Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ikea zonnepanelen

Ikea staat er om bekend wonen betaalbaarder en duurzamer te willen maken. Sinds een aantal jaar verkopen ze dan ook zonnepanelen. Maar zijn zo’n Ikea zonnepanelen nu interessant? In dit artikel vertellen we je meer over het soort zonnepanelen dat Ikea verkoopt en de prijs ervan. We gaan ook even na of dit nu een interessante investering is of niet.

Ga snel naar:
Svea Solar zonnepanelen bij Ikea
Prijs zonnepanelen Ikea
Een té positieve prognose?
Ikea voor een 25-jarige investering?
Gaan zonnepanelen van Ikea succesvol worden?
Vergelijk offertes van zonnepaneel installateurs

Vanaf 2016: Svea Solar zonnepanelen bij Ikea

Voor 2016 werkte Ikea samen met Hanergy voor de verkoop van zonnepanelen. Het ging in dit geval echter om dunne film zonnepanelen, waarvoor je heel wat meer dakoppervlak nodig hebt om dezelfde opbrengst te halen als bij poly- of monokristallijne zonnepanelen. Bovendien was ook de keuze aan mogelijke omvormers voor je zonnepanelen vrij beperkt. Enkel omvormers met een trafo waren mogelijk en die leveren een lager rendement en maken meer geluid. Zonnepanelen kopen bij Ikea was toen dus niet erg interessant en er waren andere merken die heel wat beter presteerden.

Sinds 2016 werkt Ikea samen met Svea Solar om een aanbod aan kwalitatieve zonnepanelen te bieden. Met deze SOLSTRÅLE zonnepanelen wil Ikea groene energie voor iedereen betaalbaar maken, zonder in te boeten op kwaliteit, functionaliteit of design. De meubelgigant biedt verschillende mogelijkheden aan die geschikt zijn voor verschillende budgetten. Zo kan je bv. kiezen uit een kant-en-klaar basispakket, systemen op maat met extra opties of zonnepanelen die in het dak van je woning geïntegreerd worden.

 

Mogelijkheden Ikea zonnepanelen

Ikea biedt verschillende soorten zonnepanelen aan om aan verschillende budgetten te kunnen beantwoorden. Je kan daarbij kiezen tussen o.a. het basic en het plus systeem:

  • BASIC: dit is het basispakket met kant-en-klare zonnepanelen die passen op bijna alle hellende daken. De zonnepanelen worden ook door een specialist geplaatst.
  • PLUS: dit pakket is op maat gemaakt en hangt af van jouw woning en wensen. Daardoor kan je het ook plaatsen op platte daken of specialere dakstructuren.

 

Mogelijkheden omvormers

Ook wat betreft de omvormers voor je zonnepanelen installatie heb je keuze tussen de Goodwe-omvormer en de SolarEdge-omvormer. De Goodwe-omvormer is de goedkoopste en ook de populairste dankzij zijn hoge efficiëntie. De SolarEdge-omvormer is wat duurder maar zorgt voor een optimale prestatie zelfs wanneer je zonnepanelen minder zonlicht vangen.

Prijs zonnepanelen Ikea

Hoe goedkoop is Ikea nu eigenlijk in vergelijking met andere leveranciers van zonnepanelen? Natuurlijk hangt de exacte prijs af van het systeem dat je kiest en het aantal zonnepanelen dat je wil laten plaatsen. Voor een gemiddeld huishouden van 4 personen met een geschat energieverbruik van 3.840 kWh betaal je voor een basispakket met 12 zonnepanelen ongeveer € 5.021 (incl. omvormer & installatie). Als Ikea Family lid krijg je daar nog eens 15% korting op.

Als je weet dat zonnepanelen ongeveer 25 tot 30 jaar meegaan en deze een gemiddelde terugverdientijd hebben van 5 à 10 jaar, is dit dus zeker een interessante investering. De prijs die Ikea hier aanbiedt ligt wel aan de lage kant, maar is niet opvallend lager dan wanneer je je zonnepanelen rechtstreeks bij een leverancier koopt. Enkel wanneer je Ikea Family lid bent en dus nog 15% korting krijgt, kunnen we zeggen dat de prijs van Ikea zonnepanelen lager ligt dan het gemiddelde.

TIP: om de zonnepanelen te vinden met de beste prijs-kwaliteitverhouding, is het verstandig om offertes van meerdere installateurs te vergelijken. Zo weet je ook wat de exacte prijs voor jouw installatie zal bedragen en vind je de meest geschikte zonnepanelen voor jouw situatie. Vergelijk offertes op maat.

 

Ikea zonnepanelen

Ikea zonnepanelen, een té positieve prognose?

Bij de SOLSTRÅLE zonnepanelen van Ikea is de hoeveelheid energie die de zonnepanelen kunnen opwekken te positief voorgesteld. Op de website van Svea Solar lezen we namelijk dat een zonnepanelen installatie van 4.000 Wp jaarlijks 3.800 kWh zou opleveren. Maken we zelf de berekening, rekening houdende met het feit dat zonnepanelen gemiddeld ongeveer 85% van hun capaciteit benutten, dan brengt een installatie van 4.000 Wp jaarlijks maar ongeveer 3.400 kWh op.

De opbrengst van de SOLSTRÅLE zonnepanelen is dus te positief voorgesteld en zou je alleen onder optimale omstandigheden kunnen halen (volledig naar het zuiden gericht met de ideale hellingshoek en zonder schaduw). Je hebt in dat geval dus eigenlijk meer zonnepanelen nodig om te beantwoorden aan de benodigde hoeveelheid elektriciteit.

Geeft Ikea het juiste gevoel voor een 25-jarige investering?

Ikea is erg populair. De winkels zijn leuk en verrassend en hun aanbod is gunstig geprijsd. Maar koop je iets voor de lange termijn, dan zijn veel mensen van mening dat de Ikea-spullen kwalitatief niet goed genoeg zijn. Omdat zonnepanelen net een investering zijn waarvan je wenst dat deze zeker 15 jaar meegaan, is Ikea misschien niet meteen de eerste keuze van velen.

Wil je zeker zijn van een lange levensduur en hoge kwaliteit van je zonnepanelen? Dan vergelijk je best prijsoffertes en advies van meerdere zonnepaneel specialisten. Zo kan je een doordachte keuze maken en vind je zeker de meest geschikte installatie voor jouw situatie. Kom in contact met installateurs in de buurt.

Gaan zonnepanelen van Ikea succesvol worden?

De kwaliteit van Ikea zonnepanelen is er sterk op vooruit gegaan doordat ze de overstap maakten van Hanergy dunne film zonnepanelen naar de SOLSTRÅLE zonnepanelen. Bovendien zorgen Ikea en Svea Solar ook voor een professionele installatie en een goede dienst na verkoop, o.a. via een uitgebreide garantie op je zonnepanelen. Met haar concurrerende prijzen voor zonnepanelen en haar enorme kracht kan Ikea best een stevige concurrent van installateurs zijn.

Hoe dan ook is het nog steeds aangewezen om verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Enkel zo krijg je een concreet beeld van wat een zonnepanelen installatie voor jou gaat kosten en kan je een doordachte keuze maken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen en advies via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs