Bereken direct de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
U krijgt:
+ inzicht in de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie
+ vrijblijvende offertes van geselecteerde installateurs vol waardevolle informatie
+ GRATIS e-boek 'Hoe ben ik de verkoper de baas'

Beoordeeld met 5 sterren
Doe de gratis opbrengstscan

Klik hier voor België

Veel zonnepanelen onveilig bevestigd

Kliksysteem, beugel wordt geklemd onder de dakpan en daklat.

Kliksysteem, beugel wordt geklemd onder de dakpan en daklat.

Veel zonnepanelen die in Nederland op schuine daken worden geplaatst zijn onveilig bevestigd. Dit kan enerzijds leiden tot gevaarlijke situaties, anderzijds kunnen lekkages ontstaan bij verkeerde bevestiging.

Het meest gebruikte systeem in Nederland om zonnepanelen aan een schuin dak te bevestigen is een haak-/kliksysteem. Hierbij wordt een aluminium beugel om de panlat en dakpan gehaakt en wordt daarna de rails aan de haken geklikt of geschroefd. Het is hierbij belangrijk dat de panlatten van goede kwaliteit en dat de juiste maat beugels gebruikt worden! Als dit systeem wordt aangeboden, hoort er op een dak met een gemiddelde windbelasting minimaal iedere 60 centimeter een haak geplaatst te worden. Dit zien we helaas nog wel eens fout gaan.

Bevestiging met een geschroefde beugel

De andere manier om zonnepanelen aan een schuin dak te bevestigen, is met schroefhaken. Bij de plaatsing van een geschroefde dakhaak wordt onder de dakpannen een plank watervast verlijmd multiplex aan de sporen/spanten van het dak geschroefd. Op dit verlijmde multiplex wordt vervolgens de dakhaak geschroefd waaraan dan weer de rails geschroefd wordt. Dit is een tijdrovender klus dan bij het haaksysteem, waardoor de installatiekosten naar alle waarschijnlijkheid hoger worden. Daarentegen zijn de materiaalkosten meestal iets lager omdat er minder dakhaken nodig zijn. Als dit systeem wordt aangeboden hoort er op een dak met een gemiddelde windbelasting minimaal iedere 85 centimeter een haak geplaatst te worden.

Risico op lekkage

Daarnaast doet zich bij incorrecte installatie nog een risico voor. Wanneer er te weinig dakhaken gebruikt worden, komt er veel druk op de dakpan met het gevolg dat deze kan gaan scheuren of breken. Het gevolg is dat er lekkage ontstaat wat van buitenaf niet zichtbaar is omdat de gescheurde dakpan zich onder de zonnepanelen bevindt. De lekkage zal pas merkbaar worden als het veel te laat is, als het water door isolatie en het houtwerk is gekomen. Zorgt u dus altijd dat u controleert hoeveel haken er gebruikt zijn bij uw installatie.

Wat te doen voor goede bevestigingen?

Gelukkig zijn er ook partijen die zonnepanelen wél op een veilige manier bevestigen. Dit kan dus met een haak-/kliksysteem of met een schroefhaak, zolang een installateur maar ervaren is in het installeren met het gebruikte materiaal. Vraag daarom altijd naar referentieopdrachten bij u in de buurt, zodat u ook kunt gaan kijken. Het allerbelangrijkste is dat de installateur zich aan de installatierichtlijnen houdt voor het gekozen bevestigingsmateriaal bij u op het dak.

Gaat u zonnepanelen kopen, vraag dan altijd naar de wijze van bevestiging en legschema

Bij de aanschaf van zonnepanelen is de bevestiging enorm van belang. U bent geneigd om zich te richten op het merk van de zonnepanelen en de omvormer. Maar de bevestiging is minstens zo belangrijk. Neem alleen genoegen met correct geïnstalleerde zonnepanelen op uw dak. Vraag daarom om een uitleg van het aantal dakhaken dat in uw situatie gebruikt gaat en moet worden. Dan kunt u zelf controleren of de installatie correct wordt geïnstalleerd met het juiste aantal dakhaken geplaatst op de juiste plek.

 

Heeft u al zonnepanelen? Zo verhoogt u het rendement!

Als u al zonnepanelen heeft profiteert u al van lagere energiekosten. Wist u dat u nog meer kunt verdienen door BTW terug te vragen?. En als u benieuwd bent naar de prestaties van uw zonnepanelen kunt u de prestatiecheck uitvoeren. Als u het rendement van uw zonnepanelen optimaal wilt houden, dan is onderhoud van de zonnepanelen essentieel. Lees hier meer over het onderhoud.


Heeft u nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel u kunt besparen.

Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, u bespaart ook op uw energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Ondermeer uw energieverbruik en de ligging van het dak bepalen uw besparing.

Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen in uw situatie? Doe hier de opbrengstscan en ontvang gratis & vrijblijvend persoonlijk advies en prijzen voor zonnepanelen.