Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

CIGS zonnepanelen, voor- en nadelen

CIGS-zonnepanelenCIGS zonnepanelen zijn zogenaamde dunne film zonnepanelen. CIGS staat voor Copper (koper) Indium, Gallium en Selenium.  Een dunne film zonnepaneel is te zien als één zonnecel. Dit in tegenstelling tot de gangbare kristallijne zonnepanelen die uit meerdere (meestal 60) zonnecellen bestaan.

Voordelen, nadelen? Lees alles over dunne film zonnepanelen.

CIGS zonnepanelen versus CIS

Onder de dunne film zonnepanelen zijn 2 stromingen: de CIGS zonnepanelen en de CIS zonnepanelen. Het verschil zit in het component Gallium dat bij CIGS wél en bij CIS niet is toegevoegd. Bij CIGS zonnepanelen komt het zogenaamde Aurora effect niet voor, het effect dat een zonnepaneel dof uit kan slaan. Daarentegen wordt bij CIGS zonnepanelen wel het giftige Cadmiumsulfide gebruikt. Bij CIS zonnepanelen wordt als alternatief het niet giftige Zinkoxide aangebracht.

 

CIGS zonnepanelen

CIS zonnepanelen

Rendement per Wattpiek

++

 ++

Rendement per m2 dak

Uiterlijk

++

 +

Milieuvriendelijk

+/-

++

CIGS zonnepanelen versus CIS zonnepanelen

Beter CIS of CIGS zonnepanelen?

Overweegt u om één van deze 2 typen zonnepanelen aan te schaffen, dan zijn er veel meer overwegingen dan alleen het aurora effect. U dient hierbij vooral te kijken naar:

  • Prestaties van de zonnepanelen, volg de testen van de testinstituten
  • Of de panelen nog extra geaard moeten worden (veel installateurs doen dit niet!)
  • Of de panelen op een efficiënte trafoloze (TL) omvormer aangesloten kunnen worden

Hieronder ziet u een vergelijking tussen de merken TSMC (CIGS zonnepanelen) en Solar Frontier (CIS zonnepanelen).

CIGS TSMC

CIS Solar Frontier

Rendement per Wattpiek

+

 ++

Rendement per m2 dak

Uiterlijk

++

 +

Milieuvriendelijk

+/-

++

Aarden noodzakelijk

JA

NEE

Aansluitbaar op efficiënte TL omvormer

NEE

JA

 

CIGS zonnepanelen, aarding sterk aanbevolen

Dunne film zonnepanelen op basis van CIGS (Hanergy, Galyxo en TSMC) zijn zogenaamde enkel geïsoleerde zonnepanelen en zouden geaard moeten worden naar de omvormer om snellere degradatie (PID effect) te voorkomen. Dit in tegenstelling tot de CIS panelen van bijvoorbeeld Solar Frontier die dubbel geïsoleerd zijn.

CIGS zonnepanelen, prachtig mooi zwart

De CIGS zonnepanelen zijn de allermooiste zonnepanelen die er op dit moment in de markt worden aangeboden. Ze hebben een diepzwarte egale kleur en behouden die kleur, ook nadat de panelen jarenlang hun werk hebben gedaan. Dit is dan ook verreweg het belangrijkste argument om CIGS zonnepanelen aan te schaffen.

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.