Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen energielabel

Zonnepanelen kunnen bijdragen aan de verbetering van het energielabel van je woning. Het is dan ook interessant om te weten in hoeverre zonnepanelen net je energielabel veranderen, aangezien een lager energielabel een hogere waarde van de woning kan betekenen wanneer je deze wenst te verkopen of verhuren. Lees hier meer over de invloed van zonnepanelen op je energielabel.

Ga snel naar:
Zonnepanelen en energielabel (Nederland)
Zonnepanelen en EPC score (België)
Veelgestelde vragen energiewaarde woning
Vergelijk offertes van zonnepaneel installateurs

Zonnepanelen en energielabel (Nederland)

Door zonnepanelen te plaatsen op het dak van je woning, kan je het energielabel met één of meerdere stappen verbeteren. Dat komt omdat je met zonnepanelen je eigen energie opwekt, wat resulteert in een lagere energiefactuur.

 

Invloed zonnepanelen op energielabel

Om te weten wat zonnepanelen met het energielabel van je woning doen, moeten we eerst iets meer weten over de wijze waarop het energielabel wordt vastgesteld. Energielabels lopen van A++ (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Het energielabel wordt bepaald aan de hand van de EnergieIndex (EI).  Onderstaand tref je een overzicht van de EI-waarde en het bijbehorende energielabel:

EnergielabelEnergieIndex (EI)
A++≤ 0,60
A+0,61 - 0,80
A0,81 - 1,20
B1,21 - 1,40
C1,41 - 1,80
D1,81 - 2,10
E2,11 - 2,40
F2,41 - 2,70
G> 2,70

Door zonnepanelen aan te schaffen verlaag je de zogenaamde EnergieIndex, en vaak dus ook het energielabel van je woning. De mate waarin de EnergieIndex (energielabel) verandert, wordt bepaald door de oppervlakte van de zonnepanelen gedeeld door de ‘omvang’ van je huis. De omvang wordt daarbij enerzijds bepaald door je woonoppervlakte, anderzijds door de oppervlakte grenzend aan de buitenlucht en de grond.

Dit betekent voor een tussenwoning dat 15 zonnepanelen een veel grotere verbetering geeft van het energielabel geeft dan een vrijstaande woning met 15 zonnepanelen. Het is dus moeilijk te zeggen hoeveel zonnepanelen je energielabel verbeteren, aangezien dit afhangt van verschillende factoren.

Zonnepanelen plaatsen? Een erkende installateur kan je verder informeren over de voordelen van zonnepanelen voor de energieprestaties van jouw woning. Kom in contact met installateurs in de buurt.

 

Energielabel aanpassen na zonnepanelen

Het is altijd aangewezen om na een duurzame renovatie je energielabel opnieuw te laten bepalen. Na het plaatsen van zonnepanelen kan het namelijk zijn dat het huidige energielabel niet meer toepasselijk is.  Zo’n energielabel is verplicht als je jouw woning wil verkopen of verhuren. Een goed label zorgt bovendien voor een meerwaarde voor je woning.

Om je nieuwe energielabel te laten berekenen, moet je een beroep doen op een gecertificeerde energieadviseur. Deze komt langs voor een inspectie en berekent op basis van verschillende factoren de energieprestatie van je woning. Nadien stuurt hij dit door naar de overheid, die het nieuwe label bepaalt. Dit is dan officieel het nieuwe energielabel van je woning.

 

zonnepanelen energielabel

Zonnepanelen en EPC score (België)

Doordat je met zonnepanelen je eigen groene energie kan opwekken en je zo dus kan besparen op energiekosten, hebben deze ook een positieve invloed op de EPC score. Lees hier meer over de invloed van zonnepanelen op je EPC score.

 

Invloed zonnepanelen op EPC score

De EPC score van je woning geeft aan wat het primaire energieverbruik van je woning is per vierkante meter vloeroppervlak (kW/m²). Hoe lager die score, hoe minder energie nodig is om je woning te verwarmen. Door zonnepanelen te plaatsen kan je deze score dus verbeteren. Hoeveel je die net kan verbeteren, hangt af van een aantal factoren zoals het type en de oppervlakte aan zonnepanelen, de oriëntatie van de panelen, de bewoonbare oppervlakte en de huidige EPC waarde. Bij een woning met een kleinere bewoonbare oppervlakte die al een goede EPC waarde heeft (dus bv. al goed isoleert), zal de EPC score sterker dalen door zonnepanelen.

In onderstaande tabel zie je een concreet voorbeeld van de mogelijke verbetering van de EPC score met zonnepanelen. We gaan in dit voorbeeld uit van een al erg energiezuinige woning, waarbij de impact van zonnepanelen op de EPC score het grootst is:

Grootte zonnepaneelinstallatieEPC score zonder zonnepaneelinstallatieEPC score met zonnepaneelinstallatie
4,5 kWp151 kWh118 kWh
10 kWp151 kWh58 kWh

EPC score verlagen met zonnepanelen? Door meerdere offertes van installateurs te vergelijken, kan je de interessantste aanbieding kiezen en ben je zeker van een correcte plaatsing. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

EPC score aanpassen na zonnepanelen

Als je zonnepanelen laat plaatsen, zal je huidige EPC score waarschijnlijk niet meer toepasselijk zijn. Aangezien een goed EPC label belangrijk is wanneer je je woning verkoopt of verhuurt, kan je je EPC dus best opnieuw laten berekenen.

Daarvoor moet je opnieuw een EPC keuring laten uitvoeren door een energiedeskundige type A. Deze voert een inspectie uit van je woning en houdt daarbij rekening met o.a. het bouwjaar, de bouwmaterialen, het verwarmingssysteem… Deze gegevens voert de energiedeskundige dan in in een softwarepakket dat beheerd wordt door het Vlaams Energieagentschap. Via complexe berekeningen wordt dan je nieuwe EPC score berekend.

 

Veelgestelde vragen energiewaarde woning

Heb je nog vragen over het effect van zonnepanelen op je energielabel of EPC score? Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:



  • Maakt het uit welke zonnepanelen ik heb voor mijn energielabel / EPC score?

    In Nederland maakt het type zonnepanelen geen verschil, in België wel:

    • Energielabel (Nederland): hierbij maakt het niet uit of je zonnepanelen hebt van bijvoorbeeld 240, 270 of 275 WP. De overheid kijkt voor de bepaling van het energielabel alleen naar de oppervlakte zonnepanelen en gaat uit van een waarde van 120WP per vierkante meter.
    • EPC score (België): voor de berekening van de EPC score wordt wel rekening gehouden met het type zonnepanelen en het aantal kWp dat deze opleveren. Hoe meer kWp je zonnepanelen opleveren (door een groter vermogen of een groter oppervlak), hoe groter de EPC verlaging.


  • Kan ik zelf de energieprestatie van mijn woning berekenen?

    Om de verandering van je energielabel of EPC score na het plaatsen van zonnepanelen te berekenen, bestaan er online tools of berekeningen. Zo kan je bv. via een tool op de website van de Vlaamse Overheid zelf een indicatief EPC-label voor je woning krijgen. Ook voor het berekenen van je energielabel bestaan er online tools die rekening houden met verschillende factoren van je woning.

    Hoewel deze berekeningen en tools een indicatie geven van je nieuwe energielabel of EPC score, is dit nooit officieel. Daarvoor moet je altijd een erkende deskundige inschakelen. Vooral wanneer je je woning wil verkopen of verhuren, is een nieuw EPC attest of een nieuw officieel energielabel belangrijk.



  • Welke andere elementen in mijn woning hebben een impact op de energiewaarde?

    Naast zonnepanelen zijn er nog een heel aantal andere elementen die een invloed hebben op de energiewaarde van je woning. We zetten er hieronder enkele op een rij:

    • Isolatie: de isolatiewaarde van je woning heeft een belangrijke invloed op de energieprestatie. Vloerisolatie, muurisolatie, dakisolatie… kunnen er allemaal voor zorgen dat er minder energie verloren gaat en je woning dus energiezuiniger is.
    • Verwarmingssysteem: hoe verwarm je je woning? Hoe verwarm je je sanitaire water? Maak je gebruik van aardgas of een warmtepomp? En heb je bv. ook een zonneboiler? Ook al deze zaken maken een verschil bij de berekening van je energielabel of EPC score.
    • Beglazing: ook je ramen, deuren en beglazing spelen een rol voor de energieprestatie van je woning. Kies daarom best voor isolerende kozijnen en HR++ of driedubbel glas.
    • Gebruik van hernieuwbare energie: het gebruik van hernieuwbare energie speelt een belangrijke rol voor de energiezuinigheid van je woning alsook voor lagere energiekosten. Zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler, een biomassaketel… zijn allemaal vormen van groene energie.
    • Bewoonbaar oppervlakte: een grotere woning met een groter bewoonbaar oppervlak zal uiteraard ook meer energie nodig hebben voor verwarming, airco… Daarom wordt ook hiermee rekening gehouden bij de berekening van je energielabel of EPC score.
    • Type woning: tot slot is het ook relevant of je een open bebouwing, een halfopen bebouwing, een rijhuis of appartement… hebt. Een open bebouwing heeft namelijk vaak een hogere EPC score omdat het meer gevels heeft waarlangs energie verloren kan gaan.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs