Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Subsidie zonnepanelen 2021

In 2021 is er helaas geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Gelukkig voor de particuliere consument in Nederland blijft de BTW teruggave op zonnepanelen van kracht. Deze landelijke stimulering voor de aanschaf van zonnepanelen blijft ook in 2021 van kracht. Vaak zijn er ook lokaal mogelijkheden voor subsidie in 2021 voor zonnepanelen, maar in dat geval binnen gemeenten. En deze zonnepanelen subsidie voor 2021 zijn per gemeente apart bepaald. Hieronder tref je een overzicht van subsidie mogelijkheden voor zonnepanelen in 2021.

 

UPDATE: lees hier een update met de laatste info over zonnepanelen subsidies.

 

 

Subsidie zonnepanelen 2021 per gemeente

Ook in 2021 zijn er weer subsidies beschikbaar voor zonnepanelen. En deze mogelijke stimulering wordt per gemeente bepaald. Het slechts nieuws is helaas dat niet alle gemeenten een subsidie in 2021 voor zonnepanelen hebben. Vanuit de overheid zijn deze subsidie zonnepanelen te vinden op: energiesubsidiewijzer. Naast de mogelijke stimulering voor zonnepanelen in 2021 staan daar ook mogelijkheden gepubliceerd voor bijvoorbeeld isoleren en CV-inregelen. Of er landelijk nog een subsidie komt voor de aanschaf van zonnepanelen is sterk de vraag. Dit heeft te maken met de overige financiële mogelijkheid die de overheid heeft gerealiseerd, namelijk de BTW teruggave.

Woon je in België? Lees hier meer over de zonnepanelen subsidies in België.

 

BTW teruggave verkapte subsidie zonnepanelen

De Nederlandse overheid heeft een verkapte subsidie voor zonnepanelen gerealiseerd. Dat wil zeggen; de volledige BTW op zowel materialen als arbeid kan een particuliere consument terugkrijgen. Hoe dit precies werkt, hebben we uitgelegd op de volgende pagina: BTW teruggave zonnepanelen in 3 stappen. En als we kijken naar de hoogte van deze verkapte stimulering, dan is dat veel interessanter dan de subsidies die er zijn of zijn geweest. De BTW is maar liefst 21% en dat is hoger dan de subsidiemaatregelen die er in eerdere jaren was.

 

Bespaarlening

Naast de subsidie zonnepanelen is er voor woningbezitters een mogelijkheid een lening af te sluiten voor de aanschaf van zonnepanelen. Dit tegen een tamelijk lage rente. Deze Energiebespaarlening is mogelijk als men naast zonnepanelen ook isolatie, een zonneboiler of aan CV-inregelen aanschaft. Let op, dit is geen subsidie maar een mogelijkheid om zonder investering zelf wel nu al in zonnepalen te investeren.

Subsidie zonnepanelen 2021

 

Zakelijk zonnepanelen subsidie

Dit jaar blijven de volgende subsidies voor zakelijke aanschaf van zonnepanelen van toepassing:
MIA – milieu-investeringsaftrek
EIA – energie-investeringsaftrek
KIA – kleinschalingheidsaftrek
VAMIL – willekeurige afschrijving milieu-investeringsaftrek
Belangrijk is om deze zakelijke subsidie zonnepanelen boekhoudkundig met een accountant af te stemmen vanwege de bedrijfsvoering.

 

Bijkomende subsidies en financiële regelingen

De postcoderoosregeling (Regeling Verlaagd Tarief) is een subsidie voor lokale initiatieven rond groene energie (bv. zonnepanelen). Sinds april 2021 is de postcoderoossubsidie vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs