Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe verandert het energielabel met zonnepanelen

Zonnepanelen dragen bij aan de verbetering van het energielabel. Als je zonnepanelen gaat aanschaffen is het prettig om te weten in hoeverre het energielabel van je woning verandert. Als je jouw woning namelijk wenst te verkopen (of te verhuren) dan kan een lagere energielabel een hogere waarde van de woning betekenen. Het is verplicht om een energielabel te hebben als je jouw woning wil verkopen of verhuren.

Door zonnepanelen te plaatsen op het dak van je woning kan je het energielabel met één of meerdere stappen verbeteren.

Belangrijke vraag: hoe verandert mijn energielabel met zonnepanelen?

Daarvoor moeten we eerst iets meer weten over de wijze waarop het energielabel wordt vastgesteld.

Energielabels lopen van A++ (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Het energielabel wordt bepaald aan de hand van de EnergieIndex (EI).  Onderstaand tref je een overzicht van de EI-waarde en het bijbehorende energielabel:

EnergielabelEnergieIndex (EI)
A++≤ 0,50
A+0,51 - 0,70
A0,71 - 1,05
B1,06 - 1,30
C1,31 - 1,60
D1,61 - 2,00
E2,01 - 2,40
F2,41 - 2,90
G> 2,90

Door zonnepanelen aan te schaffen verlaag je de zogenaamde EnergieIndex, en zodoende een verlaging van het energielabel. De mate waarin de EnergieIndex (energielabel) verandert wordt bepaald door de oppervlakte van de zonnepanelen gedeeld door de ‘omvang’ van je huis. De omvang wordt daarbij enerzijds bepaald door je woonoppervlakte, anderzijds door de oppervlakte grenzend aan de buitenlucht en de grond. Dit betekent voor een tussenwoning dat 15 zonnepanelen een veel grotere verbetering geeft van het energielabel geeft dan een vrijstaande woning met 15 zonnepanelen.

Maakt het uit welke zonnepanelen ik heb voor mijn energielabel?

Nee, het maakt niet uit of zonnepanelen van bijvoorbeeld 240, 270 of 275 WP heeft. De overheid kijkt voor de bepaling van het energielabel alleen naar de oppervlakte zonnepanelen en gaat uit van een waarde van 120WP per vierkante meter.

Welke bewijsstukken moeten er zijn voor de aanpassing van het energielabel met zonnepanelen?

Als je jouw energielabel wenst vast te leggen en je hebt zonnepanelen, dan dien je bij de overheid 2 documenten aan te leveren: de factuur van de zonnepanelen en een foto van je dak met zonnepanelen. Aan de hand van deze bewijsstukken wordt de verlaging van de EnergieIndex berekend en zodoende je energielabel.

De rijksoverheid geeft op dit moment helaas de exacte berekening niet aan voor het bepalen van de verbetering van de EnergieIndex. Zodra wij dit in handen hebben zullen wij dit direct publiceren.

 

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs