Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen Wattpiek

Als je over zonnepanelen leest, gaat het vaak ook over ‘Wattpiek’ (Wp). Maar wat betekent die term nu precies? Hoe weet je hoeveel Wattpiek per zonnepaneel je nodig hebt? Welke verschillende piekvermogens zijn er op de markt? En in welke mate heeft dat piekvermogen in Wp een invloed op de prijs van zonnepanelen? Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar:
Aanbod zonnepanelen per Wp
Zonnepanelen prijs per Wattpiek
Hoe Wattpiek zonnepanelen berekenen?
Belangrijke aandachtspunten
Voordelen erkende installateur
Vraag gratis je offertes aan

 

Wat betekent Wattpiek?

‘Wattpiek’ slaat op de maximale hoeveelheid stroom die een individueel zonnepaneel opwekt onder ideale omstandigheden. Daarbij spelen o.a. lichtsterkte, temperatuur, oriëntatie, … een rol. Hoe zit het met de omzetting van Wattpiek naar kWh? Onder ideale omstandigheden kan een paneel van 350 Wp jaarlijks 350 kWh aan groene stroom produceren. In de praktijk ligt die opbrengst echter iets lager (door bewolking, lage zon, niet helemaal zuidgericht, …). In Nederland & België levert 1 Wattpiek ongeveer 0,85 kWh aan stroom per jaar op.

Hoeveel Wattpiek per zonnepaneel heb ik nodig + hoe ben ik zeker van een optimale opbrengst? Een zonnepanelen installateur informeert je graag over de mogelijkheden en beste keuze op maat van jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

wattpiek naar kwh

 

Aanbod zonnepanelen per Wattpiek

Fabrikanten houden zich dagelijks bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën om hun zonnepanelen nog efficiënter te maken. Zo proberen ze onder meer het maximale vermogen in Wp te verhogen per paneel. Uit welke piekvermogens kan je vandaag kiezen? Een overzicht:

 

1. Zonnepanelen 350 Wp

Panelen van 350 Wp zijn steeds meer de norm. Het zijn over het algemeen lichte mono- of polykristallijne panelen met gunstige afmetingen (1,6 à 1,5 m lang en 1 m breed). Daardoor passen ze makkelijk op kleinere daken. Door hun specifieke piekvermogen kan je ze ook eenvoudig afstemmen op je stroomverbruik. Bovendien hebben ze een goede prijs-kwaliteitsverhouding tegenover panelen met hogere vermogens.

Lees meer over 350 Wp zonnepanelen.

 

2. Zonnepanelen 360 Wp

Samen met zonnepanelen van 350 Wp behoren 360 Wp panelen tot de meest gekozen zonnepanelen. Ze vertonen veel gelijkenissen: je hebt ook de keuze uit verschillende types panelen in diverse uitvoeringen. Vind je het niet erg om een kleine meerprijs te betalen voor panelen met een iets hoger rendement? Dan zijn 360 Wp panelen een goede optie.

Lees meer over 360 Wp zonnepanelen.

 

3. Zonnepanelen 400 Wp

Zonnepanelen van 400 Wp hebben een relatief hoog piekvermogen. Daardoor heb je er minder nodig op je dak om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken. Veel betrouwbare merken zetten momenteel in op dit type zonnepanelen, waardoor ze betrouwbaar, kwalitatief sterk en duurzaam zijn. Ben je op zoek naar panelen met een hoog piekvermogen en een goede prijs-kwaliteitsverhouding? Dan zit je goed met 400 Wp panelen.

Lees meer over 400 Wp zonnepanelen.

 

4. Zonnepanelen 450 Wp

Heb je weinig ruimte op je dak, maar wil je toch graag zonnepanelen plaatsen? Dan kan je ook kiezen voor 450 Wp zonnepanelen. Dankzij hun hoge piekvermogen heb je minder panelen nodig om het vereiste totale vermogen van je installatie te bereiken. Hou er wel rekening mee dat ze niet alleen duurder, maar ook zwaarder en groter zijn ten opzichte van panelen met een lager piekvermogen in Wp.

Lees meer over 450 Wp zonnepanelen.

 

5. Zonnepanelen 500 Wp

De hoogste Wattpiek zonnepanelen die tegenwoordig beschikbaar zijn, hebben een vermogen van 500 Wp. In vergelijking met de andere types zijn ze groter (gem. zo’n 2 à 2,5 m²) en zwaarder. Dat grotere formaat is vereist om dat hoge piekvermogen in Wp te bereiken. Hierdoor hoef je doorgaans minder panelen op je dak te plaatsen om je elektriciteitsverbruik te dekken, maar moet je je wel aan een hogere kostprijs verwachten.

Lees meer over 500 Wp zonnepanelen.

 

6. Zonnepanelen 600 Wp

Bepaalde fabrikanten werken hard om op korte termijn zonnepanelen van 600 Wp te lanceren. Nu zitten ze nog volop in de testfase. Deze panelen zullen voldoen aan alle toekomstige vereisten rond rendement, opbrengst, vermogensgarantie, … Tegelijk zullen ze ook groter en zwaarder zijn dan de andere soorten. Hierdoor zullen ze in eerste instantie minder geschikt zijn voor particulier gebruik.

Lees meer over 600 Wp zonnepanelen.

 

7. Zonnepanelen 1.000 Wp

De ontwikkeling van zonnepanelen van 1.000 Wp is nog volop bezig. Wanneer je ze daadwerkelijk zal kunnen aankopen, zullen ze de zonnepanelen met het hoogste vermogen zijn. Dit zal van 1.000 Wp panelen de grootste en zwaarste exemplaren op de markt maken. Daardoor zal je ze vooral zien opduiken op uitgestrekte bedrijfsdaken en in moderne zonneparken.

Lees meer over 1.000 Wp zonnepanelen.

 

Welke zonnepanelen Wattpiek is het best voor mijn situatie?

Dat hangt af van jouw budget en je persoonlijke situatie: eventuele schaduwvorming, aantal zonne-uren, dakoriëntatie en hellingsgraad, … Bij kleinere daken zijn zonnepanelen met een hoger vermogen in Wp bv. vaak interessanter. Zo heb je minder panelen nodig om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken.

Advies op maat nodig? Een erkende installateur weet perfect welke panelen het meest geschikt zijn voor jouw woning. Wil je graag gratis advies ontvangen? Kom in contact met een professional actief in je buurt via onze offertedienst.

 

Zonnepanelen prijs per Wattpiek

Doorgaans geldt: hoe meer Wp je zonnepaneel heeft, hoe duurder die is. Gemiddeld mag je rekenen op € 250 à 500 per paneel (incl. btw, excl. plaatsing). Daarnaast bepalen ook het merk, de kwaliteit en de uitvoering mee de kostprijs. Bij een nieuwe installatie maken die prijzen per paneel natuurlijk deel uit van de totale eindprijs. Een overzicht met richtprijzen voor een installatie met zonnepanelen van 360 Wp:

Aantal personenVereist vermogen zonnepanelen installatieAantal panelen
(360 Wp)
Zonnepanelen opbrengstGemiddelde prijs (incl. btw, omvormer & plaatsing)
12.941 Wp82.500 kWh€ 4.500 à 6.200
23.529 Wp103.000 kWh€ 5.000 à 7.500
34.118 Wp123.500 kWh€ 5.600 à 8.800
44.706 Wp134.000 kWh€ 6.800 à 9.500
55.294 Wp154.500 kWh€ 7.500 à 11.000
65.882 Wp175.000 kWh€ 8.700 à 12.500

LET OP: de kosten kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht advies en prijzen voor jouw woning vergelijken? Vraag dan vrijblijvend offertes aan bij meerdere installateurs en ontvang binnen enkele werkdagen gratis voorstellen op maat. Start je aanvraag hier.

 

 

zonnepanelen wattpiek

 

Hoe Wattpiek zonnepanelen berekenen?

Het individuele piekvermogen van zonnepanelen kan je niet berekenen. Die waarde staat al vast bij de productie van de panelen. Met het piekvermogen per paneel in Wp kan je wel andere berekeningen maken als het aantal panelen dat je nodig hebt en de verwachte opbrengst van je panelen:

 

Aantal zonnepanelen berekenen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je jaarlijkse energieverbruik te dekken? De berekening is in principe vrij simpel. Daarvoor heb je 2 factoren nodig:

 • FACTOR 1 = totale vermogen van je installatie: een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld zo’n 4.000 kWh per jaar. Om aan dit verbruik te beantwoorden, moet je installatie over een totale capaciteit van 4.706 Wp beschikken (4.000 ÷ 0,85). Dit is het vertrekpunt van je berekening.
 • FACTOR 2 = piekvermogen per paneel: de 2e factor is het individuele piekvermogen in Wp van de zonnepanelen. Welk vermogen is het meest geschikt voor jouw toekomstige installatie? Dat bepaalt een installateur na een grondige dakinspectie.

Een formule op basis van deze 2 factoren ziet er dan als volgt uit:

AANTAL ZONNEPANELEN = totale vermogen ÷ piekvermogen per paneel

Voorbeeld (gezin 4 personen): 4.706 ÷ 360 Wp = 13 panelen

 

Volgens dit voorbeeld heeft een gezin van 4 personen dus 13 panelen van 360 Wp nodig om hun jaarverbruik van 4.000 kWh te kunnen dekken. Ben je benieuwd wat dat is bij zonnepanelen van 400 Wp of 500 Wp? Dan kan je eenvoudig zelf de formule aanpassen.

 

Jaarlijkse opbrengst berekenen

De totale opbrengst van je zonnepanelen berekenen is eigenlijk vrij eenvoudig. Daarvoor heb je de volgende gegevens nodig:

 • FACTOR 1 = totaalvermogen van je installatie: dit getal krijg je door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met hun individuele piekvermogen. Voor een gezin van 4 personen heb je ongeveer 13 panelen van 360 Wp nodig om het gemiddelde jaarverbruik van 4.000 kWh te dekken.
 • FACTOR 2 = benutte capaciteit: zonnepanelen produceren gemiddeld slechts 85% van hun volle capaciteit. Dat heeft te maken met allerlei omgevingsfactoren (bv. oriëntatie, schaduw, hellingshoek, …). Daarom gebruiken we 0,85 als omrekenfactor.

De formule op basis van deze 2 factoren ziet er dan als volgt uit:

JAARLIJKSE OPBRENGST ZONNEPANELEN = totaalvermogen installatie x 0,85 (omrekenfactor)

Voorbeeld (gezin 4 personen): 4.680 (13 x 360 Wp) x 0,85 = 3.978 kWh per jaar 

 

Het gezin uit dit voorbeeld produceert gemiddeld 3.978 kWh groene stroom per jaar. Dat komt goed overeen met hun geschatte jaarlijkse stroomverbruik van 4.000 kWh.

TIP: een installateur weet hoe hij al deze zonnepanelen berekeningen moet maken. Zo achterhaalt hij niet alleen de jaarlijkse opbrengst van je installatie, maar ook de terugverdientijd, het aantal panelen dat je nodig hebt, … Ontvang gratis en vrijblijvend advies en offertes op maat via ons aanvraagformulier.

 

Belangrijke aandachtspunten

Staar je niet blind op enkel het vermogen per zonnepaneel in Wattpiek. Ook andere aandachtspunten spelen mee bij de beste keuze voor jouw situatie. Waarmee moet je rekening houden? Een overzicht:

 • Hoogste vermogen ≠ altijd de beste keuze: zijn zonnepanelen met het hoogste vermogen sowieso de beste keuze? Nee, niet altijd. Particulieren kiezen soms beter voor panelen met een lager vermogen. Die zijn makkelijker aan te passen aan je individuele verbruik en kosten ook minder.
 • Vermogensgarantie: na verloop van tijd neemt de opbrengst van je zonnepanelen af. Hoe snel dit proces optreedt, is afhankelijk van de kwaliteit, het merk, … De meeste fabrikanten bieden een vermogensgarantie van 80% na 20 à 25 jaar. Dit is een belangrijke kwaliteitsindicatie.
 • Budget: verlies je budget niet uit het oog. Hoe hoger het vermogen van je panelen, hoe hoger de kostprijs van je installatie. Werk je samen met een erkende installateur? Dan kan je genieten van enkele financiële voordelen. Zo bespaar je al een flink stuk op de kosten van je zonnepanelen.
 • Omgevingsfactoren: in de praktijk hangt de opbrengst van je panelen ook af van externe factoren. Bij schaduwval zijn parallel geschakelde panelen met lagere vermogens en micro omvormers bv. een betere keuze om toch een optimale opbrengst na te streven.
 • Beschikbare dakruimte: heb je veel vrije dakruimte? Dan kan je voor zonnepanelen kiezen met een lager aantal Wp. Is het beschikbare dakoppervlak relatief beperkt? Dan zijn panelen met een hoger vermogen een betere oplossing.
 • Soort omvormer: welke omvormer je precies nodig hebt, hangt nauw samen met het vermogen van je zonnepanelen. Wanneer er meer energie opgewekt wordt, is een omvormer op maat nodig om die hogere vermogens op te vangen.

TIP: neem voldoende tijd om allerlei zonnepanelen te vergelijken en laat je in je zoektocht bijstaan door een ervaren installateur. Hij weet welke omvormer bij je installatie past, welk piekvermogen voor je panelen de beste optie is, … Benieuwd naar de mogelijkheden? Start hier je aanvraag.

 

Waarom vertrouwen op een zonnepanelen installateur?

Zelf zonnepanelen installeren kan, maar daarvoor moet je een zeer ervaren klusser zijn. Wil je fouten vermijden? Vertrouw dan op het vakmanschap van een installateur. Zo ben je verzekerd van…

 • Professionele inspectie: een installateur controleert voorafgaand je dakconstructie. Daarnaast schenkt hij ook uitgebreid aandacht aan de dakoriëntatie, hellingsgraad, schaduwval, … om zo de meest geschikte keuze te kunnen maken.
 • Advies op maat: welk piekvermogen hebben je zonnepanelen nodig? En welk type paneel past het best in jouw situatie? Een installateur geeft je persoonlijk advies op basis van de voorafgaande inspectie en maakt voor jou een legplan op. Dit plan is volledig aangepast aan jouw woonsituatie.
 • Correcte en vlotte plaatsing: een erkende installateur plaatst je installatie zoals het hoort: van de inspectie tot aan de ingebruikname van je installatie. Bovendien werkt hij enkel met kwalitatieve merken voor de panelen, omvormer, …
 • Betrouwbare dienstverlening: ook na de plaatsing kan je nog steeds terecht bij je installateur. Niet alleen voor een periodiek onderhoud, maar ook voor eventuele herstellingen en interventies is een betrouwbare installateur actief in je buurt erg belangrijk.
 • Subsidies & financiële voordelen: werk je samen met een erkende installateur? Dan kom je in aanmerking voor diverse subsidies en financiële voordelen. Hij informeert je graag over de voorwaarden en bezorgt je bovendien alle noodzakelijke documenten om de aanvraag correct in te dienen.

 

Offertes voor zonnepanelen vergelijken loont!

Ben je op zoek naar een betrouwbare installateur actief in je regio? Dan ben je hier aan het juiste adres! Via onze gratis offertedienst ontvang je meerdere prijsvoorstellen op maat. Zo krijg je niet alleen een duidelijk zicht op de prijzen van je installatie, maar kan je ook adviezen, merken, …vergelijken. Zo maak je uiteindelijk de beste keuze!

Vrijblijvend voorstellen vergelijken? Vul dan het onderstaande aanvraagformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes op maat:

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs