Zonnepanelen.net Hét grootste vergelijk- & adviesplatform
Bereken snel de mogelijke opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie. Je ontvangt:
  • Een opbrengstberekening op basis van je dak en locatie
  • Vrijblijvend tot 3 offertes op maat met berekening van terugverdientijd
  • Het GRATIS e-book ‘Hoe ben ik de verkoper de baas’
Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor België

Start hier je opbrengstscan:

Klik hier voor Nederland

Veel zonnepanelen onveilig bevestigd

Kliksysteem, beugel wordt geklemd onder de dakpan en daklat.
Kliksysteem, beugel wordt geklemd onder de dakpan en daklat.

Veel zonnepanelen die in Nederland op schuine daken worden geplaatst zijn onveilig bevestigd. Dit kan enerzijds leiden tot gevaarlijke situaties, anderzijds kunnen lekkages ontstaan bij verkeerde bevestiging.

Het meest gebruikte systeem in Nederland om zonnepanelen aan een schuin dak te bevestigen is een haak-/kliksysteem. Hierbij wordt een aluminium beugel om de panlat en dakpan gehaakt en wordt daarna de rails aan de haken geklikt of geschroefd. Het is hierbij belangrijk dat de panlatten van goede kwaliteit en dat de juiste maat beugels gebruikt worden! Als dit systeem wordt aangeboden, hoort er op een dak met een gemiddelde windbelasting minimaal iedere 60 centimeter een haak geplaatst te worden. Dit zien we helaas nog wel eens fout gaan.

Bevestiging met een geschroefde beugel

De andere manier om zonnepanelen aan een schuin dak te bevestigen, is met schroefhaken. Bij de plaatsing van een geschroefde dakhaak wordt onder de dakpannen een plank watervast verlijmd multiplex aan de sporen/spanten van het dak geschroefd. Op dit verlijmde multiplex wordt vervolgens de dakhaak geschroefd waaraan dan weer de rails geschroefd wordt. Dit is een tijdrovender klus dan bij het haaksysteem, waardoor de installatiekosten naar alle waarschijnlijkheid hoger worden. Daarentegen zijn de materiaalkosten meestal iets lager omdat er minder dakhaken nodig zijn. Als dit systeem wordt aangeboden hoort er op een dak met een gemiddelde windbelasting minimaal iedere 85 centimeter een haak geplaatst te worden.

Risico op lekkage

Daarnaast doet zich bij incorrecte installatie nog een risico voor. Wanneer er te weinig dakhaken gebruikt worden, komt er veel druk op de dakpan met het gevolg dat deze kan gaan scheuren of breken. Het gevolg is dat er lekkage ontstaat wat van buitenaf niet zichtbaar is omdat de gescheurde dakpan zich onder de zonnepanelen bevindt. De lekkage zal pas merkbaar worden als het veel te laat is, als het water door isolatie en het houtwerk is gekomen. Zorg dus altijd dat je controleert hoeveel haken er gebruikt zijn bij jouw installatie.

Wat te doen voor goede bevestigingen?

Gelukkig zijn er ook partijen die zonnepanelen wél op een veilige manier bevestigen. Dit kan dus met een haak-/kliksysteem of met een schroefhaak, zolang een installateur maar ervaren is in het installeren met het gebruikte materiaal. Vraag daarom altijd naar referentieopdrachten bij jou in de buurt, zodat je ook kan gaan kijken. Het allerbelangrijkste is dat de installateur zich aan de installatierichtlijnen houdt voor het gekozen bevestigingsmateriaal bij jou op het dak.

Ga je zonnepanelen kopen, vraag dan altijd naar de wijze van bevestiging en legschema

Bij de aanschaf van zonnepanelen is de bevestiging enorm van belang. Je bent geneigd om je te richten op het merk van de zonnepanelen en de omvormer. Maar de bevestiging is minstens zo belangrijk. Neem alleen genoegen met correct geïnstalleerde zonnepanelen op jouw dak. Vraag daarom om een uitleg van het aantal dakhaken dat in jouw situatie gebruikt gaat en moet worden. Dan kan je zelf controleren of de installatie correct wordt geïnstalleerd met het juiste aantal dakhaken geplaatst op de juiste plek.

 

 

Heb je nog geen zonnepanelen?
Bereken eenvoudig hoeveel je kan besparen.

Met zonnepanelen kies je niet alleen voor een duurzame oplossing, je bespaart ook op je energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Onder meer je energieverbruik en de ligging van je dak bepalen de besparing. Ben je benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor jouw situatie? Doe de gratis opbrengstscan.

Wil je meteen in contact komen met 3 erkende installateurs actief in je buurt voor een zonnepanelen offerte op maat, vraag dan direct offertes aan via onderstaand formulier.

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kom gratis en vrijblijvend in contact met erkende zonnepanelen installateurs actief in je buurt. Je ontvangt tot 3 offertes, inclusief advies op maat.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs