Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Vermogen zonnepanelen op hete dag niet goed

zonnepanelen-vermogenZonnepanelen en vermogen in Augustus 2013. Het is prachtig zomerweer, veel zon en hoge temperaturen, maar de zonnepanelen geven niet het meeste vermogen af. In juni waren er dagen dat er veel meer elektriciteit werd opgewekt. Wat is er aan de hand?

Om hier antwoord op te geven moeten we iets verder de diepte in. Laten we eerst eens duidelijk maken wat fabrikanten aangegeven met de capaciteit van een zonnepaneel zoals dit met de eenheid Wattpiek wordt aangeduid. De hedendaagse zonnepanelen hebben een capaciteit van 250 Wattpiek, soms iets meer en soms iets minder. Dit geeft hiermee aan dat het paneel in één uur onder standaardcondities 0,25 kWh levert.  Maar wat zijn nu de standaardcondities en in hoeverre verschilt dat van de condities in de praktijk?

Eerst iets over de temperatuur van zonnepanelen. Zonnepanelen worden getest bij een temperatuur van 25 graden. Het gaat hier niet om de omgevingstemperatuur, maar om de temperatuur van het zonnepaneel. Bij zonnig weer kan de temperatuur van de zonnepaneel soms wel 30 graden hoger liggen dan de omgevingstemperatuur. Het betekent dat een zonnepaneel in de zomer met een omgevingstemperatuur van 30 graden wel eens 60 graden kan zijn. Dat is enorm heet. Als we weten dat het vermogen boven de 25 graden met 0,4% per graad afneemt is eenvoudig uit te rekenen dat bij een omgevingstemperatuur van 30 graden het vermogen met 35 x 0,4% = 14% afneemt.

Met andere woorden: een hete zonnige dag is leuk, maar veel beter is een koude zonnige dag.

Zonnepanelen vermogen en donkerblauwe of lichtblauwe lucht

In de zomer hebben we vaker zonnige dagen. Maar op een mooie warme zomerdag is de lucht in Nederland niet altijd diep blauw. Meestal is het lichtblauw. Dat komt omdat zich in de lucht waterdamp en fijnstof bevindt. Het zorgt ervoor dat er minder direct licht is.  De lucht tijdens de standaard testcondities is zeer helder, in Nederland komen we dat in de zomer bijna niet tegen. Zodoende zorgt onze lucht in de zomer voor een lager vermogen.

Wanneer halen we in Nederland dan het hoogste vermogen uit zonnepanelen?

Over het algemeen kan gezegd worden dat de zonnepanelen in de maanden mei en juni de hoogste dagelijkse opbrengst geven. In 2013 was 1 juni de beste dag. De maximale omgevingstemperatuur was toen 20 graden en er waren gemiddeld in Nederland circa 14 zonuren. Een mooie zomerse dag in Augustus kan daar niet aan tippen.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.