Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Btw zonnepanelen voor VvE: hoe zit dat nu?

Sinds 2023 kunnen ook VvE’s (Vereniging Van Eigenaren) zonnepanelen aankopen met 0% btw. Dit ‘nultarief’ is dus niet alleen van toepassing als de zonnepanelen geïnstalleerd zijn op woningen en bijgebouwen, maar ook op appartementsgebouwen. En hoe zit het verder met die btw rond zonnepanelen voor VvE’s? Zijn er ook verschillen met particuliere woningen of niet? We gaan er hier even dieper op in!

Ga snel naar:
Wanneer 0% btw op zonnepanelen voor VvE?
Wat met btw op teruggeleverde energie?
FAQ over btw op zonnepanelen voor VvE

 

 

Btw op zonnepanelen voor VvE’s: hoe ging het voor en na 2023?

Vroeger kon je als VvE de btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Die btw-teruggave verliep via de Kleineondernemersregeling (KOR). Sinds 2023 is die situatie veranderd en betaal je als VvE 0% btw op zonnepanelen. Een woordje uitleg:

  • Voor 2023: sinds 2020 konden VvE’s de btw op de aankoop van zonnepanelen terugkrijgen. Je betaalde dus 21% btw op de zonnepanelen en dat bedrag vorderde je deels terug via de Belastingdienst. Daarvoor moest je je als VvE registreren als kleine ondernemer via de KOR (Kleineondernemersregeling). Hoeveel je terugkreeg van de Belastingdienst hing af van de verhouding tussen de opgewekte en de teruggeleverde energie.
  • Na 2023: nu is het als appartementseigenaar veel eenvoudiger. Net als bij een particuliere woning betalen VvE’s geen btw meer op de aankoop van zonnepanelen. En aangezien je 0% btw betaalt, moet je als VvE uiteraard ook geen btw terugvragen aan de Belastingdienst voor de aangekochte zonnepanelen.

Wil je als VvE zonnepanelen plaatsen? Werk samen met een erkende installateur om te profiteren van het btw-nultarief. Kom nu gratis in contact met meerdere experts actief in je regio.

btw zonnepanelen VvE

 

Wanneer 0% btw op zonnepanelen voor VvE?

Wanneer mag je als VvE rekenen op 0% btw voor zonnepanelen? Aan dat nultarief zijn een aantal belangrijke voorwaarden gekoppeld. Hier lees je wanneer je wel of niet in aanmerking komt voor de aankoop van zonnepanelen zonder btw:

 

1. Wat valt onder het 0% btw-tarief?

  • Soorten zonnepanelen: voor vrijwel alle zonnepanelen kan je als VvE profiteren van het nultarief. Zowel niet-geïntegreerde als geïntegreerde zonnepanelen en plug&play zonnepanelen horen bij deze regeling. Je hebt dus een groot aanbod aan zonnepanelen om uit te kiezen voor je appartementencomplex.
  • Levering en installatie: alle noodzakelijke werken, bijbehorende toestellen en materialen horen bij de 0%-regeling. Zo betaal je als VvE bv. ook geen btw op de arbeidskosten of nieuwe omvormer. Je bespaart op die manier meteen een mooie geldsom op de aankoop van de zonnepanelen-installatie.
  • Verouderde zonnepanelen: ook bij demontage en vervanging van oudere zonnepanelen geniet je van het verlaagde btw-tarief. Laat je je oude zonnepanelen vernieuwen of zelfs tijdelijk demonteren om je dak te vervangen? Dan geldt nog altijd het 0%-tarief.

 

Wat valt niet onder het 0% btw-tarief?

  • Soorten zonnepanelen: bij PVT-systemen, zonnecollectoren of zonnepanelen in ramen profiteer je niet van de 0% btw. De kans bestaat ook dat de nieuwste technologieën niet onder deze wetgeving vallen. Laat je dus goed informeren als je bv. transparante zonnepanelen of waterstof zonnepanelen zou laten plaatsen.
  • Functie gebouw: let zeker op dat het complex enkel dient als residentie. Een bedrijfspand zonder woonfunctie of openbaar gebouw dat je gebruikt voor andere activiteiten komen niet in aanmerking voor het nultarief.
  • Andere installaties: plaats je ook nog een warmtepomp of slimme meter in je appartementsgebouw? Dan geldt er geen btw-verlaging. Voor zaken zoals een versteviging van je dak, nieuwe groepenkast en andere niet noodzakelijke materialen betaal je nog altijd het normale btw-tarief.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een erkende installateur!

De complexe wetgeving kan soms zorgen voor twijfels en fouten tijdens het proces. Wil je dus zeker zijn van de 0% btw bij de aankoop van je zonnepanelen als VvE? Ga dan op zoek naar een erkende expert om je situatie samen te bespreken. Zo laat je niets aan het toeval over. Daarnaast heb je meteen ook een aanspreekpunt voor verdere vragen.

Wil je graag meer advies voor jouw appartementsgebouw? Neem vrijblijvend contact op met meerdere erkende zonnepanelen-installateurs via onze offertedienst.

 

0% btw zonnepanelen VvE

 

Wat met btw op teruggeleverde energie voor VvE?

Betaal je als VvE dan helemaal geen btw op zonnepanelen? Op de aankoop dus niet, maar wel op de groene stroom die je weer op het elektriciteitsnet zet. Een streepje duiding over dit verschil:

  • Aankoop zonnepanelen = geen btw: VvE’s betalen sinds 2023 geen btw meer op de aankoop van zonnepanelen. Dat maakt alles veel eenvoudiger dan vroeger. Voor de zonnepanelen op een appartementsgebouw betaal je geen btw meer, waardoor je ook geen btw meer moet terugvragen.
  • Teruggeleverde energie = wel btw: een VvE moet, in tegenstelling tot een particulier, wél belasting betalen over de teruggeleverde energie. Hiervoor geldt, afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen, een vooraf vastgesteld forfaitair bedrag. Dit gaat alleen om de teruggeleverde energie en niet om de verbruikte energie. De btw-aangifte kan je hiervoor elk kwartaal indienen en valt onder de normale btw-aangifte.

 

Enkele veelgestelde vragen

Is er nog iets niet duidelijk of twijfel je over bepaalde zaken? Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over VvE’s en de btw op zonnepanelen:

 



  • Moet je gebruik maken van de KOR als VvE?
    Voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen is de Kleineondernemersregeling (KOR) niet meer van toepassing. Je geniet meteen van een btw-vrije aankoopprijs zoals particulieren. Maar als de Vereniging van Eigenaars als btw-ondernemer wordt beschouwd door het terugleveren van stroom, kan de KOR nog altijd relevant zijn.


  • Kan je als VvE genieten van subsidies voor zonnepanelen?
    Jazeker! Je hebt bv. de SVVE subsidie die je als Vereniging van Eigenaars kan aanvragen. Ook kan je een Energiebespaarlening aanvragen. Als VvE heb je enkel recht op de Energiebespaarlening als je samenwerkt met een erkende installateur van zonnepanelen. Zo’n specialist kan je verder informeren over de lening en gepast adviseren over een zonnepanelen-installatie op maat. 


  • Ben je als VvE btw-plichtig?

    In de meeste gevallen is een VvE niet btw-plichtig omdat de activiteiten van een VvE doorgaans niet als commerciële activiteiten worden beschouwd. Maar wanneer je als eigenaar inkomsten genereert uit commerciële activiteiten, zoals de verhuur van ruimtes aan derden of de verkoop van energie uit zonnepanelen, kan er wel sprake zijn van btw-plicht. Het is belangrijk om te weten in welke situatie je zit en of je btw-plichtig bent om jouw administratie op orde te houden.

 

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs