Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen subsidie België

Er is een hoop veranderd wat betreft de zonnepanelen subsidie in België. Er is namelijk besloten om de terugdraaiende teller, de huidige jaarlijkse voordeelregeling te laten vallen voor nieuwe installaties. Wie na 31 december 2020 zonnepanelen installeert in België, komt in aanmerking voor de zogenaamde nieuwe investeringspremie.

Interesse in zonnepanelen in België? Vraag dan hier gratis de vrijblijvende opbrengstscan voor België aan.

 

UPDATE: lees hier een update met de laatste info over zonnepanelen premies in België.

 

 

Bijkomstigheden zonnepanelen subsidie België

De nieuwe eenmalige investeringpremie zal lopen van 1 januari 2021 tot eind 2024. Het premiebedrag zal jaarlijks aangepast worden aan de dalende investeringskosten om over subsidiëring te voorkomen. De premie is begrend tot 40 procent van de investeringkosten. Om hiervoor in aanmerking te komen heb je te maken met een aantal voorwaarden. Wij hebben al deze punten voor je op een rij gezet.

  • Zonnepanelen moeten geplaatst worden door een aannemer. Dit geldt voor een bestaande of nieuwbouwwoning met bouwaanvraag tot 31 december 2013. Deze premie richt zich daarmee enkel op investeringen die niet onder het verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie vallen voor nieuwbouw dat sinds 1 januari 2014 van kracht is.
  • Per woning of wooneenheid kan maar 1 premie voor een pv-installatie worden toegekend, op voorwaarde dat nog geen andere pv-installatie aanwezig is.
  • De premie wordt alleen toegekend als de geplaatste zonnepanelen uiterlijk 2 maanden na de ingebruikname bij de distributienetbeheerder zijn aangemeld.

Hoeveel subsidie kan je krijgen?

De bedragen wat betreft de zonnepanelen subsidie in België zijn bekend. In 2021 bedraagt de premie €300 per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek. Zit je tussen de 4 en 6 kilowattpiek dan zal er €150 bijkomen voor elke extra kilowattpiek. Voor alles boven dat geïnstalleerde vermogen van 6 kilowattpiek zal er geen steun meer zijn vanuit de overheid. Dus kort samengevat kan een installatie van 6 of meer kilowattpiek aanspraak maken op een maximale premie van €1500.

Voor de jaren erna zal de steun vanuit de overheid geleidelijk minder worden. Daarom hebben wij voor je hier een tabel opgesteld voor de jaren na 2021.

Kalenderjaar 0 tot 4 kilowattpiek 4 tot 6 kilowattpiek Maximale premie
2022 €225 per kilowattpiek €112,50 per extra kilowattpiek €1125
2023 €150 per kilowattpiek €75 per extra kilowattpiek €750
2024 €75 per kilowattpiek €37,50 per extra kilowattpiek €375

Rendement

Met dit nieuwe subsidie systeem zal het rendement veel hoger worden. Dit heeft te maken met het feit dat eigenaren van zonnepanelen het huidige rendement van de terugdraaiende teller 15 jaar lang mogen behouden. Zonnepaneeleigenaren krijgen bij het gebruik van de digitale meter namelijk de mogelijkheid om te kiezen tussen het bestaande systeem met terugdraaiende teller of het nieuwe systeem VREG. Dit is de vlaamse energieregulator. Bij dit nieuwe systeem worden de nettarieven berekend op basis van de stroom die consumenten daadwerkelijk afnemen. Hiermee komt het prosumentarief te vervallen. Dit is veel voordeliger voor de consument. Want hoe meer de zonnepanelen opwekken, hoe meer je zelf kunt gebruiken. Hierbij hoef je dus minder af te nemen van het net en ben je dus voordeliger uit.

Alle criteria voor een zonnepanelen subsidie in Belgie zijn dus bekend. Maar ben jij woonachtig in Nederland? Geen probleem want ook daar zijn er subsidies beschikbaar.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 4 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs