Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen 360 Wp

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Deze waarde geeft weer hoeveel elektriciteit een paneel onder ideale omstandigheden opwekt. De laatste jaren neemt het individuele vermogen van zonnepanelen alleen maar toe. In dit artikel nemen we zonnepanelen van 360 Wp onder de loep. Welke uitvoeringen zijn er? En hoeveel kost zo’n 360 Wp paneel? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Voordelen en nadelen
Zonnepanelen 360 Wp prijs
Mogelijke alternatieven
FAQ 360 Wp zonnepanelen
Vraag gratis je offertes aan

 

Wanneer zijn zonnepanelen van 360 Wp een goede keuze?

Zonnepanelen van 360 Wp wekken onder optimale omstandigheden (lichtsterkte, richting van het licht, temperatuur, …) 360 kWh per jaar op. In werkelijkheid ligt die opbrengst iets lager (ongeveer 85%). Zonnepanelen wekken namelijk niet constant energie op volgens hun piekvermogen door bewolking, zonoriëntatie, enz. Deze zonnepanelen zijn een goede keuze als je…

 • wil gaan voor recente, kwalitatieve monokristallijne of polykristallijne panelen.
 • niet meer wil betalen voor panelen met een hoger piekvermogen (zoals 400 of 600 Wp).
 • weinig vrije ruimte hebt op je dak voor meer panelen met een lager piekvermogen.
 • het esthetische aspect voor jou belangrijk is (bv. full black zonnepanelen).

zonnepanelen 360 wp

 

Mogelijke uitvoeringen

Zonnepanelen van 360 Wp bestaan in diverse uitvoeringen. Waaruit kan je zoal kiezen tijdens je zoektocht naar een geschikte zonnepanelen-installatie? We zetten de verschillende elementen voor je op een rij:

 

1. Type paneel

De meeste zonnepanelen van 360 Wp zijn monokristallijne panelen. Bij dit type panelen telt elke zonnecel 1 kristal en die kristallen liggen ook mooi in dezelfde richting. Wil je gaan voor panelen met de langst mogelijke levensduur (tot wel 40 jaar)? Dan zijn glas-glas zonnepanelen de beste keuze. Hierbij liggen de zonnecellen tussen 2 lagen glas in plaats van tussen glas en een polymeerfolie.

 

2. Afmetingen

De meest courante afmetingen voor zonnepanelen van 360 Wp zijn 1,6 à 1,7 m op 1 m (gem. 1,6 à 1,7 m²), met een frame van gem. 30 à 50 mm dik. Deze afmetingen kunnen afwijken van paneel tot paneel. Ben je benieuwd naar de mogelijke afmetingen voor zonnepanelen op jouw maat? Vraag dan zeker meer info aan een erkende installateur actief in je buurt.

 

3. Merk

Vele bekende fabrikanten investeren blijvend in onderzoek naar de efficiëntie van zonnepanelen. Daardoor heb je een ruime keuze aan hoogwaardige panelen. Zo bieden merken als Phono Solar, SunPower, LG, AEG, SolarWatt en Longi zonnepanelen aan met een piekvermogen van 360 Wp in uiteenlopende modellen.

 

4. Kleur

Zonnepanelen zijn verkrijgbaar in blauw of zwart. Toch zal je panelen van 360 Wp hoofdzakelijk in het zwart terugvinden. Vooral de zogenaamde ‘all black’ panelen zijn erg geliefd dankzij hun zwarte frame en backsheet. Zo vallen ze veel minder op, wat een groot pluspunt is voor de uitstraling van je woning.

 

5. Garantie

Zowel de vermogens- als de productgarantie is een kwaliteitsindicator, maar die verschilt sterk van merk tot merk. Sommige bedrijven geven je slechts 10 jaar productgarantie, terwijl die termijn bij andere fabrikanten wel 20 à 25 jaar kan zijn. Het komt er dus op aan om grondig die garantietermijnen te vergelijken.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere installateurs!

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn van 360 Wp zonnepanelen voor jouw situatie? Of wil je graag een overzicht van de andere mogelijke piekvermogens? Dan raden we je aan om verschillende offertes aan te vragen bij meerdere installateurs actief in je regio. Op deze manier kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook gepersonaliseerde adviezen, verschillende merken en uitvoertermijnen.

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen? Maak dan gebruik van onze offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 prijsvoorstellen op maat. Start hier je aanvraag.

 

Voor- en nadelen 360 Wp zonnepanelen

Zijn zonnepanelen van 360 Wp een goed idee? Of kies je beter voor panelen met een hoger of een lager vermogen? We sommen de voor- en nadelen voor je op:

 

Voordelen zonnepanelen 360 Wp

 • Goedkoper dan zonnepanelen met hoger vermogen: je hebt tegenwoordig panelen met piekvermogens van 400 tot zelfs 650 Wp. Deze zijn echter betrekkelijk duur en niet altijd de betere keuze voor de gemiddelde gezinswoning. Dan ga je dus beter voor 360 Wp zonnepanelen.
 • Ideaal voor kleinere daken: hoe hoger het individueel vermogen van een zonnepaneel, hoe minder panelen je normaliter nodig hebt. Daardoor is minder dakoppervlakte vereist om je installatie te plaatsen.
 • Voortdurende innovatie: dag in dag uit werken fabrikanten aan het verbeteren van de efficiëntie van zonnepanelen. 360 Wp panelen zijn vrij recent, waardoor je zeker bent van een betrouwbare, recente technologie en een lange levensduur.
 • Veel keuzemogelijkheden: zonnepanelen van 360 Wp zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Daarbinnen heb je een ruime keuze aan verschillende types, merken, afmetingen, …

 

Nadelen zonnepanelen 360 Wp

 • Duurder dan panelen met een laag vermogen: net zoals panelen met een hoger vermogen duurder zijn, betaal je minder voor panelen met een vermogen lager dan 360 Wp. Let op: in dat geval moet je wel meer panelen op je dak plaatsen om hetzelfde totale vermogen te halen.
 • Meer plaats nodig dan panelen met hoger vermogen: hoe hoger het vermogen, hoe minder panelen je nodig hebt op je dak. Een 2-koppig gezin heeft ongeveer 10 panelen van 360 Wp nodig, maar slechts 8 panelen van 400 Wp. Op een klein dak kan dit verschil doorslaggevend zijn. Vraag dus zeker advies op maat bij een ervaren installateur actief in je buurt.

 

Zonnepanelen 360 Wp prijs

Welke elementen bepalen de prijs van zonnepanelen van 360 Wp? Dat zijn o.a. het type paneel, het merk en de kwaliteit. Bij het plaatsen van een volledig nieuwe installatie spelen ook het aantal panelen, de arbeidskosten, de omvormer, … een rol. Een overzicht van de gemiddelde richtprijzen:

Aantal personenVereist vermogen
zonnepanelen installatie
Aantal panelen
(360 Wp)
Zonnepanelen opbrengst
Gemiddelde prijs
(incl. btw, omvormer, plaatsing)
12.941 Wp82.500 kWh€ 4.500 - 6.200
23.529 Wp103.000 kWh€ 5.000 - 7.500
34.118 Wp123.500 kWh€ 5.600 - 8.800
44.706 Wp134.000 kWh€ 6.800 - 9.500
55.294 Wp154.500 kWh€ 7.500 - 11.000
65.882 Wp175.000 kWh€ 8.700 - 12.500

LET OP: de prijzen in de tabel zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de kosten afwijken van installateur tot installateur. Ontvang je graag precieze prijsvoorstellen voor jouw toekomstige zonnepanelen-installatie? Dan doe je er goed aan om verschillende offertes aan te vragen via onze gratis offertedienst.

 

360 wp zonnepanelen

 

Mogelijke alternatieven voor 360 Wp zonnepanelen

Naast zonnepanelen van 360 Wp kan je ook nog kiezen voor panelen met een lager of een hoger piekvermogen. We zetten beide alternatieven kort op een rij:

 

ALTERNATIEF 1: zonnepanelen met een lager piekvermogen

Je kan nog steeds zonnepanelen kopen met een lager vermogen zoals 250, 260, 275, 320 en 350 Wp. Deze zijn goedkoper en een interessante keuze als je een specifiek budget in gedachten hebt. Kies je voor zonnepanelen van een betrouwbare fabrikant en heb je voldoende ruimte op je dak? Dan zijn panelen met een lager piekvermogen een prima keuze.

Ontvang gratis offertes op maat

 

ALTERNATIEF 2: zonnepanelen met een hoger piekvermogen

Net zoals er zonnepanelen met een lager piekvermogen op de markt zijn, kan je er ook vinden met een hoger vermogen. Er zijn panelen van 400 Wp, 500 Wp en 600 Wp verkrijgbaar. Dankzij de voortdurende innovatie zijn er zelfs al zonnepanelen van 1.000 Wp in volle ontwikkeling. Let wel: je bereikt je gewenste totale vermogen met minder panelen, maar die panelen met een hoog piekvermogen zijn ook flink duurder. Ze zijn daarom niet altijd de beste keuze voor een middelgrote gezinswoning.

Ontvang gratis offertes op maat

 

FAQ 360 Wp zonnepanelen

Heb je nog vragen over het piekvermogen van zonnepanelen? Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen. Niet gevonden wat je zoekt? Aarzel dan niet om advies op maat in te winnen bij een erkende installateur actief in je buurt.     • Hoeveel zonnepanelen van 360 Wp heb ik nodig?

      Het antwoord op deze vraagt hangt af van je energieverbruik. Voor een huishouden van 2 personen rekenen we gemiddeld op een jaarlijks elektriciteitsverbruik zo’n 3.000 kWh. Daarvoor heb je een totaal vermogen van ongeveer 3.500 Wp nodig. Delen we dat totale vermogen door het piekvermogen van een individueel paneel (360 Wp)? Dan komen we ongeveer uit op 10 zonnepanelen.

      Wil je weten hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt? Een installateur rekent dat graag voor je uit! Kom in contact met een expert actief in je buurt door het gratis offerteformulier in te vullen.     • Hoe kan ik het piekvermogen van mijn zonnepanelen berekenen?
      Het piekvermogen kan je niet berekenen. Die capaciteit in Wp staat vast bij de aankoop van je installatie. Wat je wel kan berekenen, is hoeveel je zonnepanelen van 360 Wp zullen opbrengen qua gratis, groene stroom. Daarvoor vermenigvuldig je het totale vermogen van je panelen met 0,85. Zonnepanelen benutten namelijk gemiddeld 85% van hun piekvermogen (door bewolking, de lichtsterkte, …).


     • Heb ik een specifieke omvormer nodig voor zonnepanelen van 360 Wp?
      Een omvormer zet de geproduceerde zonne-energie om in bruikbare stroom. Doorgaans is het vermogen van je omvormer niet helemaal hetzelfde als dat van je installatie. Je omvormer werkt het best wanneer het vermogen zo’n 10% hoger of 20% lager ligt dan dat van je installatie. Binnen deze marge ben je verzekerd van een optimaal rendement van je omvormer.


     • Wat is de levensduur van 360 Wp zonnepanelen?
      De gemiddelde levensduur van de meeste monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen is 25 à 30 jaar. Glas-glaspanelen van 360 Wp hebben een levensduur van wel 40 jaar. Let op: de levensduur hangt ook af van het onderhoud en de kwaliteit van de plaatsing.


     • Zijn zonnepanelen met een hoger vermogen altijd de betere keuze?

      Neen. Zonnepanelen met een hoog vermogen brengen per individueel paneel misschien meer op, maar zijn betrekkelijk duurder. Daardoor zijn ze vooral de beste keuze wanneer je met een relatief kleine dakoppervlakte zoveel mogelijk groene stroom wil produceren. Heb je daarentegen voldoende ruimte over? Dan kan je gerust opteren voor kwalitatieve panelen met een lager vermogen.

      TIP: laat je in je zoektocht adviseren door een ervaren installateur. Hij informeert je over de mogelijkheden, maar plaatst je installatie ook volgens de regels van de kunst. Benieuwd? Vul dan ons formulier in en kom in contact met professionals actief in je buurt.

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs