makkelijk én goed voor je portemonnee!
  • Btw over thuisbatterij: je hoeft nu geen btw meer te betalen over je thuisbatterij. Je kan die btw namelijk volledig terugkrijgen via de Belastingdienst. Kortom, je krijgt in 1 klap 21% korting voor je thuisaccu. Zo profiteer je van een lagere terugverdientijd en een optimaal rendement!

Zonnepanelen met batterij kopen zonder btw? Het kan! Een erkende installateur informeert je graag over de huidige btw-regeling voor de hele installatie. Bovendien krijg je ook gericht advies over zonnepanelen en ben je zeker van een batterij die bij je verbruik past. Start hier je aanvraag!

btw terugvragen thuisbatterij

 

Hoe btw thuisbatterij terugvragen?

Voor nieuwe zonnepanelen is het simpel: je betaalt automatisch 0% btw. Hiervoor hoef je dus niks te doen. Wil je ook de btw over je thuisbatterij besparen? Dan moet je die nog terugvragen. Je kan dat zelf doen, of hier een bedrijf voor inschakelen. Het proces bestaat uit de volgende stappen:

 

  1. Je ontvangt de factuur van je thuisbatterij

    Na de installatie van de thuisbatterij ontvang je de eindfactuur van je erkende installateur. Erg belangrijk is dat het gaat om een slimme thuisbatterij. Die factuur heb je nodig om de btw over je thuisbatterij terug te krijgen.

  2. Je sluit een dynamisch energiecontract af

    Voor de btw teruggave heb je ook een dynamisch energiecontract nodig. Heb je die nog niet? Dan moet je dus nog eerst zo’n contract afsluiten. Dat contract vind je terug in je online account bij je energieleverancier.

  3. Je vraagt de btw over je thuisaccu terug bij de Belastingdienst

    Heb je je eindfactuur ontvangen en heb je een dynamisch energiecontract? Dan kan je de btw over je batterij terugvragen bij de Belastingdienst. Laat je die registratie, administratie, … liever over aan een expert? Dan schakel je beter een bedrijf in. Zij bekijken of je aan alle voorwaarden voldoet en regelen de btw teruggave voor je thuisbatterij van A tot Z.

  4. Je krijgt 21% btw terug

    Binnen 6 à 8 maanden krijg je de 21% btw over je thuisbatterij teruggestort op je bankrekening. Heb je een bedrijf ingeschakeld voor de aanvraag? Let dan op: voor het hele proces rekent zo’n bedrijf een vergoeding aan. Dat bedrag betaal je echter alleen als je het volledige btw-tarief hebt teruggekregen. En uiteraard is dat bedrag altijd veel hoger dan de kosten van zo’n bedrijf. (tot 1.300 à 1.500 euro voor een accu van 10 kWh).

 

Wat zijn de voorwaarden?

Wil je de btw over je nieuwe thuisbatterij terugvragen? Dan moet je wel voldoen aan enkele voorwaarden. We zetten ze op een rijtje:

 

  • Type thuisbatterij: je kan enkel btw terugkrijgen voor een slimme thuisbatterij. De accu moet beschikken over software om automatisch te (ont)laden op gunstige momenten, uitgaande van dynamische energieprijzen. Let dus op: niet elke thuisaccu werkt op deze manier.
  • Type energiecontract: om gebruik te maken van een slimme thuisbatterij moet je ook een dynamisch energiecontract hebben. Dat contract moet op de naam van de aanvrager van de btw teruggave staan.
  • Handelen met energie: met een slimme accu en een dynamisch energiecontract kan je energie ‘verkopen’. Dat betekent dat je accu oplaadt wanneer de prijs voor elektriciteit laag is en dat deze ontlaadt bij een hogere prijs. Hierdoor ziet de Belastingdienst je als btw-ondernemer en kan je de btw dus ook terugkrijgen.
  • Geen eerder gebruik van Kleine Ondernemersregeling: heb je al zonnepanelen en maakte je gebruik van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) om hierover btw terug te krijgen? Dan zal de Belastingdienst je aanvraag voor de thuisaccu mogelijk weigeren. Tenzij je de aankoop van de batterij en je energiecontract op de naam van je partner zet.

 

Waarom kiezen voor zonnepanelen met een accu?

Heb je nog geen zonnepanelen? Dan is het sowieso interessant om een installatie te plaatsen mét thuisbatterij. Dankzij de recente btw teruggave voor die accu is dat nu nog meer het geval. Waarom is die combinatie zo’n aanrader? De belangrijkste voordelen op een rijtje:

 

  • Panelen en accu samen plaatsen is goedkoper: zonnepanelen en een batterij samen plaatsen kost minder geld. De installatie verloopt namelijk sneller en je bespaart arbeidskosten.
  • Hoe meer opgewekte energie, hoe rendabeler je batterij: het is belangrijk dat je batterij volledig kan op- en ontladen. Met voldoende zonnepanelen vermogen ben je zeker dat je accu telkens helemaal kan opladen. Dat is goed voor het rendement én de levensduur. Een erkende installateur stemt daarom je panelen en je accu nauwgezet op elkaar af.
  • Je verbruikt veel meer groene stroom: dankzij een accu stijgt je zelfverbruik van je groene stroom van gemiddeld 30% naar wel 60 à 70%. Zo is je maandelijkse energierekening een stuk lager en laat je veel minder gratis stroom verloren gaan.
  • Je bent onafhankelijker van het elektriciteitsnet: dankzij zonnepanelen met een batterij ben je veel minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de wisselende stroomprijzen. En is er een stroomstoring? Dan blijven je apparaten en verlichting gewoon werken.

Interesse in zonnepanelen met een batterij? Vergelijk dan zeker meerdere voorstellen van erkende installateurs in je buurt. Zo maak je altijd een weloverwogen keuze. Het enige wat je hoeft te doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs