Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)
Gratis opbrengstscan
Marcel maakt uw opbrengstscan
Opbrengstcalculatie in kWh voor uw situatie - Max. 3 vergelijkende offertes (Voorbeeld.pdf)

Defecte zonnecellen ontdekken en voorkomen

Wie denkt dat zonnepanelen allemaal hetzelfde zijn komt bedrogen uit. Omdat de fabrikant de enige is die kwaliteitscontrole uitvoert, verlaten nog altijd veel zonnepanelen met defecte zonnecellen de fabriek. En zodoende komen zonnepanelen op de markt die eigenlijk afgekeurd hadden moeten worden.

Afbeelding A, productiefouten

Daarnaast kan er schade ontstaan aan zonnepanelen gedurende transport of installatie. Een stoot of botsing kan fractiebreuken veroorzaken. Voor het oog is dit onzichtbaar, maar het zorgt wel voor een verlies van rendement. De enige manier om defecte zonnecellen te ontdekken is het paneel te laten inspecteren met elektroluminescentie camera. Daarbij laat men stroom door het zonnepaneel lopen waardoor het paneel als het ware licht uitzendt. Dit wordt vastgelegd met infraroodcamera’s. Fouten, ook wel cracks of microcrack genoemd, zijn dan mooi zichtbaar.

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van defecte zonnecellen door enerzijds productiefouten, anderzijds door transport- of installatieschade.

Een mooi voorbeeld ziet u op afbeelding A . U ziet bij de gemarkeerde cellen dat er wat statische defecten zijn die niet komen door handeling of transport. De zwarte vlekken in rechter en linker bovenhoek van de cellen zijn typische soldeerfouten. Er is een kortsluiting ontstaan tussen voor- en achterzijde van de cel waardoor er een zwarte vlek ontstaat. Dit zijn typische productiefouten.

Een ander voorbeeld van een productiefout ziet u op afbeelding B. Die 3 zwarte stippels op de gemarkeerde cellen zijn een voorbeeld van een productiedefect. Dit hoeft overigens niet altijd direct gevolgen te hebben voor de opbrengst.

Een mooi voorbeeld van handelingsschade is afbeelding C. De cel ziet er uit alsof deze helemaal uit elkaar aan het splitsen is. Dit komt vaak door een stoot of botsing met het paneel.

Afbeelding B, productiefouten

Afbeelding B, productiefouten

Afbeelding C, transportschade

Hoe kunt u problemen met cellen zoveel mogelijk voorkomen?

Het is allereerst verstandig om zonnepanelen te kiezen die goed uit testen komen. Over het algemeen is er namelijk een causaal verband tussen prestaties en productiefouten: hoe meer productiefouten, hoe lager de opbrengst per Wattpiek.

Het voorkomen van transportschade in de keten zal veel lastiger zijn. Zonnepanelen komen over het algemeen op pallets Nederland binnen. De zonnepanelen staan daarbij verticaal opgesteld, meestal met 25 tot 30 stuks per pallet. Een installateur die veel zonnepanelen plaatst, koopt de zonnepanelen per pallet in. Daarbij is de kans op transportschade beperkt. Een installateur die weinig installaties uitvoert bestelt zijn zonnepanelen bij de groothandel in exact het aantal panelen dat hij voor uw installatie nodig heeft. In deze situatie is er meer kans op transportschade.

Meer weten over problemen met zonnepanelen, lees onze Top 5 problemen zonnepanelen.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.