Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Subsidie zonnepanelen 2021

In 2021 is er helaas geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Gelukkig voor de particuliere consument in Nederland blijft de BTW teruggave op zonnepanelen van kracht. Deze landelijke stimulering voor de aanschaf van zonnepanelen blijft ook in 2021 van kracht. Vaak zijn er ook lokaal mogelijkheden voor subsidie in 2021 voor zonnepanelen, maar in dat geval binnen gemeenten. En deze zonnepanelen subsidie voor 2021 zijn per gemeente apart bepaald. Hieronder tref je een overzicht van subsidie mogelijkheden voor zonnepanelen in 2021.

Subsidie zonnepanelen 2021 per gemeente

Ook in 2021 zijn er weer subsidies beschikbaar voor zonnepanelen. En deze mogelijke stimulering wordt per gemeente bepaald. Het slechts nieuws is helaas dat niet alle gemeenten een subsidie in 2021 voor zonnepanelen hebben. Vanuit de overheid zijn deze subsidie zonnepanelen te vinden op: energiesubsidiewijzer. Naast de mogelijke stimulering voor zonnepanelen in 2021 staan daar ook mogelijkheden gepubliceerd voor bijvoorbeeld isoleren en CV-inregelen. Of er landelijk nog een subsidie komt voor de aanschaf van zonnepanelen is sterk de vraag. Dit heeft te maken met de overige financiële mogelijkheid die de overheid heeft gerealiseerd, namelijk de BTW teruggave.

BTW teruggave verkapte subsidie zonnepanelen

De Nederlandse overheid heeft een verkapte subsidie voor zonnepanelen gerealiseerd. Dat wil zeggen; de volledige BTW op zowel materialen als arbeid kan een particuliere consument terugkrijgen. Hoe dit precies werkt, hebben we uitgelegd op de volgende pagina: BTW teruggave zonnepanelen in 3 stappen. En als we kijken naar de hoogte van deze verkapte stimulering, dan is dat veel interessanter dan de subsidies die er zijn of zijn geweest. De BTW is maar liefst 21% en dat is hoger dan de subsidiemaatregelen die er in eerdere jaren was.

Bespaarlening

Naast de subsidie zonnepanelen is er voor woningbezitters een mogelijkheid een lening af te sluiten voor de aanschaf van zonnepanelen. Dit tegen een tamelijk lage rente. Deze Energiebespaarlening is mogelijk als men naast zonnepanelen ook isolatie, een zonneboiler of aan CV-inregelen aanschaft. Let op, dit is geen subsidie maar een mogelijkheid om zonder investering zelf wel nu al in zonnepalen te investeren.

Subsidie zonnepanelen 2021

Zakelijk zonnepanelen subsidie

Dit jaar blijven de volgende subsidies voor zakelijke aanschaf van zonnepanelen van toepassing:
MIA – milieu-investeringsaftrek
EIA – energie-investeringsaftrek
KIA – kleinschalingheidsaftrek
VAMIL – willekeurige afschrijving milieu-investeringsaftrek
Belangrijk is om deze zakelijke subsidie zonnepanelen boekhoudkundig met een accountant af te stemmen vanwege de bedrijfsvoering.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.