Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie

U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren

Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Omvormer, welke is geschikt voor mijn zonnepanelen?

Een omvormer voor zonnepanelen zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom door de zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare wisselstroom voor ons huishouden. Deze wisselstroom kan ook uitgewisseld worden met de energieleverancier indien uw zonnepanelen meer opbrengen dan u op dat moment verbruikt. De omvormer is dus een essentieel onderdeel van uw zonne-energiesysteem. Uw omvormer mag niet te zwaar zijn, maar ook niet te licht. Hier een richtlijn voor het kiezen van de juiste omvormer.

Welke omvormer heb ik nodig?

Stap 1: Bepaal het totale vermogen van uw zonnepanelen:

Dit vermogen wordt ruwweg bepaald door de volgende berekening:

Aantal zonnepanelen   *   Wattpiek per paneel   *  factor voor NL

Voorbeeld: u heeft 10 zonnepanepelen, elk met een capaciteit van 245 Wattpiek

Vermogen = 10 * 245 * 0,85 = 2083 Watt.

 

Stap 2: Bepaal de ligging van uw huis

Liggen uw panelen op het zuiden, dan kunt u gemakkelijk de waarde uit het vorige voorbeeld aanhouden. Maar liggen de zonnepanelen op het Zuidwesten, dan produceren de zonnepanelen 10% minder. Het vermogen van de omvormer mag dan ook 10% minder zijn.  Zijn er redelijke schaduweffecten dan kunt u de opbrengst ook snel verlagen met een aantal procenten. Zoek vervolgens een omvormer waarvan het maximum vermogen onder dit getal ligt.

Let op: Aanbieders willen het liefst zo min mogelijk tijd gebruiken om te bepalen welke omvormer u nodig heeft. Zeker indien uw zonnepanelen niet precies op het zuiden liggen of de hellingshoek anders is dan 30-35 graden. Dan is het namelijk verstandig om een kleinere omvormer te nemen. Waarom? Een omvormer heeft namelijk een minimaal voltage hebben om überhaupt te kunnen aanslaan. Een zwaardere omvormer slaat dus later aan en gaat eerder uit. 

 

Stap 3: heeft u meerdere dakvlakken en hellingshoeken ?

Indien het antwoord Ja is, dan moet u een omvormer zoeken met meerdere strings en MPP trackers. Per vlak zonnepanelen  dient er dan een MPP tracker en string te zijn. Het alternatief is om een extra omvormer op te nemen of te kiezen voor Power Optimizers. De toepassing van deze Power Optimizers is enorm in opkomst.

 

Stap 4: wilt u de prestaties van uw zonnepanelen (online) monitoren?

Sommige omvormers hebben een ethernetaansluiting (IP-verbinding) welke u direct op het internet kan aansluiten welke een verbinding heeft met de portal-site van de fabrikant. Daar kunt u dan uw systeem monitoren. Sommige omvormers hebben deze ethernetaansluiting niet en moet u optioneel een bluetooth-connector kopen die u dan via een bluetooth-verbinding aansluit op uw PC of Tablet. Het bespaart meestal extra kosten indien de omvormer de aansluiting standaard beschikbaar heeft.

Lees ook onze 8-punten-voor-het-kiezen-van-uw-omvormer.

Geïnteresseerd in testresultaten van omvormers, zie hier de Photon test omvormers.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.