Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schaduw bij zonnepanelen? Effect op het rendement

Schaduw zonnepanelen? Belangrijke vraag waar praktisch iedereen mee te maken heeft. Heeft schaduw op zonnepanelen invloed op de prestaties van mijn zonnepanelensyteem?

Jazeker, waarom?

De losse zonnepalen zijn in serie geschakeld. We noemen dit een string. Kleine systemen hebben meestal één string, grotere systemen 2, 3 of meerdere str Zonnepanelen schaduw rendementsverlies ings.

De prestatie van één string wordt bepaald door de zwakste schakel  in de ketting, ofwel het slechts presterende zonnepaneel van een string. Dat zijn de zonnepanelen met schaduw. In praktijk zal een klein beetje schaduw in de morgen of avond niet zoveel effect hebben. Echter schaduw die langere tijd op de zonnepanelen valt heeft wel degelijk een substantieel effect op de prestaties van het systeem. En dus is schaduw zonnepanelen funest.

Mocht je schaduw hebben over uw dak, dan is het altijd de vraag hoe de zonnepanelen het beste geplaatst kunnen worden. Dat kan door gebruik te maken van een computermodel. Die berekent de optimale lay-out van de zonnepanelen.

Hier een voorbeeld van de kringloopwinkel in Soest. Naast de zonnepalen staat een hoge paal die een groot deel van de dag over een groot aantal zonnepanelen schaduw geeft. De schaduw is niet veel, maar het veroorzaakte uiteindelijk wel een rendementsverlies van maar liefst 30%. Daarom hebben ze gekozen voor een Power Optimizer (bijvoorbeeld SolarEdge, Tygo, Huawei of SMA) die de zonnepanelen in parallel zet. Zodoende was het rendementsverlies slechts 5%.

 

Er zijn bedrijven die jouw situatie in een 3D-model zetten en een schaduw-analyse kunnen maken. Zij kunnen exact uitrekenen welk rendementsverlies van toepassing is bij een bepaalde schaduw van bijvoorbeeld een hoge boom.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs