Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- & adviesplatform
Bereken snel de mogelijke opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie. Je ontvangt:
  • Een opbrengstberekening op basis van je dak en locatie
  • Vrijblijvend tot 3 offertes op maat met berekening van terugverdientijd
  • Het GRATIS e-book ‘Hoe ben ik de verkoper de baas’

Omvormer, welke is geschikt voor mijn zonnepanelen?

Een omvormer voor zonnepanelen zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom door de zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare wisselstroom voor ons huishouden. Deze wisselstroom kan ook uitgewisseld worden met de energieleverancier indien jouw zonnepanelen meer opbrengen dan je op dat moment verbruikt. De omvormer is dus een essentieel onderdeel van jouw zonne-energiesysteem. Jouw omvormer mag niet te zwaar zijn, maar ook niet te licht. Hier een richtlijn voor het kiezen van de juiste omvormer.

Welke omvormer heb ik nodig?

Stap 1: Bepaal het totale vermogen van jouw zonnepanelen:

Dit vermogen wordt ruwweg bepaald door de volgende berekening:

Aantal zonnepanelen   *   Wattpiek per paneel   *  factor voor NL

Voorbeeld: je hebt 10 zonnepanelen, elk met een capaciteit van 245 Wattpiek

Vermogen = 10 * 245 * 0,85 = 2083 Watt.

zonnepanelen omvormer

 

Stap 2: Bepaal de ligging van jouw huis

Liggen jouw panelen op het zuiden, dan kan je gemakkelijk de waarde uit het vorige voorbeeld aanhouden. Maar liggen de zonnepanelen op het Zuidwesten, dan produceren de zonnepanelen 10% minder. Het vermogen van de omvormer mag dan ook 10% minder zijn.  Zijn er redelijke schaduweffecten dan kan je de opbrengst ook snel verlagen met een aantal procenten. Zoek vervolgens een omvormer waarvan het maximum vermogen onder dit getal ligt.

Let op: Aanbieders willen het liefst zo min mogelijk tijd gebruiken om te bepalen welke omvormer je nodig hebt. Zeker indien jouw zonnepanelen niet precies op het zuiden liggen of de hellingshoek anders is dan 30-35 graden. Dan is het namelijk verstandig om een kleinere omvormer te nemen. Waarom? Een omvormer heeft namelijk een minimaal voltage hebben om überhaupt te kunnen aanslaan. Een zwaardere omvormer slaat dus later aan en gaat eerder uit. 

 

Stap 3: heb je meerdere dakvlakken en hellingshoeken ?

Indien het antwoord Ja is, dan moet je een omvormer zoeken met meerdere strings en MPP trackers. Per vlak zonnepanelen  dient er dan een MPP tracker en string te zijn. Het alternatief is om een extra omvormer op te nemen of te kiezen voor Power Optimizers. De toepassing van deze Power Optimizers is enorm in opkomst.

 

Stap 4: wil je de prestaties van jouw zonnepanelen (online) monitoren?

Sommige omvormers hebben een ethernetaansluiting (IP-verbinding) welke je direct op het internet kan aansluiten welke een verbinding heeft met de portal-site van de fabrikant. Daar kan je dan jouw systeem monitoren. Sommige omvormers hebben deze ethernetaansluiting niet en moet je optioneel een bluetooth-connector kopen die je dan via een bluetooth-verbinding aansluit op jouw PC of Tablet. Het bespaart meestal extra kosten indien de omvormer de aansluiting standaard beschikbaar heeft.

Lees ook onze 8 voor het kiezen van een omvormer.

Geïnteresseerd in testresultaten van omvormers, zie hier de Photon test omvormers.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs

 

Klik hier voor België
Klik hier voor Nederland