Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen boot

Kan je langere tijd geen gebruik maken van walstroom of is je boot hier niet voor ingericht dan bieden zonnepanelen uitkomst. Voorwaarde is dat er één of meerdere accu’s aanwezig moeten zijn om de opgewekte stroom op te slaan.

Een set zonnepanelen voor je boot. Wat heb je nodig:

  1. Eén of meerdere zonnepanelen
  2. Een laadregelaar
  3. Goede bekabeling, weerbestendig

Zonnepanelen boot

De laadregelaar

Een laadregelaar zorgt ervoor dat je accu wordt beschermd. Het zorgt ervoor dat de laadstroom niet et hoog wordt en er een te grote belasting op je accu ontstaat. Een laadregelaar moet juist gekozen worden en afgestemd zijn op het vermogen van de zonnepanelen.

 

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een boot?

De capaciteit van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (WP). Dit kunnen we vertalen naar Watturen. Er zijn panelen van 40 WP, maar ook bestaan er panelen met grotere capaciteit. Indien je meerdere panelen met elkaar verbindt kan je zelf opschalen.

Vermogen zonnepaneel (WP) 40 70 100 135 195 240
Opbrengst (Wh) 160 280 400 540 780 960

Om de benodigde capaciteit te bepalen dien je te bekijken welke apparatuur je aan boord hebt en hoe lang deze in gebruik zijn.

Stel we komen op de volgende situatie:

Apparaat Vermogen Uren Verbruik
Televisie 60 W 3 180 Wh
Verlichting 50 W 3 150 Wh
Radio 10 W 2 20 Wh
Totaal 350 Wh

Dit betekent dat je een paneel van 100 WP nodig hebt.

Hoe zonnepanelen boot plaatsen?

Je plaatst de zonnepanelen op een plaats waar je voldoende zonlicht heeft. Veelal is dit op het midden van het dek en/of op de kajuit. Wij ook vaak dat zonnepanelen aan de railing worden gehangen, vaak achterop (spiegel). Plaats je meerdere zonnepanelen, zorg dan dat deze onder dezelfde hellingshoek liggen en liefst dicht bij elkaar om zo min mogelijk bekabeling nodig te hebben. Meerdere zonnepanelen worden in serie aangesloten.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs