Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Defecte zonnecellen ontdekken en voorkomen

Wie denkt dat zonnepanelen allemaal hetzelfde zijn komt bedrogen uit. Omdat de fabrikant de enige is die kwaliteitscontrole uitvoert, verlaten nog altijd veel zonnepanelen met defecte zonnecellen de fabriek. En zodoende komen zonnepanelen op de markt die eigenlijk afgekeurd hadden moeten worden.

Defecte zonnecellen
Afbeelding A, productiefouten

Daarnaast kan er schade ontstaan aan zonnepanelen gedurende transport of installatie. Een stoot of botsing kan fractiebreuken veroorzaken. Voor het oog is dit onzichtbaar, maar het zorgt wel voor een verlies van rendement. De enige manier om defecte zonnecellen te ontdekken is het paneel te laten inspecteren met elektroluminescentie camera. Daarbij laat men stroom door het zonnepaneel lopen waardoor het paneel als het ware licht uitzendt. Dit wordt vastgelegd met infraroodcamera’s. Fouten, ook wel cracks of microcrack genoemd, zijn dan mooi zichtbaar.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van defecte zonnecellen door enerzijds productiefouten, anderzijds door transport- of installatieschade.

Een mooi voorbeeld zie je op afbeelding A . Je ziet bij de gemarkeerde cellen dat er wat statische defecten zijn die niet komen door handeling of transport. De zwarte vlekken in rechter en linker bovenhoek van de cellen zijn typische soldeerfouten. Er is een kortsluiting ontstaan tussen voor- en achterzijde van de cel waardoor er een zwarte vlek ontstaat. Dit zijn typische productiefouten.

Een ander voorbeeld van een productiefout zie je op afbeelding B. Die 3 zwarte stippels op de gemarkeerde cellen zijn een voorbeeld van een productiedefect. Dit hoeft overigens niet altijd direct gevolgen te hebben voor de opbrengst.

Een mooi voorbeeld van handelingsschade is afbeelding C. De cel ziet er uit alsof deze helemaal uit elkaar aan het splitsen is. Dit komt vaak door een stoot of botsing met het paneel.

Afbeelding B, productiefouten
Afbeelding B, productiefouten

Defecte zonnecellen door transportschade
Afbeelding C, transportschade

Hoe kan je problemen met cellen zoveel mogelijk voorkomen?

Het is allereerst verstandig om zonnepanelen te kiezen die goed uit testen komen. Over het algemeen is er namelijk een causaal verband tussen prestaties en productiefouten: hoe meer productiefouten, hoe lager de opbrengst per Wattpiek.

Het voorkomen van transportschade in de keten zal veel lastiger zijn. Zonnepanelen komen over het algemeen op pallets Nederland binnen. De zonnepanelen staan daarbij verticaal opgesteld, meestal met 25 tot 30 stuks per pallet. Een installateur die veel zonnepanelen plaatst, koopt de zonnepanelen per pallet in. Daarbij is de kans op transportschade beperkt. Een installateur die weinig installaties uitvoert bestelt zijn zonnepanelen bij de groothandel in exact het aantal panelen dat hij voor jouw installatie nodig heeft. In deze situatie is er meer kans op transportschade.

Meer weten over problemen met zonnepanelen, lees onze Top 5 problemen zonnepanelen.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs