Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

CIS zonnepanelen en 7 nuttige weetjes

CIS-zonnepanelenCIS zonnepanelen zijn zogenaamde dunne film zonnepanelen. CIS staat voor Copper Indium Selenium, het is een milieuvriendelijk alternatief voor de gangbare kristallijne zonnepanelen.  Vooral het laatste jaar neemt het aandeel CIS zonnepanelen enorm toe. Belangrijkste argument hiervoor is het uiterlijk. De prestaties zijn over het algemeen goed.

CIS zonnepanelen

Kristallijne zonnepanelen

Rendement per Wattpiek

++

 +/-

Rendement per m2 dak

+

Uiterlijk

++

 +/-

Milieuvriendelijk

++

Dunne film zonnepanelen versus gangbare kristallijne zonnepanelen

1  Rendement van CIS zonnepanelen

Wilt u zoveel mogelijk opbrengst uit uw aangekochte capaciteit halen (opbrengst per Wattpiek), dan presteren CIS zonnepanelen licht beter dan gangbare zonnepanelen. Wilt u zoveel mogelijk opbrengst uit uw dakoppervlakte halen, dan stellen de CIS zonnepanelen teleur. Voor eenzelfde opbrengst heeft u namelijk circa 20% meer dakoppervlakte nodig. Heeft u dus voldoende dakoppervlakte, dan is de keuze voor deze zonnepanelen zeker een goede overweging.

2 Hoeveel beter presteren CIS zonnepanelen?

CIS zonnepanelen zijn over het algemeen iets minder temperatuurgevoelig. Juist bij zonnige dagen zullen de CIS panelen hogere rendementen halen van circa 2 tot 7%. Het verhaal dat deze zonnepanelen beter presteren in de winter (bij indirect licht) is onjuist. In ons testcentrum zien wij dan nauwelijks verschillen tussen de CIS- en de gangbare zonnepanelen.

3 CIS zonnepanelen mooi zwart

CIS zonnepanelen zijn prachtig diep zwart. Dat is één van de belangrijkste redenen om deze zonnepanelen aan te schaffen. Het frame is in het zwart uitgevoerd waardoor er een mooi oppervlakte van zonnepanelen ontstaat, zonder dat randen van de zonnepanelen geaccentueerd zijn. CIS zonnepanelen lijken het meest op mono-kristallijne zonnepanelen (z.g. All blacks), die eveneens met zwarte frames zijn uitgevoerd.

4 CIS zonnepanelen, kleinere afmeting

CIS-zonnepanelen-plat-dakCIS zonnepanelen hebben over het algemeen een kleinere afmeting. Om eenzelfde capaciteit als de kristallijne zonnepanelen te behalen zullen er dus meer zonnepanelen geplaatst moeten worden. Qua kosten zult u in de meeste gevallen iets hoger uitkomen. Wilt uw weten hoeveel CIS zonnepanelen u bijvoorbeeld van het merk Solar Frontier kunt plaatsen, download ons legplan Solar Frontier zonnepanelen.

5 CIS zonnepanelen en schaduw

CIS zonnepanelen hebben een lagere schaduwtolerantie. Dit betekent dat het zonnepaneel minder gevoelig is voor gedeeltelijke schaduw. Het zonnepaneel bestaat uit smalle reepjes cellen die in serie staan met één bypassdiode. De opbrengst neemt af naar rato van het bedekte oppervlakte. Bij een gangbaar zonnepaneel is dat anders. Die bestaat namelijk uit vierkante cellen (meestal 60 stuks) die in serie met elkaar verbonden zijn met meerdere bypassdiodes. Worden enkele cellen afgedekt, dan neemt de opbrengst significant af.

6 CIS zonnepanelen beter voor milieu

CIS zonnepanelen zijn milieuvriendelijker. Dit komt doordat het productieproces circa 70% minder energie kost dan bij de kristallijne zonnepanelen. De terugverdientijd voor neutrale CO2 is in het geval van CIS zonnepanelen circa 9 maanden, versus 24 maanden voor kristallijne zonnepanelen. Voor de CIS panelen worden ook minder schaarse grondstoffen gebruikt.

7 CIS zonnepanelen en CIGS zonnepanelen

CIS zonnepanelen en CIGS zonnepanelen zijn praktisch hetzelfde. Het verschil zit in het component Gallium dat in CIGS panelen is verwerkt. Hiermee wordt het zogenaamde Aurora effect voorkomen, het effect dat een troebel effect zichtbaar is. Er bestaat dan een kans dat een enkele zonnepaneel iets lichter van kleur is. Dit is overigens niet nadelig voor de opbrengst. CIS zonnepanelen hebben zelfs een licht hogere opbrengst doordat Zink als alternatief gebruikt wordt.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.